Mansikkapaikan Lainaamo edistää kestävämpää arkea yksi lainattu tavara kerrallaan
Lentävänniemessä Kansalaistalo Mansikkapaikan Lainaamossa on iso valikoima erilaisia yhteiskäyttöön tarkoitettuja tavaroita, kuten lastentarvikkeita, pyöriä, retkeily- ja ompelutarvikkeita, roskapihtejä, pelejä sekä juhlatarpeita. Tampereen kaupungin aiemmin liikkumisen hankkeissa käytössä olleet peräpyörä, taittopyörä ja lasten kuljetuskärryt ovat myös löytäneet uuden kotinsa Lainaamosta. Lainaaminen on ilmaista kipua lievittäviä TENS-laitteita lukuun ottamatta.
– Lainaamo-toimintamme on joustavaa ja olemme helposti lähestyttäviä. Laina-aika sovitaan yhdessä asiakkaan kanssa. Ajat voivat olla pidempiä tai lyhyempiä riippuen lainaajan tarpeista ja tavaroiden muusta kysynnästä. Suosituimpia tavaroita Lainaamossa ovat erilaiset arjen apuvälineet etenkin lapsiperheisiin, kuten juoksurattaat, syöttötuoli, matkasänky ja kantorinkka. Myös pelejä ja leluja lainataan paljon, kertoo Emma Bragge Mansikkapaikalta.
Yhteisöllisyys, luottamus ja kestävyys ovat Lainaamon keskiössä
Mansikkapaikka ja sen Lainaamo edistävät Tampereen asukkaiden yhteisöllisyyttä ja kestävää elämää. Ajatuksena on, että asukkaat saavat vaikuttaa Lainaamon valikoimaan ja tehdä siitä oman yhteisönsä näköisen. Kuka tahansa voi halutessaan ehdottaa lahjoitettavaksi ylimääräiseksi kokemaansa, hyödyllistä ja hyväkuntoista tavaraa, josta voisi olla muille iloa. Keskeinen osa yhteisöllistä lainaustoimintaa on luottamus.
– Ihmiset pitävät lainatuista tavaroista hyvää huolta. Toiminta perustuu vastavuoroiseen luottamukseen, ja se on tähän mennessä toiminut hyvin, iloitsee Bragge.
Järjestöjen ja yhdistysten työ jakamistalouden ja yhteiskäytön edistämiseksi tukee asukkaiden mahdollisuuksia kestävään elämäntapaan. Asioiden jakaminen uuden ostamisen sijaan edistää myös Tampereen tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.
– Kestävä toiminta on tulevaisuutta. Näemme, että järjestöjen ja yhdistysten pitää olla mukana siinä, ja pyrimme itsekin valveutuneisuuteen toimintamme jokaisella osa-alueella, sanoo Mansikkapaikan toiminnanjohtaja Mervi Matswetu. Koemme myös, että jakamistalouteen ja yhteisöllisyyteen pyrkiminen on tärkeää. Kun maailma muuttuu, jokaisen tulisi miettiä omaa kulutustaan ja kuluttaa eri tavoin. Kaikkea ei tarvitse omistaa, vaan asioita voi jakaa, jatkaa Bragge.
Tampereen kaupungin kehitysohjelma Hiilineutraaleja tekoja edistää kaupungin hiilineutraaliustavoitetta ja tekee yhteistyötä erilaisten yhteisöjen kanssa lähellä kaupunkilaisten arkea.
– Tavaroiden lainaaminen ostamisen sijaan on merkittävä tapa vähentää kuluttamisen päästöjä ja näin tukea myös Tampereen hiilineutraaliustavoitetta. Olemme iloisia, että voimme kaupungilla tukea ja tehdä yhteistyötä monien eri aktiivisten ja kestävämpää tulevaisuutta edistävien yhteisöjen kanssa. Nyt esimerkiksi kaupungin käytössä olleet pyörät saivat uuden elämän Lainaamossa. Niin kaupungin, yhteisöjen, yritysten kuin asukkaiden tuleekin puhaltaa yhteen hiileen, jotta voimme hillitä ilmaston lämpenemistä ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä, kertoo ohjelmapäällikkö Tiina Leinonen Tampereen kaupungilta.
Jos haluat lahjoittaa omaa tavaraa Lainaamoon, ota yhteyttä lainaamomestariin lahjoitetun tavaran kysynnän ja säilytystilan varmistamiseksi.
Lainaamomestarin työtä rahoittaa STEA. Lainaamoa ja sen toimintaa laajensi ja kehitti myös STEAn rahoittama Tule! – Tulevaisuus toi meidät yhteen -hanke vuonna 2022.
Jakamistaloudella tarkoitetaan taloudellista ajattelutapaa, jossa tavaroiden tai palveluiden käyttäminen nähdään tärkeämpänä kuin niiden omistaminen yksin. Jakamistaloudessa hyödykkeiden omistamisen ja käytön kustannukset jaetaan usein suuremman käyttäjäjoukon kesken.
Yhteiskäyttö viittaa jakamistalouden tavoin tavaroiden ja palveluiden käyttämiseen useiden ihmisten kesken. Jakamistaloudesta poiketen käyttäjät eivät kuitenkaan usein omista hyödykkeitä yhteisesti, vaan niitä voi vuokrata tai lainata tarpeen mukaan.
Lisätietoja
Lainaamomestari
Matilda Lepistö
Puhelin: 040 128 7069
Sähköposti: [email protected]