Hakametsää uudistava asemakaava hyväksyttiin yhdyskuntalautakunnassa 

Hakametsän urheilukampuksen ja uutta asumista mahdollistava asemakaavaehdotus hyväksyttiin Tampereen yhdyskuntalautakunnassa 13.8.2024. Alueen vanha jäähalli saa suojelumerkinnän. Asemakaavan muutoksen tavoitteena on kehittää Hakametsän urheilualueesta uusi ja kaikille avoin liikunnan, urheilun ja asumisen kokonaisuus keskeisellä sijainnilla.
Kuvassa urheiluhalleja ja asuinrakennuksia sekä viheraluetta.
Havainnekuvassa asemakaavaehdotuksen mukaan soviteltuja Hakametsän rakennuksia.

Yhdyskuntalautakunta äänesti asemakaavan palauttamisesta valmisteluun. Asian käsittelyä jatkettiin äänin 10–3. Kissanmaan, Kalevan ja Uudenkylän kaupunginosiin sijoittuva asemakaava menee vielä kaupunginhallituksen ja -valtuuston hyväksyttäväksi. Alueen toteutus edellyttää myös sopimuksia, jotka etenevät päätöksentekoon asemakaavan yhteydessä.

Tampereen kaupunki omistaa noin 15,8 hehtaarin suunnittelualueen. Asemakaavassa on sovitettu yhteen kaupungin strategisia tavoitteita kaupunkirakenteen tiivistämisestä keskeisten joukkoliikennereittien tuntumassa ja toisaalta keskuspuistoverkoston yhteyksien turvaamisesta. 

Muutoksia palautteen perusteella

Asemakaavaa on muutettu ja kehitetty useissa vaiheissa palautteen perusteella. Luonnosvaiheen vuoropuhelussa korostui toisaalta urheiluyhteisön myönteinen palaute Hakametsä Sport Campuksen suunnitelmista ja toisaalta asukkaiden huoli asuinrakentamisesta, liikenteen lisääntymisestä ja viheralueiden säilymisestä. Saadun palautteen perusteella suunnitelmia muutettiin niin, että laajempi osa Tartonpuistoa säilyy. 

Asemakaavaehdotus oli nähtävillä viime vuoden lopulla. Eniten tuli luonnosvaiheeseen nähden yhdenmukaista palautetta asuinrakentamisen määrään ja sijoitteluun liittyen. Nyt hyväksytyssä kaavaehdotuksessa suunnitelmia on muutettu niin, että muun muassa Uudenkylänpuistoa säilyy aiempaa enemmän, kun yhden korttelin pinta-alaa pienennettiin ja rakennusoikeutta vähennettiin. 

Luonnos- ja ehdotusvaiheen välisen kehittämistyön myötä viranomaislausunnot keskittyivät vain vähäisiin tarpeellisiin muutoksiin. Esimerkiksi liikennemelulle altistuvien asuinrakennusten julkisivuille on esitetty kaavamääräys parvekelasitusten käytöstä. Uudenkylänpuistoon on lisätty puuston istuttamista koskeva kaavamääräys, joka tukee alueen itäreunalla kulkevaa ekologista yhteyttä. 

Niin sanottuun hybridikortteliin on lisätty arkkitehtuurin laatua koskeva kaavamääräys ”Kaupunkikuvan kannalta tärkeä korttelialue. Julkisivujen arkkitehtoniseen käsittelyyn tulee kiinnittää erityistä huomiota". Lämpölaitoksen kortteliin on lisätty kaavamääräys "Uudisrakennusten sopeutumiseen kaupunginosakokonaisuuteen ja katukuvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota".

Lisäksi asemakaavaan on myös tehty muita pieniä tarkistuksia, jotka eivät edellytä asemakaavan asettamista uudelleen nähtäville. Muun muassa Hakametsänaukiolle sijoittuvan kioskipaviljongin rakennusalaa koskevia merkintöjä on kehitetty siten, että rakennukseen saa sijoittaa polkupyörien pysäköintitiloja.

