Yhdyskuntalautakunta hyväksyi raitiotiehen liittyviä asemakaavoja ja katusuunnitelmia

Linnainmaalle itään suunnitteilla olevan Tampereen Ratikan jatkeen itäisten siltaosuuksien, uuden Linnainmaan katuyhteyden Hennalankaaren sekä Härmälän Nuolialantien asemakaavat hyväksyttiin yhdyskuntalautakunnassa 27.8.2024. Kokouksessa hyväksyttiin myös idän suunnalla Hennalankaaren ja Heikkilänkadun sekä siihen liittyvien katujen katusuunnitelmia sekä Härmälän Nuolialantien ja siihen liittyvien katujen katusuunnitelmat.
Kuvassa metsää ja järvi taustalla, tien ylittää silta jossa ratikka kulkee.
Alustava havainnekuva Teiskontien ylittävästä Rahjukosken sillasta. Kuva: Tampereen Ratikan Pirkkala–Linnainmaa -allianssi

Itäisten siltaosuuksia asemakaavalla osoitetaan varaus raitiotielle valtatien 12 yli ja vierelle Alasjärven kohdalla sekä valtatien 9 yli ja itäpuolelle, Heikkilänkadulle. Jalankulun ja pyöräilyn seudullinen reitti linjataan asemakaava-alueella Teiskontien vierellä etelämmäs, jotta raitiotie voidaan toteuttaa.

Alasjärven kohdalla olevat puistot otettiin mukaan asemakaavamuutokseen niiden luontoarvojen turvaamiseksi. Asemakaavassa on määrätty luontoarvojen huomioimisesta sekä turvattu mahdollisuudet Alasjärven uimarannan virkistystoimintojen kehittämiseen.

Linnainmaan asemakaavan uusi Hennalankaari-niminen auto-, jalankulku- ja pyöräliikenteen katuyhteys sijoittuu Aitolahdentien ja Piettasenkadun sekä Linnainmaan Citymarketin ja Lahdentien (vt 12) väliin.

Kaavayhteys mahdollistaa sujuvat ja turvalliset katuyhteydet, joissa huomioidaan auto- ja joukkoliikenteen sekä jalankulku- ja pyöräliikenteen tarpeet alueella, kun raitiotien vaihtopysäkki Mäentakusenkadulla on toiminnassa.

Katuyhteys mahdollistetaan asemakaavamuutoksella, jonka tavoitteena on liikenteellisen ratkaisun lisäksi alueella tunnistettujen luontoarvojen turvaaminen ja säilyminen soveltuvilla asemakaavamääräyksillä.

Härmälän Nuolialantien kaavamuutoksella mahdollistetaan uudet raitiotiehen liittyvät liikennejärjestelyt. Kadun eteläpuolen puistoalue muuttuu katualueeksi. Asemakaavakartassa edellytetään vehreän ympäristön istuttamista katualueelle, jotta alueelle ominainen puustoinen ympäristö säilyy.

Kaupin kampuksen raitiotiepysäkin ja Linnainmaan sekä Sorin aukion pysäkin ja Pirkkalan Suupan välille suunnitellaan uutta raitiotietä katujärjestelyineen. Hankkeen toteuttamisesta päätetään lokakuussa 2024. Rakentamisen laajuus ja aikataulut tarkentuvat loppuvuonna 2024. 

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Esittelijä Kaupunkiympäristön palvelualue Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa