Äänestyksen voittaneita kävelyn ja pyöräilyn pieniä parannuksia toteutetaan

Keskustassa Satakunnansillalla ja Palatsinsillalla on selkeytetty kävelyn ja pyöräilyn liikennejärjestelyjä kesän aikana ja Tammelassa on madallettu reunakiviä. Nämä ovat osa kävelyn ja pyöräilyn pieniä parannuksia, joista asukkaat äänestivät suosikkinsa toteutettavaksi. 
Pyöräilijä Tammelan Itsenäisyydenkadun ja Tammelan puistakadun risteyksessä.
Itsenäisyydenkadun ja Tammelan puistokadun risteykseksessä on madallettu reunakiviä tänä kesänä.

Ensimmäiset parannukset valmistuivat 

Syksyllä 2023 asukkaat äänestivät pyöräilyn ja kävelyn pienistä parannuksista toteutettavaksi seuraavat: valaistu tiemerkintä, liikennejärjestelyjen selkeyttäminen keskustan silloilla, Itsenäisyydenkadun ja Tammelan puistokadun risteyksen reunakivien madallus sekä uudet pyörätelineet Ratinan kauppakeskukselle. 

Parannusten toteuttaminen on saatu kesän aikana vauhtiin. Itsenäisyydenkadun ja Tammelan puistokadun risteyksen reunakivien madaltaminen on saatu jo valmiiksikin. 

Myös liikennejärjestelyjen selkeyttäminen Palatsinsillalla ja Satakunnansillalla on edennyt, kun esimerkiksi liikennemerkkejä ja opasteita on lisätty. Ne kertovat aiempaa tarkemmin, missä kävelijöiden sekä toisaalta pyöräilijöiden paikka on sillalla. Tiemerkintöjä parannetaan vielä lähiaikoina.

Valaistu tiemerkintä käyttöön talvella

Valaistua tiemerkintää tullaan kokeilemaan tulevana talvena Hatanpään valtatien pohjoispäässä. Valaistuksella kadunpintaan luotu liikennemerkin tapainen tiemerkintä kertoo kävelijöille ja pyöräilijöille heidän oikean paikkansa, kun tavalliset tiemerkinnät peittyvät lumen alle.

Ratinan kauppakeskukselle tullaan myös asentamaan uudet pyörätelineet syksyn aikana.

Ideat parannuksista saatiin asukkailta

Ideat pyöräilyn ja kävelyn pieniksi parannuksiksi kerättiin alun perin asukkailta toukokuussa 2023. Melkein 700 idean joukosta kaupungin liikennesuunnittelijat valitsivat äänestettäväksi reilut 20 parannusta eri puolilta kaupunkia. 

Mukaan äänestykseen valikoitui ideoita, jotka ovat hinnaltaan mahdollisia toteuttaa ja sijaitsevat paikoissa, jotka on tärkeää laittaa kuntoon. Äänestettäväksi valittiin myös mielenkiintoisia uusia avauksia, kuten eniten ääniä saanut tiemerkintävalo. 

Toteutukseen on varattu rahaa yhteensä 40 000 euroa.

Myös muita asukkaiden ideoita toteutetaan

Myöskään niitä ideoita, jotka eivät voittaneet äänestystä, ei ole unohdettu. Parannuksia toteutetaan aina mahdollisuuksien mukaan osana muita hankkeita sekä perustyötä esimerkiksi liikenneturvallisuusasioissa.

Esimerkiksi Koulukadun ja Hallituskadun risteyksessä seudullinen pyöräilyn pääreitti on kevään aikana muutettu etuajo-oikeutetuksi ajoradan liikenteeseen nähden. Tämä oli yksi toivottu muutos.
 

Lisätietoja

Laura Puhakka
Erikoissuunnittelija
Puhelin:
041 730 5739
Jukka Uusitalo
Erikoissuunnittelija
Puhelin:
040 800 7582
Teksti: Laura Lettenmeier
Kuvat: Laura Lettenmeier
Jaa sosiaalisessa mediassa