Tampere värittyy sinikeltaiseksi Ukrainan kansallispäivänä

Ukrainan kansallispäivää vietetään 24. elokuuta. Sen kunniaksi Tampereen kaupunki järjestää liputuksia ja valaisee kaupunkia Ukrainan lipun värien mukaisesti. Lisäksi Finlaysonilla avautuu samana päivänä Ukraina-aiheinen valokuvanäyttely. 

Tampereen kaupunki juhlistaa Ukrainan kansallispäivää monin tavoin lauantaina 24. elokuuta. Raatihuoneen, Sampolan ja Vapriikin edustalle nostetaan Ukrainan liput, ja Tammerkosken putous loistaa sinikeltaisena. Myös kaupungin keskustan diginäytöt heijastavat Ukrainan lipun värejä viikonlopun ajan.

Ukrainan kansallispäivän kunniaksi Finlaysonin alueella avautuu valokuvanäyttely Urhea Ukraina, joka esittelee 120 teosta Venäjän hyökkäyssodan seurauksista Ukrainassa. Näyttely on esillä Media 54 -rakennuksessa 24.8.–4.9. Teokset ovat olleet esillä myös Turun Taiteen talossa kevään 2024 aikana.

Kansallispäivän ohjelmalla Tampere haluaa osoittaa myötätuntoaan Ukrainalle ja ystävyyskaupungilleen Kiovalle. Venäjän hyökkäyssota on jatkunut jo kaksi ja puoli vuotta 24.8.2024 mennessä.

- Tampereella me muistamme ja tuemme ystävyyskaupunkimme Kiovan asukkaita ja kaikkia ukrainalaisia, jotka päivittäin osoittavat voimaa ja päättäväisyyttä. Lauantaina juhlimme Ukrainan kulttuuria ja perintöä, ja valaisemme kaupungin sinisellä ja keltaisella, näyttäen maailmalle, että Tampere seisoo vapauden ja rauhan puolesta, Tampereen pormestari Kalervo Kummola sanoo.

Tampereen kaupunki on pyrkinyt auttamaan Ukrainaa ja Kiovaa säännöllisesti Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aikana. Tampereen kaupunginhallitus päätti heti sodan alettua 150 000 euron tarvike- ja rahalahjoituksesta ukrainalaisille. Tämän jälkeen Ukrainaan on muun muassa lahjoitettu avustustarvikkeita, TKL:n käytöstä poistuvia busseja, vesisäiliöauto sekä generaattoreita. Lisäksi tamperelaisten kulttuuritoimijoiden järjestämistä konserteista ja muista tapahtumista on lahjoitettu tuottoja Ukrainaan.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta Tampereen ja Kiovan ystävyyskaupunkisuhteen solmimisesta. Kiovan kaupungin toiveesta Tampereen kaupunki on kohdistanut apuaan erityisesti lasten ja nuorten tukemiseen sekä liikunnan ja urheilun kautta tapahtuvaan yhteistyöhön.

Tampereen kaupunki on kutsunut kiovalaisia lapsia ja nuoria vuoden aikana Tampereelle jääkiekkoleirille, Pispalan Sottiisiin sekä kolmannen kerran toteutetulle kesäleirille. Lisäksi Tampereella on järjestetty useita erilaisia Ukrainaan ja Kiovaan liittyviä tapahtumia ja näyttelyitä. Myös tamperelaisten koululaisten ja päiväkotilasten teoksia on myös lähetetty Kiovaan. Kiovan kaupungin pyynnöstä Tampereen kaupunki on lahjoittanut vuoden aikana ystävyyskaupunkiin jääkoneen, jääkiekkokaukalon sekä erilaisia oheistarvikkeita jääurheilun harrastamisen tukemiseen. Kiovaan on lahjoitettu myös sairaala- ja hygieniatarvikkeita. 

Lisätietoja

Pekka Pernu
Kansainvälisten asioiden asiantuntija
Puhelin:
041 730 2598
Teksti: Johanna Sokka
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa