Yhteishakumessut tuovat koulutusvalinnat oppilaiden luo
Kouluvalmentaja Antti Järviniemi ja opinto-ohjaaja Nina Harmes istuvat pienessä opinto-ohjaajien huoneessa komeassa, 1902 rakennetussa Pyynikin koulurakennuksessa. He yhdessä opinto-ohjaaja Emma Halénin kanssa kehittivät konseptin, jossa toisen asteen oppilaitokset tulevat yhtä aikaa yhdeksi päiväksi esittelemään toimintaansa koululle.
- Yhdeksäsluokkalaiset ovat käyneet ja käyvät edelleenkin tutustumassa oppilaitoksiin. Mietimme kuitenkin, että olisi tehokkaampaa, jos oppilaitokset tulisivat tutustuttamaan itseään meille. Samalla oppilaat saattavat löytää ammattialoja, joita he eivät ehkä ole tulleet ajatelleeksikaan, Järviniemi ja Harmes kuvailevat.
Oppilaitokset pystyttävät koululle messujen ajaksi esittelykojut, joissa ne esittelevät toimintaansa. Ensimmäisenä vuonna 2022 kojuja oli kuusi ja paikkana koulun aula. Sen jälkeen esiintyjien määrä on tuplaantunut ja paikaksi vaihtunut liikuntasali.
Tampereen kaupunki palkitsi Yhteishakumessujen työryhmän Henkilöstö kehittäjänä -kilpailussa 2024.
Tarjolla käytännönläheisiä esimerkkejä koulutuksesta
Toimintaansa ovat käyneet messuilla esittelemässä esimerkiksi Tredun prosessiteollisuus, AhlmanEdu ja Varalan urheiluopisto. Oppilaitoksista on usein mukana myös alan opiskelijoita. Oppilaat saavat myös käytännönläheisiä esimerkkejä opiskeltavasta alasta. Järjestyksenvalvojan vermeisiin on voinut pukeutua ja kemianopiskelijat ovat antaneet mallia laboratoriotyöskentelystä.
Oppilaat voivat tutustua tarjontaan kolmella välitunnilla, osin myös oppituntien aikana. Aineopettajat ovat tähän myötämielisiä.
- Meillä koulun sisällä eri alojen ammattilaiset tekevät nykyisin hyvin yhteistyötä. Useinhan on niin, että jokainen tekee vähän omaa tonttiaan, Harmes miettii.
Vaikka messut on tarkoitettu ensisijaisesti jatko-opintojaan miettiville yhdeksäsluokkalaisille, ovat ne avoimet muillekin luokka-asteille.
- Seitsemäs- ja kahdeksasluokkalaisetkin voivat niiden aikana jo tutustua tulevaisuuden vaihtoehtoihin ja miettiä mahdollista tulevaa alaa, Järviniemi kertoo.
- Ja toisen asteen oppilaitosten opinto-ohjaajat ovat olleet tästä innoissaan, Harmes jatkaa.
Messut ovat innostaneet ammatinvalinnassa
Wivi Lönnin koulun konseptia ei suinkaan vartioida mustasukkaisesti. Sen kehittäjät ovat päinvastoin vinkanneet siitä muihinkin kouluihin.
- Hyvät ideat kannattaa aina laittaa kiertoon. Tosin koulumaailma on nykyään täynnä projekteja, eikä muilla kouluilla ole tällaiseen välttämättä tilaa tai aikaa. Myöskään oppilaitokset eivät ehkä ehdi esittäytymään joka paikkaan. Koska me teimme tämän ensin, meillä kuitenkin on etulyöntiasema, he tuumivat.
Järviniemi ja Harmes toteavat, että Yhteishakumessujen kehittäminen ja toteuttaminen vaati melkoisesti aikaa ja viitseliäisyyttä.
- Yhteistyökumppaneiden kontaktointi, verkostojen luominen ja tapahtuman markkinointi oli työlästä, he myöntävät.
Tuloksia on kuitenkin tullut. Opinto-ohjaajat seuraavat viran puolesta oppilaidensa sijoittumista toisen asteen opintoihin ja Yhteishakumessuille osallistuneet oppilaitokset ovat todella saaneet Wivi Lönnin koulusta uusia opiskelijoita.
- Niin kauan jatkamme, kun esiintyjiä messuilla riittää, Järviniemi ja Harmes sanovat hymyillen.