Asemakaavan sisältöä

Asemakaava-alueelle muodostuu kolme korttelia uusille rakennuksille. Asemakaava-alueen kokonaisrakennusoikeus on noin 132 900 kerrosneliömetriä. Uutta rakennusoikeutta muodostuu noin 92 120 kerrosneliömetriä, josta pysäköinnille noin 20 300 kerrosneliömetriä.

Rakennukset ovat kerrostaloja, joiden kerrosluvut vaihtelevat viidestä kolmeentoista. Lisäksi suojeltavan jäähallin korttelissa varataan tilaa vanhojen harjoitushallien korvaamiseksi uudella. Uusista kortteleista kaksi on varattu asuntorakentamiselle ja kolmanteen voidaan rakentaa monipuolisesti erilaisia toimintoja, muun muassa liikunta-, opetus-, liike- ja majoitustilaa. 

Suunnittelualueelle on esitetty asumista yhteensä noin 50 000 kerrosneliömetriä. Tämä tarkoittaa noin tuhatta uutta asukasta hyvien palvelujen ja joukkoliikenneyhteyksien lähelle. Urheilukampukselle suunnitellaan ja toteutetaan toimiva ja viihtyisä kävely- ja pyöräily-ympäristö.

Alue on hyvin saavutettavissa kaikilla kulkumuodoilla. Ajoneuvoliittymät asuinkortteleihin on esitetty Takahuhdintieltä ja Keltinkadulta. Erillisistä pysäköintirakennuksista on luovuttu, mutta paikkoja voidaan sijoittaa suurkortteliin pihakannen alle kortteleihin liitettyihin pysäköintirakennuksiin. Liikunta- ja palvelukortteleihin kulku tapahtuu Pelikadulta ja Keltinkadulta.

Yksityisiä ja julkisia liikuntapalveluja, opetusta, majoitusta, toimistoja, hallintoa ja liiketoimintaa varten varataan yhteensä noin 50 000 kerrosneliömetriä, missä on mukana nykyisen jäähallin tiloja.

Alueen eteläreunaan, Hervannan valtaväylän ja Sammon valtatien risteyksen lähelle tutkitaan kaavatyön yhteydessä uutta toimintapuistoa, joka voisi hyödyntää suunnitellun kävely- ja pyöräilysillan rakenteita. Myös skeittipuisto on mahdollinen. Alueen suositut koirapuistot säilyvät. Hakametsän metsäalueen käyttötarkoitukseksi esitetään metsäpeitteistä suojaviheraluetta.

Asemakaavan luonnosvaiheessa vuonna 2020 suunnittelualueella järjestettiin konsepti- ja toteutuskilpailu, jonka tavoitteet linjattiin kaupungin strategisten tavoitteiden ja ylempien kaavatasojen mukaan. Kilpailun voittanut työ on toiminut asemakaavoituksen pohjana.

Kaavatyön rinnalla edenneessä kaupungin ja kilpailun voittaneen kumppaniryhmittymän Hakametsä Sport Campus -hankkeessa halutaan tarjota nykyaikaiset ja monipuoliset puitteet harrastajille, urheiluseuroille ja -järjestöille, huippu-urheilulle, tutkimus- ja kehitystyölle ja alan yrityksille. Kaava mahdollistaa myös uuden lukio-opiskelun toimipisteen perustamisen.

Lisätietoja

Ilkka Porttikivi
Yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja Apulaispormestari
Puhelin:
045 677 7910
Mikko Nurminen
Esittelijä Kaupunkiympäristön palvelualue Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Raija Mikkola
Valmistelijan yhteystiedot Projektiarkkitehti
Puhelin:
040 806 3019
Markus Joonas
Sport Campus-hanke /Tampereen kaupunki / hankekehityspäällikkö Hankekehityspäällikkö
Puhelin:
050 345 0705
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa