Ratsastusseuran kautta voi saada ystäviä ja mielenrauhaa

Jos lapsena ei saanut toteuttaa unelmiaan ratsastuksesta, niin vielä ei ole liian myöhäistä. Tampereen ratsastusseuraan kuuluva Sari Maunula aloitti ratsastuksen yli 40-vuotiaana. Kaksikymmentä vuotta ratsastusta on tarjonnut rauhaa, ystäviä ja rakkauden hevosiin.
Sari Maunula on talillla ja pitelee kiinni Stara hevosen riimusta.
Sari Maunula ja Stara-hevonen ovat valmiina ratsastustunnille.

‒ Ratsastus merkitsee minulle kaikennäköisiä kontakteja sekä hevosten että samanmielisten ihmisten kanssa, kuvailee Sari Maunula samalla kun laittaa Stara-hevosta valmiiksi päivän ratsastustuntia varten.

Vaikka päivä on sateinen, Tampereen ratsastuskeskuksella Niihamassa liikkuu paljon ratsastajia ja hevosia sekä pihalla myös oranssi tallikissa Nappi. Talli on Maunulalle tuttu, sillä hän on ratsastanut jo yli kaksikymmentä vuotta.

Ratsastuksen hän aloitti aivan alkeista lähes samaan aikaan kuin hänen tyttärensä. Maunula oli silloin yli neljäkymmentävuotias.

‒ En ollut koskaan lapsena ratsastanut, eikä minulla ollut aiempaa kokemusta hevosten kanssa, Maunula muistelee.

Aluksi hevoset tuntuivatkin pelottavilta, mutta jo parin kuukauden päästä jännitys katosi.

‒ Kun perusasiat oppi hyvin, eikä niitä enää jännittänyt, tunnilla pystyi keskittymään vain ratsastamiseen. Välillä uusista tilanteista tulee pieni jännitys edelleen. Mitään muuta stressiä ei ratsastaessa koe, koska keskittyy nykyhetkeen ja ratsastamiseen. 

Samanhenkisiä ystäviä löytyi seurantoiminnan kautta

Ratsastuksen kautta voi löytyä myös ystäviä. Maunula kertoo, että hänellä on usein tapana istua terassilla tunnin jälkeen ja jutella tallilla käyvien ystäviensä kanssa muutakin, kuin vain hevosiin liittyvistä asioista.

‒ Täällä on paljon tuttuja ja olen saanut ystäviä ratsastuksen kautta. Yhdessäolosta tulee hyvin kiinteää ja tiedämme, mikä toiselle on tärkeää ja millä tavalla.

Ratsastusseuraan kuuluminen on muutakin kuin ratsastamista. Ratsastusseura järjestää paljon kisoja ja tapahtumia, joissa voi talkoolaisena olla mukana auttamassa esimerkiksi kahvilassa, kansliassa, radalla tai toimihenkilötehtävissä kuten tuomaroinnissa.

‒ Yhteistyöllä saadaan aikaiseksi monenlaista kuten nyt parhaillaan karsinaremonttia. Talkootoiminnan kautta tapaa myös paljon uusia ihmisiä, Maunula kertoo hymyillen.

Sari Maunula ratsastaa Stara hevosella.
Sari Maunula lämmittelee Staran kanssa esteratsastustuntia varten.

Ratsastus haastaa ja hoitaa

Ratsastuksessa on tärkeää ratsastajan ja hevosen yhteistyö. Hevonen onkin Sari Maunulan tärkein harrastuskaveri. Vaikka ratsastaminen vaatii fyysistä keholla tekemistä, se on myös oikeanlaista reagointia hevosen liikkeisiin. Maunulan mukaan ratsastus on itsensä kehittämistä. 

‒ Joskus onnistuu todella hyvin ja voi olla itsestään ylpeä. Toisella kerralla voi olla, että ei onnistukaan. Silloin pitää olla kärsivällinen ja jaksaa yrittää. Kun sen jälkeen saa onnistumisen, niin siitä tulee hyvä olo.

Talli toimii myös rauhoittumisen paikkana. 

‒ Siellä ei ehdi ajattelemaan mitään turhia asioita ja rentoutuessa sitten muutkin asiat menevät järjestykseen. Se on minulle sellaista kokonaisvaltaista mielen ja kehon terapiaa.

Tampereen kaupunki on myöntänyt Tampereen ratsastusseuralle liikunnan yleisavustuksen. Tampereen ratsastusseura on Suomen suurin ja siihen kuuluu noin tuhat jäsentä. Seura on ollut toiminnassa jo vuodesta 1926.
 

Teksti: Julia Koski
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa