Nelli Vedentaustalle iski varhaiskasvatuskipinä

Nelli Vedentausta tajusi haluavansa varhaiskasvattajaksi, kun hänen veljensä sai lapsen. Lastenohjaajaksi opiskelevan Vedentaustan tähtäin on jo alan yliopisto-opinnoissa, mutta juuri nyt hän on tyytyväinen opiskeluunsa Tredussa. Toiveiden työpaikka on Tampereella.
Nainen nojaa vasemmalla puolellaan olevaan pylvääseen.
Nelli Vedentausta ei keksi varhaiskasvatusalalta mitään huonoja puolia.

Nelli Vedentausta oli miettinyt jo menevänsä peruskoulun jälkeen lukioon, kun varhaiskasvatuskipinä iski.

- Veljeni sai lapsen sopivasti puoli vuotta ennen yhteishakua. Päätin unohtaa lukion ja pyrkiä varhaiskasvatusalalle, hän hymyilee.

Toinen opintovuosi on alkamassa ja sen jälkeen on vielä yksi jäljellä. Tähän mennessä opinnot ovat vastanneet Vedentaustan toiveita ja ennakko-odotuksia enemmän kuin hyvin ja hän on erittäin tyytyväinen niin opiskelupaikkaan kuin ammatinvalintaankin.

- Olen päässyt jo työssäoppimisjaksoilla hoitamaan lapsia ja se on opettanut paljon. Käytäntö on näissä opinnoissa parasta, teoria on aika pitkästyttävää, vaikka tietenkin tärkeää, hän naurahtaa.

Koulutukseen kuuluu myös työskentely Tredun Santalahdentien toimipisteen Lasten Helmessä. Se on lyhytaikaiseen lastenhoitoon tarkoitettu hoitopaikka, johon vanhemmat voivat tuoda lapsensa opiskelijoiden kaitsettavaksi pariksi tunniksi. Opettajat valvovat opiskelijoiden työtä ja antavat tietysti samalla käytännön opetusta.

Tampere vetää puoleensa edelleen

Kangasalta kotoisin oleva Vedentausta on asunut suurimman osan elämäänsä Tampereen seudulla, eikä hänellä jatkossakaan ole täältä mikään kiire pois.

- Jäisin valmistuttuani mielelläni tänne töihin. Tampere on paras!

Vaikka tuleva työpaikka voi Vedentaustan puolesta olla missä päin tahansa kaupunkia, niin on kaksi päiväkotia, joissa hän mieluiten työskentelisi, jos voisi harjoittelujaksojen perusteella valita.

- Viihdyin hyvin Vuoreksessa ja Nahkatehtaan päiväkodissa Epilässä oli todella kiva ilmapiiri, hän kehuu.

Kokemukset alalta ovat siis kauttaaltaan olleet myönteisiä, eikä huonoja puolia tule äkkiseltään mieleen yhtäkään.

Työpaikan pitää olla viihtyisä

Lukio ei jää Vedentaustalta käymättä, sillä hän suorittaa lastenohjaajaopintojensa lisäksi myös lukiokursseja. Päivät venyvät välillä pitkiksi, eikä etäopiskelumahdollisuutta ole, mutta hän ei valita.

- Pidän opiskelusta ja pelkät ammattiopinnot olisivat olleet turhauttavia, hän toteaa.

Lastenohjaajaksi valmistumisen jälkeen tarkoitus on työskennellä jonkin aikaa ja hakea sitten yliopistoon opiskelemaan varhaiskasvatuksen opettajaksi. Sillä ei kuitenkaan ole kiire, vaan mahdollisten jatko-opintojen aika on sitten, kun siltä tuntuu.

Vedentaustan kohdalla voi varhaiskasvattajan uraa pitää suorastaan kutsumuksena. Toiveita tamperelaisella tulevaisuuden tekijällä kuitenkin työpaikkojen suhteen on.

- Vaikka lapset ovat tässä työssä parasta, niin hyvä työilmapiiri ja työskentely-ympäristö ovat kuitenkin tärkeitä, hän painottaa.

Nainen istuu vihreän seinämän edessä ja kirjoittaa läppärillä.
Opinnot on suoritettava lähiopetuksena, mutta Vedentausta ei valita pitkistä päivistä.
Teksti: Ismo Lehtonen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa