Ensimmäinen Kaupunkien luontofoorumi kutsuu yhteistyöhön luontokadon pysäyttämiseksi – Maailman talousfoorumi tuo globaalin näkökulman

Tampereen kaupunki isännöi syyskuun 11. järjestettävää ensimmäistä Kaupunkien luontofoorumia. Kuntien, yritysten ja kansalaisjärjestöjen päättäjiä ja asiantuntijoita kokoavan foorumin tavoite on yhteistyö luontokadon pysäyttämiseksi. Globaalin näkökulman aiheeseen tuo Maailman talousfoorumin Akanksha Khatri. Samalla viikolla syyskuussa järjestetään useita sekä tamperelaisille että foorumivieraille avoimia luontotapahtumia.

Luontofoorumin pääpuhujaksi saapuu arvovaltaisen Maailman talousfoorumin luonto- ja biodiversiteettijohtaja Akanksha Khatri. Valtioiden, yritysten, tutkijoiden ja kansalaisjärjestöjen keskustelua edistävä Maailman talousfoorumi (World Economic Forum, WEF) ratkoo globaalisti kaupan ja hyvinvoinnin haasteita.

Khatri korostaa, että juuri luonto mahdollistaa hyvinvointimme. 

–    Luonnon monimuotoisuus on perusinfrastruktuuri, jonka varassa ihmiskunta elää. Otamme riskin, jos jätämme biologisen monimuotoisuuden huomiotta ja unohdamme, että hyvinvointimme on kiinteästi sidoksissa luonnon monimuotoisuuteen. 
–    Teollisesta vallankumouksesta lähtien ihmiskunta on turvautunut teknisiin ratkaisuihin ja pitänyt luontoon perustuvia ratkaisuja itsestäänselvyytenä. Jotta voimme tukea ihmiskunnan tulevaisuutta tällä planeetalla, meidän on investoitava luontoon, Akanksha Khatri sanoo.

Maailman talousfoorumin luonto- ja biodiversiteettijohtaja Akanksha Khatri.
Akanksha Khatri

Tilaisuuden avaa ympäristöministeri Kai Mykkänen, ja siellä puhuu kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen. Paneelikeskusteluihin osallistuvat Suomen kuuden suurimman kaupungin johtajat sekä Euroopan parlamentin, suomalaisen elinkeinoelämän ja rahoitusalan edustajat.

Luontofoorumin yhteydessä järjestetään myös kymmenen suurimman kaupungin johtajien round table -tapaaminen, jonka tavoitteena on kaupunkien yhteinen julkilausuma luontokadon pysäyttämiseksi. Kaupunkien luontofoorumin juontaa dosentti Mari Pantsar. Aloitteen foorumin järjestämiseen teki Tampereen kaupungin pormestari Kalervo Kummola.  

Kasvu ja kestävä hyvinvointi

Luontofoorumin teemaseminaareissa keskitytään kaupunkien kasvun ja ekologisen kestävyyden yhteensovittamiseen ja ihmisen hyvinvointiin kaupungissa.

Kuntaliiton teemaseminaarissa ratkotaan kaupunkeihin suuntautuvan muuttoliikkeen ja luonnon monimuotoisuuden vaalimisen ristiriitaa. Miten saada kodit uusille asukkaille ja säästää lähimetsiä ja puistoja? Suomalaisilla kaupungeilla on mahdollisuudet vaikuttaa ympäristön laatuun, luonnonvarojen käyttöön, ilmastopäästöihin ja luonnon monimuotoisuuteen. Seminaari alkaa tutkijoiden puheenvuoroilla, minkä jälkeen käydään fasilitoitua keskustelua, jossa ääneen pääsevät yleisön lisäksi aktiiviset vaikuttajat elinkeinoelämästä ja kaupunkilaisten joukosta.

Luonnon ja kestävän ravitsemuksen mahdollisuudet sairauksien ehkäisemisessä

Toisen teemaseminaarin aihe on kaupunkiluonnon yhteys kestävään ravitsemukseen ja ihmisten hyvinvointiin. Kotimaisessa ja kansainvälisessä tutkimuksessa on osoitettu, että luontoympäristö edistää mielenterveyttä, liikkumista ja elimistön puolustuskykyä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Luonnonvarakeskuksen mukaan on todennäköistä, että yhteiskunta saavuttaisi merkittäviä säästöjä terveydenhoitoon liittyvissä kustannuksissa, jos tutkimustietoa hyödynnettäisiin nykyistä enemmän sairauksien ehkäisyssä ja hoidon tukena.

Seminaarissa kuullaan tutkijoiden puheenvuoroja ja keskustellaan luonnon ja kestävän ravitsemuksen terveys- ja hyvinvointihyötyjen mahdollisuuksiin kansanterveyden edistämisessä.

Luontofoorumi-viikolla useita kaikille avoimia luontotapahtumia

Luontofoorumiviikolla järjestetään paljon monipuolisia tapahtumia eri puolilla Tamperetta niin Luontofoorumin osallistujille kuin tamperelaisille. Tapahtumissa voi muun muassa tutustua kaupunkiviljely-yhteisöön ja vierailla sen pienessä kanalassa ja mehiläispesillä, osallistua vauvojen puistokylpyyn tai kuulla hautausmaan monimuotoisen puutarhan tai palkitun Näsin puistosillan esittely. Tapahtumat jatkavat Kaupunkien luontofoorumin teemoja (kaupunki)luonnon ja ihmisten hyvinvoinnista ja tutustuttavat kiinnostaviin luontokohteisiin. 

Lisätietoja

Kaisa Mustajärvi
Kehittämispäällikkö
Puhelin:
040 806 2294
Annika Kettunen
Suunnittelija
Puhelin:
040 687 7336
Johanna Heikkinen
Luontofoorumi-viikon tapahtumista Suunnittelija
Puhelin:
040 547 6198
Teksti: Essi Lehtinen
Kuvat: Henrietta Soininen, Maailman talousfoorumi
Jaa sosiaalisessa mediassa