Santalahden Tikkutehtaan alueen puistojen ja katujen suunnitelmia hyväksyttiin

Santalahteen rakentuvan kerrostaloalueen itäosaan, vanhan Tikkutehtaan alueelle on suunniteltu kaksi pientä puistoa sekä kävely- ja pyöräilypainotteinen katu- ja raittiverkosto. Yhdyskuntalautakunta hyväksyi suunnitelmat 27.8.2024.
Tikkutehdas ja viereisiä kerrostaloja Santalahdessa.
Tikkutehdas ja viereisiä kerrostaloja Santalahdessa

Rantatieltä Tikkutehtaan alueelle ajetaan Tikkutehtaanrinne-nimistä katua. Pisin itä-länsisuuntainen kävely- ja pyöräily-yhteys on Tiporaitti-Paperitehtaanraitti. Raitit ovat yhdistettyjä kävely-ja pyöräteitä, joilta on ajoyhteys tonteille. Tiporaitti alkaa alueen itäosasta ja päättyy Tikkutehtaanrinne-katuun, jolta Paperitehtaanraitti jatkuu lännen suuntaan. 

Tikkutehtaanaukio sijoittuu Tiporaitin varteen lähelle Tikkutehtaanrinnettä. Aukio päällystetään betonikivellä, ja aukiolle tulee penkkejä ja istutuksia. Aukion laitaan tulevaa Kuormurinraittia pääsee portaita alas Rantatielle.

Svante Lehtisen puisto ja Tikkutehtaanpuisto sijoittuvat Tiporaitin varteen Tikkutehtaan läheisyyteen. Ne ovat pieniä, asuinkortteleiden suojassa sijaitsevia taskupuistoja. Puistot, Tikkutehtaanaukio ja Tiporaitti muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, jonka kaupunkikuvallinen ilme on urbaani. Svante Lehtisen puisto ja Tikkutehtaanpuisto sijaitsevat suurelta osin kansirakenteen päällä. Puistot on tarkoitettu oleskeluun ja levähtämiseen. 

Svante Lehtisen puisto on saanut nimensä OTK:n tulitikkutehtaan portinvartijan mukaan. Tulitikkutehdas toimi 1926–1975. 

Suunnitelmiin ei tarvittu muutoksia kesäkuun nähtävillä olon jälkeen. Tikkutehtaanpuisto ja Svante Lehtisen puisto on tarkoitus rakentaa yhtä aikaa Tiporaitin kanssa.

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Esittelijä Kaupunkiympäristön palvelualue Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Kaisa Rantee
Puistosuunnitelmat, valmistelija Erikoissuunnittelija
Puhelin:
040 487 0900
Pasi Palmu
Katusuunnitelmat, valmistelija
Puhelin:
040 801 6812
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa