Vuoreksen keskustakorttelien arkkitehtuurikilpailu alkaa

Tampereen kaupunki järjestää Vuoreksen keskustakorttelien yleisen arkkitehtuurikilpailun yhteistyössä Suomen arkkitehtiliitto SAFA:n kanssa ajalla 21.8.– 22.11.2024 Vuoreksen keskustakorttelien viitesuunnittelua varten ja vireillä olevan asemakaavamuutoksen pohjaksi. Kilpailulla haetaan asemakaavaa varten suunnitteluratkaisua, joka vahvistaa erityisesti Vuoreksen keskustaa mutta myös koko kaupunginosaa ja sen identiteettiä ja pito- ja vetovoimaa.
Kuvassa kaupunginosan rakennuksia, keskellä vihreä aukioalue.
Ilmakuva Vuoreksesta etelän suunnasta, keskustakorttelien alue kuvan keskellä.

Alueen asemakaavassa on nykyisiin kaupan ja julkisten palveluiden muuttuneisiin tarpeisiin nähden ylisuuria varauksia liikerakentamiselle ja yleisille rakennuksille. Alueelta kuitenkin puuttuu asukkaiden kaipaamia arjen palveluita, kuten alueen kokoluokkaan sopiva päivittäistavarakauppa.

Vuoreksen keskusta tulee täydennyttyään olemaan nykyistä vahvemmin kaupunginosan sydän, johon merkittävin osa julkisista ja yksityisistä palveluista sekä muusta päivittäisestä toiminnasta keskittyy.

Kilpailualue ulottuu viiden korttelin alueelle, jossa on Vuoresaukio sekä osa Vuoreksen puistokatua. Kilpailualueen koko on noin 3,2 hehtaaria. Kilpailualue sijaitsee Vuoreksessa noin 8 kilometriä Tampereen keskustasta etelään, lähellä Tampereen ja Lempäälän kunnanrajaa hyvien liikenneyhteyksien varressa, metsäisten alueiden ja järvien läheisyydessä.

Arkkitehtonisesti erottuva keskusta-alue

Kilpailun tavoitteena on muodostaa vain osittain toteutuneiden keskustakorttelien alueelle Vuoreksen kaupunginosalta vielä puuttuva, visuaalisesti, toiminnallisesti ja arkkitehtonisesti erottuva keskustakokonaisuus. 

Kilpailulla haetaan ideoita laadukkaiden asumista, liiketilaa ja julkisia palveluita sisältävien korttelikokonaisuuksien suunnitteluun sekä viherympäristön ja palveluverkon vahvistamiseen kestävyystavoitteet huomioiden.

Tavoitteena on vahvistaa Vuoreksen omaleimaista kaupunkikuvaa ja muodostaa laadukasta, monipuolista ja kestävää asuinympäristöä. Palveluverkon täydentämisessä ja parantamisessa varaudutaan päivittäistavarakaupan lisäksi muun muassa nuoriso- ja kirjastotiloihin. 

Joukkoliikenteen ja kävelyn ja pyöräilyn sujuvuutta alueella edistetään, mutta myös keskitettyä pysäköintiä tarvitaan. Vuoresaukiota ja muita yleisiä alueita kehitetään monipuolisesti viihtyisinä, korkeatasoisina ja monimuotoisuutta tukevina ulkotiloina.

Vuores on yksi Tampereen nuoremmista kaupunginosista. Sen 2000-luvun alussa alkaneessa suunnittelussa ja myöhemmin rakentamisessa on ollut kantavina teemoina ilmastoystävällisyys, kestävyys ja hiilijalanjälki. Näitä tavoitteita halutaan entisestäänkin vahvistaa. Vuoreksessa on ollut pilottikohteita hulevesien käsittelyyn, jätteiden imukeräykseen ja puurakentamiseen liittyen. 

Rakentaminen jatkuu eri puolella Vuoresta. Rakennustöitä käynnistetään Vuoreksen kerros-, rivitalo- ja omakotitonteilla tasaisin väliajoin. Vuorekseen on valmistunut noin 300-600 asuntoa vuodessa. Kaikkiaan asuntoja on valmistunut Tampereen Vuorekseen vuoden 2023 loppuun mennessä noin 4 300. Asukkaita Tampereen Vuoreksessa oli vuoden 2024 alussa yli 7 600.

Arkkitehtuurikilpailun aikataulu ja lisätiedot

Kilpailuaika on 21.8.–22.11. 2024. Kyseessä on julkisen hankintamenettelyn mukainen EU:n laajuinen yksivaiheinen avoin kilpailu, jossa osallistujalta tai työryhmän jäseneltä edellytään oikeutta harjoittaa arkkitehdin ammattia omassa maassaan. Kilpailussa noudatetaan kilpailuohjelmaa ja Suomen Arkkitehtiliiton kilpailusääntöjä.

• Kilpailun aloitusseminaari (hybriditoteutus) 23.8.2024
• Kilpailijoiden kysymykset viimeistään 6.9.2024
• Vastaukset kysymyksiin viimeistään 18.9.2024
• Ehdotusten sisäänjättö 22.11.2024 klo 16 (UTC+3)
• Ehdotukset näytteillä kilpailun verkkosivuilla vuoden vaiheessa
• Kilpailun tulosten julkistus ja palkintojenjakotilaisuus: tavoitteena
maaliskuussa 2025
• Palkitut ehdotukset näytteillä kilpailun verkkosivuilla tulosten
julkistusten jälkeen

Lisätietoa ja kilpailuohjelma tausta-aineistoineen on julkaistu kilpailun verkkosivuilla.

Lisätietoja

Hanna Montonen
Tampereen kaupunki Kaupunkiympäristön suunnittelu Asemakaavoitus Yhdyskuntasuunnittelupäällikkö
Puhelin:
040 801 6952
Teksti: Anna-Leea Hyry
Kuvat: Timo Hakkarainen
Jaa sosiaalisessa mediassa