Yhteisöpuutarha tuo Kaukajärvelle yhteisöllisyyttä ja opettaa ruoan viljelyä matalalla kynnyksellä

Kaukajärven koulun vieressä sijaitsee yhteisöpuutarha, josta löytyy 60 viljelylaatikkoa. Osa niistä on yhteiskäyttölaatikoita, joita ovat viljelleet muun muassa Kaukajärven koulun esikoululaiset. Kun ilmoittautuminen puutarhalle alkoi, ei kulunut kuin vain neljä päivää ja kaikki paikat oli varattu.
Anna Pyökkilehti ja hänen tyttärensä puutarhalaatikon äärellä
Elena ja Anna Pyökkilehto hoitavat yhdessä viljelylaatikkoaan.

Kaukajärven yhteisöpuutarhan avajaisia vietettiin toukokuun lopulla. Avajaispäivänä paikalle tuotiin erilaisia taimia, joista kaikki saivat itse valita mieleisensä omaan viljelylaatikkoonsa.

Yhteisöpuutarhalla viljely on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. Joka perjantai paikalla on 1–2 puutarhuria, jotka auttavat ja antavat tukea viljelijöille. Laatikoiden kastelu hoidetaan yhteistyöllä. Kasteluvuoroja on kolme joka viikko ja jokaisella osallistujalla on noin 1–2 kasteluvuoroa kesän aikana. Puutarhalla on järjestetty kesän aikana myös erilaisia työpajoja. 
 

Viljelijöitä vauvasta vaariin

Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelman projektisuunnittelija Sini Lempinen kertoo, että yhteisöpuutarhalta löytyy kaikenikäisiä viljelijöitä.

‒ Avajaisissa olleet ihmiset olivat varmaan vanhimmillaan eläkeikäisiä. Avajaisissa oli myös monta perhettä, joilla oli pieniä lapsia.

Anna Pyökkilehto on yksi yhteisöpuutarhan viljelijöistä. Hän muutti hiljattain Tampereelle tyttärensä kanssa ja etsi heille yhteistä kesätekemistä. Viljely puutarhassa osoittautui loistavaksi vaihtoehdoksi.

‒ Olen harrastanut parvekeviljelyä useamman kauden, ja halusin kokeilla laatikkoviljelyä, Pyökkilehto kertoo. 

Hänen mielestään parasta on kasvien kasvun seuraaminen sekä sadon kerääminen.

‒ Se on ollut todella antoisaa. On ollut mukava hoitaa omaa laatikkoa ja samalla opettaa sitä myös lapselle.

Lähikuva kun Elena ja Anna hoitavat viljelylaatikossaan olevia taimia
Pyökkilehtojen viljelylaatikossa kasvaa muun muassa kesäkurpitsaa, lehtikaalia, basilikaa, pinaattia, ananaskirsikkaa ja persiljaa.

Yhteisöllisyys tärkeänä osana viljelyä

Kaukajärven koulun vierusta valikoitui yhteisöpuutarhan sijainniksi, kun sen perustamista Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelmaan suunniteltiin. Koulun läheisyydessä on pääasiassa kerrostaloja, muutamaa rivitaloa lukuun ottamatta.

‒ Ajattelimme, että siinä ihan lähitaloyhtiöiden asukkailla ei ole omia puutarhoja, joten he voisivat hyötyä puutarhan sijainnista, Sini Lempinen kertoo.

Yhteisöllisyys on iso osa puutarhan arkea.

‒ Toivomme puutarhan lisäävän yhteisöllisyyttä alueella. Yhteisen asian äärelle kokoontuneina erilaiset ihmiset saattavat tutustua toisiinsa ja syntyä luontevia yhteyksiä uusiin ihmisiin, pohtii projektisuunnittelija Lempinen.

‒ Meillä on oma WhatsApp-ryhmä, jossa jaetaan yhteisöpuutarhan kuulumisia. Kesällä on mahdollista puutarhuroida palstalla myös yhdessä vastaavan puutarhurin kanssa. Puutarha on tärkeä kaikille osallistujille ja olemme olleet todella mielissämme, kun satoa on kasvanut kerättäväksi, Anna Pyökkilehto kertoo.

Puutarha tarjoaa paljon hyvää myös viljely-yhteisön ulkopuolelle. Sieltä löytyy viljelylaatikoita, joiden antimista kuka vain saa nauttia. Ohikulkijat ovat myös viettäneet puutarhassa kesäpäivää.

Anna Pyökkilehdon lapsi Elena yhteisöpuutarhassa viljelylaatikoiden edessä
Yhteisöpuutarhasta löytyy monta viljelylaatikkoa.

Puutarha innostaa viljelyyn myös jatkossa

Lempinen kertoo, että yhteisöpuutarhasta tullut palaute on ollut positiivista.

‒ Varsinkin monet ohikulkijat ovat ihastelleet, että onpa mahtavaa, kun tänne on tullut tällainen. 
Monet yhteisöpuutarhan laatikoissa kasvatettavista taimista on sellaisia, joita voi kasvattaa jatkossa vaikka omalla parvekkeella.

‒ Osallistujat ovat päässeet näkemään, kuinka helppoa kaupunkiviljelyn harrastamisen aloittaminen voi olla. Esimerkiksi juuri tämä yhteisöpuutarha on ollut osallistujille helppo matalan kynnyksen tapa tutustua ruoan kasvattamiseen. Mitään taitoja ei tarvinnut olla etukäteen vaan esimerkiksi taimet ja opastus tuli valmiiksi annettuna, Lempinen toteaa.

Anna Pyökkilehto kertoo, että aikoo jatkaa viljelyä jatkossakin.

‒ Ehdottomasti aion jatkaa! Minulla on tälläkin hetkellä yhteisöpuutarhan lisäksi kasvamassa omalla parvekkeella salaattia ja yrttejä.

Kaupunginosaohjelmalla edistetään alueen vetovoimaisuutta ja hyvinvointia

Yhteisöpuutarha on osa Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelmaa, joka toteutetaan vuosina 2023–2025. Se edistää alueen asukkaiden ja toimijoiden kanssa luotua ”Elämää kuin pikkukaupungissa” –visiota alueen tulevaisuudesta. Visiolla tavoitellaan elävää, yhteisöllistä ja luonnonläheistä kaupunginosaa.

Sini Lempinen
Projektisuunnittelija
Puhelin:
041 730 8186
Teksti: Julia Koski
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa