Elinvoima- ja osaamislautakunnan työllisyysjaosto hyväksyi talousarvion

Tampereen seudun työllisyysalueen vuoden 2025 talousarviotavoitteena on turvata katkeamattomat palvelut asiakkaille TE-palvelujen siirtyessä Tampereen vastuulle.

Työllisyysjaoston ensimmäisen toimintavuoden talousarviota on valmisteltu kuntien ja kumppanuusverkon yhdessä laatiman TE-palvelustrategian ja sen pohjalta laaditun järjestämissuunnitelman sekä yhteistoimintasopimuksen kirjausten mukaisesti. Yhteistoiminta-alueen kuntien eri edustajia on ollut mukana talousarvion valmisteluprosessissa, jossa on muun muassa käyty läpi siirtyvien tehtävien kustannusarvioita, tehtäviin valtiolta saatavaa rahoitusta sekä käynnistyvän työllisyysalueen vaikutuksia kuntien taloussuunnitteluun.

Työllisyysalueen toimintamenot ovat yhteensä 79,1 miljoonaa euroa. Suurimman erän muodostavat henkilöstömenot 33,6 miljoonaa euroa. Henkilöstömenoihin sisältyy pääerinä valtiolta siirtyvä henkilöstö, työllisyysalueen kunnista Tampereen palvelukseen siirtyvä lakisääteisiä tehtäviä hoitava henkilöstö ja vastuukunnan henkilöstön työllisyysalueen tehtävät, mukaan luettuna tukipalvelut. Muita merkittäviä menoeriä ovat valtiolta siirtyvät lakisääteiset tuet ja avustukset (esimerkiksi palkkatuet ja starttirahat), lakisääteiset TE-palvelujen ostopalvelut, (esimerkiksi koulutukset) sekä toimitilat ja vuokrakulut.

Työllisyysalueen toimintamenot katetaan kuntien maksuosuuksilla. Kuntien maksuosuudet määräytyvät yhteistoimintasopimuksessa sovittujen kustannusten jaon periaatteiden mukaisesti. Vuoden 2025 maksuosuusarviot jakaantuvat Tampereen ja muiden kuntien välillä siten, että Tampereen kaupungin maksuosuus on noin 60,9 prosenttia ja muiden kuntien 39,1 prosenttia. Vuoden lopussa kuntien yhteistoimintaosuuteen tehdään tarvittaessa tasaus työllisyysalueen toteutuneiden kustannusten perusteella. Työllisyysalueen budjetista rahoitettavaksi eivät kuulu kunnille kohdistuvat työttömyysturvamaksujen kuntaosuudet, vaan nämä kuuluvat jatkossakin kullekin kunnalle itselleen. Talousarvioon sisältyy vielä epävarmuuksia, koska valtionosuudet ja siirtyvän toiminnan kustannukset tarkentuvat syksyn aikana.

Lähipalvelumalli tuo palvelut lähelle asiakasta

Tampereen kaupunki järjestää ensi vuoden alusta alkaen lakisääteiset työllisyyspalvelut työllisyysalueen kaikkiin kuntiin. Tampereen kaupungin palveluksessa työskentelevä työllisyysalueen henkilöstö on koko alueen käytettävissä asiakastarpeisiin perustuen ja osa henkilöstöstä työskentelee alueen kuntien lähipalveluissa. Uudistus tuo Tampereen seudulla laajat palvelut lähelle asiakkaita, kuntalaisten luontaisiin asiointipaikkoihin. Lähipalvelukokonaisuus rakentuu kuntiin vuoden 2025 aikana. Yhteystiedoista ja aukioloajoista tullaan kertomaan aikanaan jokaisen kunnan omilla verkkosivuilla.

Taustaa

Elinvoima-ja osaamislautakunnan työllisyysjaosto on Tampereen kaupungin organisaatioon kuuluva toimielin, joka vastaa työvoimapalvelujen järjestämisestä yhteistoiminta-alueella vuoden 2025 alusta alkaen. Yhteistoiminta-alueeseen kuulu 16 kuntaa Pirkanmaalta. Päätöksenteossa ovat mukana Akaa,Kangasala, Nokia, Orivesi, Tampere, Valkeakoski, Virrat, Ylöjärvi, Juupajoki, Kuhmoinen, Lempäälä,Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Urjala ja Vesilahti. Lisätietoja jaoston toiminnasta ja kokousaikataulusta on Tampereen kaupungin verkkosivuilla.

Lisätietoja

Elina Järvenpää
Puheenjohtaja, Elinvoima- ja osaamislautakunnan työllisyysjaosto
Puhelin:
040 4846 474
Regina Saari
Työllisyysjohtaja
Puhelin:
050 346 9603
Teksti: Minna Koivunen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa