Häämöttääkö edessäsi välivuosi? Ota nämä vinkit talteen!

Jäikö opiskelupaikka saamatta? Välivuosi tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen, työnhakuun ja opiskeluun liittyen. Tässä neuvomme välivuotta suunnitteleville. Nämä vinkit kannattaa jakaa kaverillekin!

Muista ilmoittautua työnhakijaksi

Jos sinulla ei ole opiskelu- tai työpaikkaa tiedossa, on tärkeää muistaa ilmoittautua työnhakijaksi. Sen voit tehdä Työmarkkinatorin Oma asioinnissa. Ilmoitus kannattaa tehdä viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä. Samalla voit ilmoittaa, että haet työttömyysetuutta. Näin turvaat taloudellisen tilanteesi.

Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilun asiakkaana saat apua työnhakuusi OMA-valmentajaltasi. Hän perehtyy tilanteeseesi ja neuvoo sinua eteenpäin. Saat tietoa työpaikoista, erilaisista koulutusmahdollisuuksista ja muista palveluista. Kysy rohkeasti lisää apua OMA-valmentajaltasi, jos jokin mietityttää!

Kerrytä työkokemusta

Välivuosi tarjoaa mahdollisuuden hankkia työkokemusta. Mieti, mikä työpaikka voisi sopia sinulle, ja hae rohkeasti erilaisiin paikkoihin matalalla kynnyksellä. Kaikenlaisesta työkokemuksesta on hyötyä, joten tartu erilaisiin tilaisuuksiin. Myös osa-aikatyö kannattaa muistaa yhtenä mahdollisuutena.

Voit myös edistää työnhakuasi luomalla työnhakuprofiilin Työmarkkinatori-palveluun. Palvelusta löydät avoimia työpaikkoja ja paljon hyödyllistä tietoa työnhakuun liittyen. Omaan työnhakuprofiiliin kannattaa panostaa, sillä työnantajat voivat katsoa profiiliasi ja saattavat ottaa sinuun suoraan yhteyttä.

Muista myös Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen järjestämät erilaiset rekrytointitapahtumat. Ne löydät Tampereen tapahtumakalenterista. Valitse kategorioista Työ ja yrittäminen. Rekrytointitapahtumissa on mahdollista tavata työnantajia ja päästä jopa suoraan työhaastatteluun. Tilaisuuksista saa myös hyödyllisiä vinkkejä liittyen työnhakuun.

Houkutteleeko yrittäjyys sinua? Autamme mielellämme alkuun! Tutustu aloittavalle yrittäjälle suunnattuihin palveluihimme ja kysy lisää, jos jokin jää askarruttamaan. Tukea ja tietoa on saatavilla. Katso lisätiedot verkkosivujemme Pohdin yrittäjyyttä -osiosta.

Löydät runsaasti tietoa työhaun tueksi myös Tampere tyonhakijoille -verkkosivulta. Tutustu eri työllistymisvaihtoehtoihin sekä vinkkeihimme omatoimiseen työnhakuun. Löydät myös lisätietoa esimerkiksi siitä, millaista tukea voit saada työkykysi vahvistamiseksi, miten asioit meillä ja millaisia palveluja on tarjolla alle 30-vuotiaille.

Opiskele välivuoden aikana

Korkeakouluun pääseminen vaatii paljon työtä, eikä opiskelupaikkaa aina saa ensimmäisellä yrityksellä. Älä masennu, vaikka paikka jäisi saamatta. Kilpailu on kovaa ja joskus paikkaa joutuu hakemaan useamman kerran. Voit kuitenkin suorittaa opintoja jo välivuoden aikana. Näin hiot taitojasi ja osaamistasi entistä paremmaksi. Muista syksyn yhteishaku eri yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin 28.8.–11.9. Voit tutustua syksyn hakutarjontaan Opintopolun verkkosivuilla.

