Pitkien museo-objektien säilytysratkaisu vapauttaa säilytystilaa ja on ekologinen
Museoiden esineiden säilytys vaatii työntekijöiltä jatkuvasti uusia ideoita ja Tampereen museoiden kokoelmakeskuksella kehitetäänkin paljon uusia säilytysratkaisuja.
Kim Karvinen, Mia Petänen ja Mikko Kärnä toimivat kokoelmakeskuksella historiallisten museoiden museomestareina. He kehittivät ratkaisun pitkien museo-objektien säilytyksen haasteisiin, josta he saivat tänä vuonna Tampereen kaupungin myöntämän Henkilöstö kehittäjänä -palkinnon.
‒ Tampereen historiallisilla museoilla on kaikissa esineryhmissä mittavat kokoelmat. Niitä täytyy säilyttää niin, että ne vievät mahdollisimman vähän tilaa, kuvailee Mia Petänen.
Mikko Kärnä kertoo, että varastossa olevat lattiapaikat on pitkälti varattu painaville esineille, joita ei voi nostaa ylös. Niitä ovat muun muassa erilaiset teollisuuden koneet. Pitkät ja hankalat lattialla säilytetyt objektit veivät arvokasta tilaa painavilta esineiltä.
‒ Kevyimmille esineille täytyi yrittää keksiä kevytrakenteinen ja ekologinen säilytysratkaisu. Siitä se ideointi lähti. Miten saisimme ne pois halutummilta lattiapaikoilta?
Ratkaisuna ongelmaan kehitettiin kuormalavan päälle laitettava pahvinen rakenne, jonka molemmilla sivuilla on aukkoja, joista pitkät objektit menevät läpi. Lava on siirrettävissä pumppukärryillä, ja se voidaan nostaa trukilla ylös. Tarvittaessa pahvisen rakenteen voi korvata esimerkiksi vanereilla, jolloin siinä voi säilöä myös painavampia esineitä.
Säilytysratkaisu on taloudellinen, ja sen ansiosta esineet säilyvät paremmin. Yksi tärkeimmistä hyödyistä on varastotilan lisääntyminen.
‒ Kun saamme harvoin käytetyn ja helpommin nostettava yksikön pois tieltä, se säästää vaivaa. Näin saadaan tilaa painaville esineille, joita kuitenkin käytetään usein, Kärnä kertoo.
Pitkien museo-objektien säilytysratkaisu on myös ekologinen, sillä se vähentää tarvittavia pakkausmateriaaleja ja on kierrätettävä.
‒ Kun ideaa kehiteltiin, me mietimme kaikenlaisia erilasia rakennelmia näille pitkille esineille. Loppujen lopuksi nyt kehitelty ratkaisu on kaikista yksinkertaisin ja kevyin, Petänen kertoo.
Tampereen kokoelmakeskus säilytysratkaisujen edelläkävijänä
Kysyttäessä siitä, mikä kokoelmakeskuksen esineistä on erikoisin tai mielenkiintoisin, museomestarit eivät oikein osaa vastata. Kun astumme suureen varastohalliin, josta löytyy esineitä laidasta laitaan, on helppo ymmärtää, että yhden esineen nimeäminen on vaikea tehtävä. Työ vaatii jatkuvaa luovuutta ja ideointia, jotta erilaisia esineitä pystytään säilömään.
‒ Säilytettävät esineet ovat hyvin yksilöllisiä ja erilaisia, joten kehittämistä tapahtuu paljon sen takia. Kokoelmakeskus ei ole perusvarasto. Ei ole valmiita ratkaisuja, joita voisi kaupasta ostaa, Kärnä toteaa.
‒ Aikaisemmin meillä oli vain erillisiä varastoja, joista osa oli aika huonokuntoisiakin. Kaikki esineet tulivat sinne vain lavoilla. Suuressa kokoelmakeskuksessa kehittämistyötä on myös pystytty tekemään paljon enemmän, Petänen lisää.
Museoiden kokoelmakeskuksia ei ole Suomessa kovin montaa. Tampereen kokoelmakeskus perustettiin ensimmäisten joukossa. Se on monessa suhteessa toiminut edelläkävijänä. Museoiden työntekijät tekevät vierailuja puolin ja toisin, ja Tampereen kokoelmakeskuksen säilytysideat ovat saaneet osakseen ihailua.
‒ Viime vuosina olemme varmaan tusinan verran tehty kaikenlaisia kehitysideoita, ja sitten kollegat käyvät täällä bongaamassa niitä, kertoo Kim Karvinen.
‒ Kaikki, jotka on viime vuosina Suomessa kokoelmakeskuksia suunnitellut tai toteuttaneet, ovat käyneet tutustumassa täällä, Mia Petänen lisää.
Museomestari pitää huolta museoiden esineistä
Museomestareiden työtehtäviin kuuluu muun muassa esineiden kuljettaminen esimerkiksi mahdollisiin näyttelyihin tai lainaksi sekä esineiden puhdistamista ja pakkaamista varastoon.
‒ Kun tutkijat haluavat nähdä esineitä tai ne ovat ehdolla näyttelyyn tai toiseen museoon lainaksi, haemme niitä varastosta.
Nykyään museomestariksi voi opiskella oppisopimuksellakin. Kärnällä ja Petäsellä on taustaa puuseppänä ja Karvisella insinöörinä. Kaikki ovat käyneet museomestarin koulutuksen.
‒ Mitä monipuolisempi tausta, niin sieltä voi ammentaa osaamista ja ideoita myös tähän työhön, Kim Karvinen toteaa.
‒ Työ on monipuolista eivätkä päivät ole koskaan samanlaisia, hän sanoo.