Kaupunki neuvottelee Pohjolan ja Pispan harrastustoiminnan mahdollisesta jatkosta

Tampereen kaupunki on vastaanottanut adressin ja pormestarille osoitetun kirjelmän, jotka koskevat Pohjolan ja Pispan lähitorien kuntosalitoiminnan ja kädentaitokurssien jatkumista. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 13.8.2024 hyväksymässä vastauksessa kerrotaan, että kaupunki neuvottelee harrastustoiminnan mahdollisesta jatkosta Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) ja tilat omistavan Tampereen Kotilinnasäätiö sr:n kanssa.

Kaikki lähitorit ja niissä järjestettävät kädentaitopajat sekä kuntosalitoiminta ovat vuoden 2023 alusta siirtyneet Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) vastuulle. Myös harrastustoimintaan liittyvä irtaimisto siirtyi tuolloin kaupungilta Pirhan omistukseen. Pirha on ilmoittanut lähitoritoiminnan päättymisestä Pohjolan ja Pispan toimipisteissä syksyn 2024 aikana. Hyvinvointialue on linjannut, ettei askartelu- tai kuntosaliharrastustoiminnan ohjaaminen enää jatkossa kuulu hyvinvointialueen lakisääteisiin hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen tehtäviin.

Kaupunki on tälle vuodelle hankkinut ostopalveluna korvaavaa kurssimuotoista kädentaitojen ohjaustoimintaa sekä Pohjolan ja Pispan että muiden lähitorien tiloihin. Kotilinnasäätiön ja hyvinvointialueen kanssa on myös käyty keskusteluja kuntosaliohjausten ja kädentaitokurssien mahdollisesta järjestämisestä Pohjolan ja Pispan tiloissa, mikäli ne ja tarvittavat välineet ovat edelleen käytettävissä.

- Kaupungin liikuntapalvelut voisi vuokrata tuntiperusteisesti kuntosalitiloja Kotilinnasäätiöltä ryhmätoimintaan, jonka ohjauksesta kaupunki vastaisi. Näin olisi mahdollista tarjota ohjattua toimintaa kyseisten lähitorien kuntosaleille, sivistyspalveluista vastaava apulaispormestari Matti Helimo sanoo. 

Palvelulisäyksiä tehtävä harkiten

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta muistuttaa vastauksessaan, että kädentaitokurssien ja mahdollisen liikunnanohjauksen lisääminen ovat palvelulisäyksiä, jotka kasvattavat kaupungin menoja. Tampere tekee Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa hyvää yhteistyötä molempia osapuolia haastavassa talouden tilanteessa ja säästöpaineissa. Lautakunta toteaakin, että kaikkiin Pirhan tekemiin muutoksiin kaupunki ei kuitenkaan voi vastata lisäämällä omaa palvelutarjontaansa.

- Lautakunta toimii kaupunginhallituksen talousohjeistuksen mukaisesti, jonka mukaan merkittävästi alijäämäisen taloustilanteen vuoksi toimintayksiköiden tulee pidättäytyä uusista toimintamenoja nettomääräisesti lisäävistä esityksistä, summaa Helimo.

Lisätietoja

Matti Helimo
Apulaispormestari
Puhelin:
040 513 8625
Lauri Savisaari
Johtaja
Puhelin:
040 801 6081
Teksti: Aino Penttilä
Jaa sosiaalisessa mediassa