Tilaisuuden avaa ympäristöministeri Kai Mykkänen, ja siellä puhuu kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen. Paneelikeskusteluihin osallistuvat Suomen kuuden suurimman kaupungin johtajat sekä Euroopan parlamentin, suomalaisen elinkeinoelämän ja rahoitusalan edustajat.
Luontofoorumin yhteydessä järjestetään myös kymmenen suurimman kaupungin johtajien round table -tapaaminen, jonka tavoitteena on kaupunkien yhteinen julkilausuma luontokadon pysäyttämiseksi. Kaupunkien luontofoorumin juontaa dosentti Mari Pantsar. Aloitteen foorumin järjestämiseen teki Tampereen kaupungin pormestari Kalervo Kummola.
Kasvu ja kestävä hyvinvointi
Luontofoorumin teemaseminaareissa keskitytään kaupunkien kasvun ja ekologisen kestävyyden yhteensovittamiseen ja ihmisen hyvinvointiin kaupungissa.
Kuntaliiton teemaseminaarissa ratkotaan kaupunkeihin suuntautuvan muuttoliikkeen ja luonnon monimuotoisuuden vaalimisen ristiriitaa. Miten saada kodit uusille asukkaille ja säästää lähimetsiä ja puistoja? Suomalaisilla kaupungeilla on mahdollisuudet vaikuttaa ympäristön laatuun, luonnonvarojen käyttöön, ilmastopäästöihin ja luonnon monimuotoisuuteen. Seminaari alkaa tutkijoiden puheenvuoroilla, minkä jälkeen käydään fasilitoitua keskustelua, jossa ääneen pääsevät yleisön lisäksi aktiiviset vaikuttajat elinkeinoelämästä ja kaupunkilaisten joukosta.
Luonnon ja kestävän ravitsemuksen mahdollisuudet sairauksien ehkäisemisessä
Toisen teemaseminaarin aihe on kaupunkiluonnon yhteys kestävään ravitsemukseen ja ihmisten hyvinvointiin. Kotimaisessa ja kansainvälisessä tutkimuksessa on osoitettu, että luontoympäristö edistää mielenterveyttä, liikkumista ja elimistön puolustuskykyä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Luonnonvarakeskuksen mukaan on todennäköistä, että yhteiskunta saavuttaisi merkittäviä säästöjä terveydenhoitoon liittyvissä kustannuksissa, jos tutkimustietoa hyödynnettäisiin nykyistä enemmän sairauksien ehkäisyssä ja hoidon tukena.
Seminaarissa kuullaan tutkijoiden puheenvuoroja ja keskustellaan luonnon ja kestävän ravitsemuksen terveys- ja hyvinvointihyötyjen mahdollisuuksiin kansanterveyden edistämisessä.