Koivikkopuiston sairaalaopetukselle suunnitellaan uusia tiloja

Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyi kokouksessaan 20.8.2024 Koivikkopuiston sairaalaopetuksen tarveselvityksen. Sen mukaan koulun toiminnot sijoitetaan Kaupin kampuksen alueelle rakennettavaan täysin uuteen rakennukseen. Samaan rakennukseen siirretään myös lasten- ja nuortenpsykiatrian toiminnot.

Pirkanmaan hyvinvointialueen sairaalaopetuksesta vastaa Tampereen kaupungin Kissanmaan koulu. Koivikkopuistossa annetaan perusopetusikäisille lapsille ja nuorille opetusta TAYS:n osastoilla hoidossa oleville sekä jaksomuotoista avo-opetusta.

Sairaalaopetuksen konsultoivat erityisopettajat antavat konsultaatiota koululle ja oppilaiden verkostoille kiusaamisen, mielenterveyden pulmien, itsetuhoisuuden, masentuneisuuden ja kouluakäymättömyyden haasteisiin.

 Oppilasmäärään vaikuttaa siten osastopaikkojen ja avohoidossa olevien oppilaiden määrä. Tällä hetkellä avohoidossa olevien oppilaiden määrä kasvaa.

- Sairaalaopetuksen suunnitelmien eteneminen on hieno asia ja vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa. On tärkeää, että oppimista voidaan mahdollistaa laadukkaissa tiloissa silloinkin, kun se terveydellisistä syistä ei ole tavanomaiseen tapaan mahdollista, muistuttaa sivistyspalvelujen apulaispormestari Matti Helimo.

Sairaalaopetusta on annettu Kaupin sairaala-alueella niin sanotussa Q-rakennuksessa yhdessä lasten- ja nuortenpsykiatrian kanssa. Jälkimmäisten tilantarve on palvelujen tarpeen lisääntymisen myötä lisääntynyt, ja nykyiset tilat ovat jo pitkään olleet riittämättömät. 

Q-rakennusta ei voi laajentaa lasten- ja nuortenpsykiatrian käyttöön, sillä Kaupin kampukselle suunnitellaan sen tilalle laajempaa ja korkeampaa rakentamista muihin tarpeisiin. Niinpä lasten- ja nuortenpsykiatriaa varten on päätetty rakentaa uudisrakennus, johon siirtyvät myös Sairaalakoulun toiminnot.

Uudet koulutilat ovat käytännölliset ja turvalliset

Sairaalaopetuksen uudet tilat tulevat rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen ja niihin on pääsy ylemmistä kerroksista hisseillä. Pohjakerroksessa ovat liikunnan ja teknisen työn tilat. Oppilaita kuljettavat taksit pääsevät aivan pääsisäänkäynnin eteen ja raitiovaunupysäkki on lähellä. 

Oppilaille tarkoitetut pihat ovat suojassa rakennuksen keskellä ja siipien välissä.

Uusien tilojen myötä varaudutaan myös pieneen toiminnan kasvuun. Kahta uutta ryhmää varten palkataan enintään kaksi uutta opettajaa ja kolme koulunkäynnin ohjaajaa. Tällä hetkellä koulussa työskentelee neljätoista opettajaa ja seitsemän koulunkäynnin ohjaajaa.

Osastoilla olevat lapset ja nuoret käyvät koulua päivittäin, joten sen pedagoginen ja kuntouttava merkitys on suuri.

Sairaalakoulun rakennushanke on hyväksytty Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallituksen kokouksessa 17.6.2024.

Lisätietoja

Matti Helimo
Apulaispormestari
Puhelin:
040 513 8625
Lauri Savisaari
Johtaja
Puhelin:
040 801 6081
Teksti: Ismo Lehtonen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa