Kalatarrat katukaivon kansissa muistuttavat: älä pilaa vesistöjä roskillasi

Maahan heitetyt tupakantumpit, nikotiinipussit, muovikääreet, purkat ja muut roskat voivat kulkeutua katukaivojen kautta suoraan lähimpään jokeen tai järveen, lopulta Itämereen asti. Värikkäät kalatarrat katukaivojen kansien ympärillä Tampereen keskustassa muistuttavat roskaamisen vaaroista vesistöille ja niiden eliöstölle.
Kaupungin työntekijät asettelevat kalatarraa katukaivon ympärille.
Kalatarrat muistuttavat, etteivät kalat eivätkä muutkaan vesieliöt kaipaa mikromuoveja elimistöönsä.

Jotta lähivesistöjen roskaantuminen saataisiin kuriin, 19 kaupunkia ympäri Suomen merkitsee katukaivojaan näyttävillä kalatarroilla 19.8–1.9.2024 osana Mahanpuruja muovista -kampanjaa. Kampanjan järjestää kuudetta kertaa Pidä Saaristo Siistinä ry.

Suurin osa katukaivojen roskista lähtöisin tavallisilta ihmisiltä

Maailmassa tuotetun jätteen määrän arvioidaan kasvavan jopa 70 % vuoteen 2050 mennessä, joten toimia roskaantumisen ehkäisemiseksi tarvitaan. Jätteen määrää ja syntymistä täytyy vähentää, mutta yhtä tärkeää on saada kaikki kierrätettävät materiaalit kiertoon ja uusiokäyttöön. Tämä ei kuitenkaan onnistu, jos roskia ei lajitella – tai jos ne jätetään luontoon hapertumaan.

–Mahanpuruja muovista -kampanjalla muistutamme, että roskan paikka ei ole kadulla eikä katukaivossa. Suurin osa katukaivojen roskista oli toissakesäisessä kartoituksessamme lähtöisin tavallisilta ihmisiltä. Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan suoraan vaikuttaa lähivesistöjemme ja Itämeren roskaantumisongelmaan, kertoo meribiologi ja projektipäällikkö Jutta Vuolamo Pidä Saaristo Siistinä ry:stä.

Tupakantumppien filtterit ovat muovia

Ihmiset heuttävät tupakantumppeja katukaivoihin tietämättä, että niiden filtterit ovat muovia. Mahanpuruja muovista -kampanjan tavoitteena on herätellä ohikulkevia ihmisiä pohtimaan oman käyttäytymisensä vaikutusta roskaantumiseen ja lisätä tietoa roskien kulkureiteistä.

Tupakantumppeja katukaivon luona.
Tupakantumpit katukaivojen liepeillä ovat yleinen näky Tampereellakin. Katukaivoista hapertuneet roskat ja muovihippuset kulkeutuvat vesistöihin. Kokemäenjoen kautta Tampereen vesistöistä on yhteys Itämeren Pohjanlahteen.

Luontoon jätetty kierrätettävä roska on hukkaan heitetty resurssi

Mahanpuruja muovista -kampanja on osa laajaa kansallista PlastLIFE-hanketta, jonka tavoitteena on kestävä muovien kiertotalous Suomessa vuoteen 2035 mennessä. Kiertotaloudessa erilaiset tuotteet pidetään käytössä mahdollisimman pitkään ja materiaalit kierrätetään. Siksi kampanjan kaivonkansitarrat on valmistettu materiaalista, joka voidaan käytön jälkeen kierrättää metallina.

–Kadulle tai luontoon hapertumaan jätetty kierrätettävä roska on hukkaan heitetty resurssi. Kun viet roskat roskiin ja lajittelet ne huolellisesti, autat pitämään arvokkaat materiaalit kierrossa ja vähennät roskien aiheuttamia ympäristöhaittoja, Vuolamo muistuttaa.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Mahanpuruja muovista -kampanja on osa laajaa, seitsemänvuotista PlastLIFE -hanketta, jonka tavoitteena on kestävä muovien kiertotalous Suomessa vuoteen 2035 mennessä. PlastLIFE-hanke saa EU:n LIFE-ohjelmasta rahoitusta, jolla hankkeen materiaalit on tuotettu. Materiaalien sisältö edustaa ainoastaan hankkeen omia näkemyksiä, joista CINEA/Euroopan komissio ei ole vastuussa.
 

Lisätietoja

Jutta Vuolamo
Pidä Saaristo Siistinä ry: Projektipäällikkö
Puhelin:
040 458 9156
Salla Leppänen
Tampereen kaupunki: Erikoissuunnittelija
Puhelin:
044 423 5406
Kuvat: Anna Vilhula
Jaa sosiaalisessa mediassa