Kalervo Kummola valittiin pormestareiden neuvoa-antavaan ilmastoryhmään – EU:n ilmastoasioiden johtaja Patrick Child vierailee Tampereella

Tampereen pormestari Kalervo Kummola on nimitetty eurooppalaiseen 17 pormestarin ilmastoasioiden neuvoa-antavaa ryhmään, jolla on suora yhteys Euroopan komissioon. EU:n ilmastomission johtaja Patrick Child tulee ryhmän kaksivuotiskauden aluksi tapaamaan Kummolaa torstaina 29.8.
EU:n ilmastotyön johtaja Patrick Child Espoossa.
EU:n ilmastoasioiden johtaja Patrick Child puhui ilmastotyön tunnuksen saaneiden suomalaiskaupungin juhlassa toukokuussa. Tampereen lisäksi tunnus on Espoolla, Lahdella, Lappeenrannalla ja Turulla.

EU:n Kaupunkien ilmastomission pormestareiden neuvoa-antava ryhmä aloittaa toimintansa. Ryhmän johtajat ovat sitoutuneet edistämään kaupunkien työtä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tampereen kaupungin pormestari Kalervo Kummola on nimitetty ryhmään yhdessä muun muassa Tukholman ja Stavangerin johtajien kanssa.

Nyt nimitetyltä ryhmältä toivotaan strategisia neuvoja ja palautetta ilmastotyöstä ja siitä, miten missiokaupungit ja Euroopan komissio voivat syventää yhteisiä sitoumuksia. Ryhmällä on suora keskusteluyhteys Euroopan komissioon ja ilmastomissiotyötä hallinnoivaan NetZeroCities’iin.  

– Tampere on monessa mielessä edelläkävijä. Tämä pormestareiden ryhmä avaa mielenkiintoisen mahdollisuuden jakaa kokemuksia ja saada konkreettisia uusia ideoita ilmastotyöhön. Kansainvälinen toiminta muiden EU-maiden kaupunginjohtajien kanssa vahvistaa kaupunkimme asemaa entisestään haluttuna kumppanina yhteisten haasteiden ratkaisemiseksi, sanoo pormestari Kummola.  

”100 ilmastoneutraalia ja älykästä kaupunkia vuoteen 2030 mennessä” -mission kaupungit tekevät uraauurtavaa työtä EU:ssa ilmastopäästöjen vähentämiseksi. Tampere valittiin mukaan missioon vuonna 2022.  

Patrick Child johtaa EU:n ilmastotyötä 

Patrick Child on Euroopan komission ympäristöasioiden varapääjohtaja ja hän vastaa esimerkiksi EU:n nollapäästöstrategiasta ja kemikaalilainsäädännöstä. Child johtaa ”100 ilmastoneutraalia ja älykästä kaupunkia vuoteen 2030 mennessä” -missiota.

Tampere sai maaliskuussa arvostetun ilmastotyön tunnuksen, kun Euroopan komissio hyväksyi Tampereen toiminta- ja taloussuunnitelman ilmastopäästöjen vähentämiseksi. Tampere on yksi 33 kaupungista Euroopassa, joilla tunnus nyt on. Child kiitti tunnuksen myöntämisen yhteydessä Tamperetta erityisesti ilmastopäästöjen vähentämisen tarkasta suunnittelusta ja seurannasta.  

Ilmastomission jäsenyys ja sen tunnus vahvistavatkin Tampereen voimassa olevaa Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekarttaa ja ilmastobudjettia. Tunnus on jo tuonut lisää verkostoja ja hankerahoitusta työhön. Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartan uusin päivitysversio käsitellään kaupunginhallituksessa syyskuussa.   

17 kaupunginjohtajaa eri puolilta Eurooppaa 

Neuvoa-antavan ryhmän pormestarit edustavat eri kokoisia kaupunkeja eri puolilta Eurooppaa. Ryhmän toimikausi on kaksi vuotta. Ryhmään on koottu asiantuntemusta ja näkemystä, jotta se edistäisi kaupunkien hyvinvointia, osallisuutta ja kysyä sopeutua muutoksiin nyt ja tulevaisuudessa.  

Kalervo Kummolan lisäksi neuvoa-antavaan ryhmään kuuluvat muun muassa Ateenan, Bolognan, Marseillen, Münchenin, Tukholman ja Haagin kaupunginjohtajat. EU:n ulkopuolista maista edustajat ovat myös Yhdistyneistä Kuningaskunnista ja Norjasta.   

Lisätietoja

Kari Kankaala
Ympäristö- ja kehitysjohtaja
Puhelin:
050 351 3020
Laura Inha
Ilmasto- ja ympäristöpäällikkö
Puhelin:
040 801 6035
Teksti: Essi Lehtinen
Jaa sosiaalisessa mediassa