Lakalaivan maa- ja kiviainesten vastaanotto- ja kierrätysalue sai ympäristöluvan

Ympäristö- ja rakennusjaosto myönsi 20.8.2024 Tampereen kaupungille viideksi vuodeksi ympäristöluvan jätteenkäsittelylle ja kiviainesten murskaukselle. Lakalaivan kierrätyskentällä vastaanotetaan, varastoidaan ja käsitellään muun muassa pilaantumatonta maa-ainesta ja hiekoitussepeliä. 
Lakalaivan kierrätysalue ilmakuvassa.
Lakalaivan kierrätyskenttä ilmakuvassa.

Kierrätyskenttä sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Lakalaivassa osoitteessa Lempääläntie 31 Lakalaivan eritasoliittymän vieressä, valtateiden 9 ja 3 risteyskohdassa. Tällä hetkellä alueella varastoidaan Sulkavuoren keskuspuhdistamohankkeen louheita.  Kierrätyslykenttä otetaan käyttöön syksyn 2024 aikana.

Alueelle otetaan vastaan materiaaleja pääasiassa Tampereen kaupungin ja sen tytäryhtiöiden omilta työmailta. Käsiteltyjä materiaaleja aiotaan hyödyntää kaupungin rakennushankkeissa eri puolilla Tamperetta.  Kierrätyskenttä palvelee erityisesti Lakalaivan ja Peltolammin täydennysrakennushankkeita.

Kiviainesta sekä asfaltti-, betoni- ja tiilijätettä käsitellään murskaamalla. Myös lunta voidaan ottaa tarvittaessa vastaan. Louhetta ja isoja kiviä rikotetaan tarvittaessa ennen murskausta. Murskauslaitos ja rikotus sijoitetaan kentän itäosaan, jossa se ei melumallinnosten mukaan aiheuta läheisille asuinalueille ohjearvojen ylittävää melua. Lisäksi materiaaleja kuten hiekoitussepeliä tai soraa käsitellään seulomalla ja välppäämällä. 

Hiekoitussepeli ei enää käsittelyn jälkeen jätettä - sitä hyödynnetään viher- ja infrarakentamisessa

Hiekoitussepeliä vastaanotetaan katu- ja yleisiltä alueilta Sepeliä ei oteta alueilta, joissa on riski haitta-aineiden joutumisesta sepelin sekaan. Käytetystä sepelistä tutkitaan haitta-ainepitoisuudet ja poistetaan roskat seulomalla. Kun sepeli on tutkimalla todettu puhtaaksi ja käsitelty seulomalla, se lakkaa olemasta jätettä. Käytettyä hiekoitussepeliä voidaan käyttää esimerkiksi kasvualustoilla sekä katu- ja kenttärakenteissa.  Käytettyä sepeliä ei kuitenkaan käytetä väylien liukkauden torjunnassa eikä herkissä kohteissa kuten vesijohtokaivannoissa, leikkipaikoilla ja ravintokasvien viljelyalueilla.  

Kierrätyskenttää käytetään jaksoittain tarpeiden mukaan ja se voi tarvittaessa olla toiminnassa ympäri vuoden. 

Ympäristöluvassa toiminnalle asetettiin useita lupamääräyksiä ympäristöhaittojen ja päästöjen vähentämiseksi. Toiminnan ympäristö- ja terveysvaikutuksia kuten melu- ja pölypäästöjä on myös seurattava.   Murskausta käsittelykentällä saa tehdä jaksoittain maanantaista perjantaihin kello 7–18 enintään 11 h vuorokaudessa. Hiljaisella koteloidulla murskauslaitoksella voi murskata arkisin kello 7–22 enintään 15 h vuorokaudessa.  Toiminnasta ei saa aiheutua pölyhaittaa, ja esimerkiksi murskauksen yhteydessä käytetään tarvittaessa kastelua.
 

Lisätietoja

Sari Sassi
Ympäristölupa; Ympäristötarkastaja
Puhelin:
050 328 5969
Matti Pokkinen
Kierrätyskentän toiminta: Hankeinsinööri
Puhelin:
040 806 3199
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Jaa sosiaalisessa mediassa