Taloushaltia-ryhmässä koettiin, että pienillä askelilla on vaikutusta

Ahjolan Setlementin Taloushaltia-ryhmä on auttanut nuoria hallitsemaan talouttaan, vähentämään raha-ahdistusta ja tekemään kestävämpiä taloudellisia päätöksiä. Myös Tampereen Ohjaamon nuorten talous- ja velkaneuvonta sekä sosiaaliohjaajat tukevat nuoria taloudenhallinnassa. Nuoria kannustetaan keskustelemaan raha-asioista varhain, jotta ammattilaisten kanssa voidaan löytää ratkaisuja velkaongelmiin.

Vuonna 2023 vaikeasti velkaantuneiden määrä kasvoi kaikissa ikäryhmissä Suomessa. Erityisen huolestuttavaa on, että nuorten aikuisten perintään siirtyneiden laskujen määrä ja niiden pääomat ovat kasvaneet. Miksi nuorten velkaantuminen on lisääntynyt ja miten heitä voisi auttaa? Tämä kysymys on ajankohtainen, sillä joka kymmenennellä nuorella on maksuhäiriömerkintä.

Intrumin analyysin (2023) mukaan suomalaisissa kotitalouksissa vuonna 2019 vaikeasti velkaantuneita nuoria oli 9 prosenttia, mutta vuonna 2022 osuus nousi huolestuttavasti 22 prosenttiin. Taustalla voi olla monia syitä, kuten terveydelliset ongelmat. Esimerkiksi maksuhäiriömerkinnän saaneiden nuorten aikuisten osuus on 2,6-kertainen niillä, joilla oli lapsuudessa psykiatrisia tai käytöshäiriöitä. 

Tukea taloudenhallintaan Taloushaltia-ryhmästä

Ahjolan Setlementin Taloushaltia-ryhmä tarjosi nuorille konkreettisia keinoja talouden hallintaan vuosina 2023 ja 2024. Taloushaltia-ryhmän toiminnassa hyödynnettiin Aspa-säätiön kehittämää valmennusmallia "Omat rahat, omat valinnat". Ryhmässä nuoret jakoivat syvällisiä oivalluksiaan ja kokemuksiaan rahanhallinnasta. Ryhmässä käydyt keskustelut ovat auttaneet nuoria avaamaan uusia ajatusmalleja rahasta ja poistamaan siihen liittyvää stigmaa. Ryhmä tarjosi voimaa ja vertaistukea, joka oli monille nuorille merkityksellistä. Taloushaltia oli yksi Tampereen kaupungin nuorisotakuuhankkeista vuonna 2023.

Rahan monipuolinen merkitys

Ryhmässä korostettiin pitkäjänteistä kulujen seurantaa, jonka avulla voi merkittävästi helpottaa raha-ahdistusta. Kun tietoisuus omasta kulutuksesta lisääntyy, hallinnan tunne kasvaa ja rahan merkitys monipuolistuu. Raha ei ole vain taloudellinen väline, vaan se tuo turvallisuuden tunnetta, iloa ja vapautta. Samaan aikaan rahan puutteella voi kuitenkin olla myös kielteisiä vaikutuksia, kuten ahdistuksen ja häpeän tunnetta.

Nuoret kokivat budjetoinnin ja kulutuksen seurannan konkreettisina keinoina raha-ahdistuksen hallinnassa. He alkoivat tehdä esimerkiksi kauppalistoja ja pohtimaan tarkemmin ostohetkellä, tarvitsevatko he todella ostamansa tuotteen. Onnistumisen tunteita syntyy pienistä askelista, kun nuori oppii hahmottamaan taloutensa kokonaistilanteen tai vähentää ylimääräisten ostosten tekemistä.

Jos-sitten-suunnitelma on myös yksi keino hallita rahankäyttöä. Esimerkiksi netissä ostosten ostoskoriin keräily ja niiden poistaminen sieltä yksi kerrallaan antaa tunteen shoppailusta, mutta rahaa ei kulu. Lisäksi kaupassa eri käytävän kulkeminen auttaa välttämään heräteostoksia. Myös 24 tunnin harkinta-aika ja oikean tarpeen miettiminen ovat osoittautuneet tehokkaiksi keinoiksi.

Rahan merkitys ulottuu syvemmälle kuin pelkästään taloudellisiin kysymyksiin. Se liittyy vahvasti identiteettiin ja itsetuntemukseen. Ryhmän jäsenet ovat huomanneet, että omilla motivaatioilla ja realistisilla tavoitteilla on suuri vaikutus muutosten tekemisessä. Matkalla tasapainoiseen taloudenhallintaan tarvitaan usein rinnallakulkijoita ja tukea läheisiltä tai työntekijöiltä. 

Ryhmässä oivallettua

Taloushaltia-ryhmässä nuoret nostivat esille rahankäytön lisäksi myös sen ekologisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia. Näiden näkökulmien huomioiminen on auttanut nuoria ymmärtämään, miten heidän taloudelliset päätöksensä voivat vaikuttaa laajemmassa mittakaavassa ympäristöön ja yhteiskuntaan. 

Nuoret pohtivat ryhmässä, miten heidän kulutusvalintansa voivat olla kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä. He löysivät keinoja vähentää rahankäyttöä ekologisesti kestävällä tavalla. Esimerkiksi käytettyjen vaatteiden ostaminen ja sähkön kulutuksen vähentäminen nousivat esiin keskusteluissa. Pienetkin muutokset arjessa voivat tuoda suuria tuloksia.

Tärkeimpänä kokemuksena ryhmän jäsenet nostivat esiin vertaistuen merkityksen. Ryhmätoiminta yllätti monet positiivisesti, ja kohtaamiset olivat lämpimiä ja kannustavia. Nuoret näkivät, että he eivät ole yksin ajatustensa ja ongelmiensa kanssa, ja tajusivat, että rahasta voi puhua ilman häpeää. He saivat onnistumisen kokemuksia ja kokivat itsensä pärjääviksi. Ryhmän tarjoama vertaistuki on ollut korvaamatonta.

Miten Ohjaamo voi auttaa?

Tampereen Ohjaamossa nuoret voivat saada henkilökohtaista neuvontaa ja tukea budjetoinnissa, velkojen selvittelyssä ja muiden taloudellisten haasteiden hallinnassa. Sosiaaliohjaajat sekä kerran kuussa järjestettävä nuorten talous- ja velkaneuvonta tarjoavat nuorille tukea taloudenhallintaan ja velkaongelmien ratkaisuun. Kaikki Ohjaamot toimivat matalan kynnyksen periaatteella, eli apua voi hakea ilman ajanvarausta ja palvelut ovat maksuttomia.

– Ohjaamolla on toivottu, että nuori aikuinen tulisi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa juttelemaan raha-asioista. Jos on esimerkiksi vaikeuksia maksaa vuokra, niin Ohjaamolla voidaan yhdessä ammattilaisten kanssa miettiä ratkaisuja ja sitä, kuinka rahat jatkossa riittäisivät, rohkaisee Tellu Mattila, Ohjaamon tiimiesihenkilö. Ohjaamon tiimiesihenkilö Tellu Mattila.

Lisätietoja Tampereen Ohjaamon palveluista löydät Ohjaamon sivuilta (tampere.fi)

Teksti: Tuija Jaatinen
Kuvat: Tuija Jaatinen ja Riikka Manninen
Jaa sosiaalisessa mediassa