Avoimet korkeakoulut ovat hyvä vaihtoehto, jos haluat saada tuntumaa siihen, millaista opiskelu on korkeakoulussa. Niissä voit suorittaa tutkintoon kuuluvia osia, jotka voidaan myöhemmin hyväksilukea opintoihisi, jos jatkat tutkinto-opiskelijana. Opiskelu avoimissa korkeakouluissa on maksullista, eikä opintoihin myönnetä opintotukea. Avoimen väylän haussa on mahdollista päästä tutkinto-opiskelijaksi korkeakouluun, jos tietyt kriteerit täyttyvät. Löydät lisätietoa oppilaitosten verkkosivuilta.

Muista myös kansanopistot yhtenä vaihtoehtona. Ne järjestävät sekä yleissivistävää että ammatillista koulutusta. Yleensä kansanopiston opiskelulinjan kesto on noin vuosi, mutta tarjolla on myös lyhyempiä kursseja. Yleensä opinnot alkavat elokuussa ja jatkuvat seuraavaan kevääseen.

Entäpä, jos lähtisitkin ulkomaille? Se on oivallinen tapa parantaa kielitaitoa, oppia vieraista kulttuureista ja kerätä hyödyllistä kansainvälistä kokemusta. EU-maiden yliopistoissa opiskelu onnistuu samoin ehdoin kuin maan omilla kansalaisillakin. Kansaneläkelaitos Kela voi myös myöntää opintotukea tietyin ehdoin ulkomailla suoritettaviin opintoihin.

Valmistaudu seuraaviin pääsykokeisiin ja pohdi tulevaisuutta

Mitä aiemmin aloitat valmistautumisen seuraaviin pääsykokeisiin, sitä parempi! Tee itsellesi selkeä valmistautumissuunnitelma ja noudata sitä. Tarvittaessa voit perustaa kaverien kanssa sparrausryhmän, jossa autatte toisianne valmistautumaan pääsykokeisiin. Perehdy myös aikaisempiin pääsykokeisiin ja mieti, voisivatko pääsykokeisiin valmistavat valmennuskurssit sopia tilanteeseesi.

Välivuosi on mahdollisuus myös hengähtää hetki ja miettiä rauhassa oman tulevaisuuden suuntaa. Kerää erilaisia kokemuksia ja tee asioita, jotka tuovat sinulle iloa. Nyt on hyvä hetki toteuttaa erilaisia haaveita. Kuuntele itseäsi ja menen kohti niitä asioita, jotka kiinnostavat sinua. Jos välivuosi mietityttää ja ahdistaa, puhu tunteistasi läheisten kanssa. Ikävien tunteiden kanssa ei kannata jäädä yksin.

Välivuoden arkea helpottaa, kun olet tehnyt budjetointia ja suunnitellut muutenkin oman taloutesi hallintaa. Onko sinulla jokin tavoite, johon haluat säästää rahaa? Työskentely välivuonna tarjoaa säästämiseen hyvän mahdollisuuden. Oman talouden hallinta on taito, joka ei mene koskaan pois muodista!

Kysy apua Ohjaamolta

Tampereen Ohjaamo on maksuton palvelupiste alle 30-vuotiaille. Ohjaamo auttaa monenlaisissa asioissa. Jos haluat tietää lisää työnhausta, opiskelusta, raha-asioista ja muista arkeesi liittyvistä asioista, poikkea Ohjaamolla! Tutustu Ohjaamon erilaisiin palveluihin Tampereen kaupungin verkkosivuilla.

Välivuosi edessä -tapahtuma tarjoaa tietoa

Ohjaamo järjestää maksuttoman Välivuosi edessä -tapahtuman, joka järjestetään keskiviikkona 21.8.2024 kello 13–16 Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:ssa. Tapahtumassa saat vinkkejä erilaisista mahdollisuuksista välivuoden aikana, kuten tietoa työskentely- ja opiskelumahdollisuuksista. Tutustu tapahtuman ohjelmaan Tampereen tapahtumakalenterissa. Tervetuloa mukaan yksin tai kaverien kanssa!

Teksti: Saara Kallio
Kuvat: Envato Elements, Tuija Jaatinen
Jaa sosiaalisessa mediassa