Liikenneturvallisuudessa positiivista kehitystä – onnettomuudet vähentyneet Tampereella

Tampereen liikenneturvallisuus on onnettomuuksien valossa kehittynyt tasaisesti positiiviseen suuntaan tällä vuosituhannella. Viimeisen viiden vuoden aikana liikenneonnettomuuksissa loukkaantuneiden määrä on vähentynyt merkittävästi. Pudotusta on ollut 44 % eli loukkaantuneiden määrä laski 161:sta 90:een.
Nopeusnäyttötaulu kadun varrella.
Siirrettävä nopeusnäyttötaulu kertoo autoilijalle ajonopeuden Ikurissa Heinämiehentiellä.

Loukkaantumiset ja omaisuusvahingot ovat vähentyneet

Tampereella liikenneonnettomuuksissa on loukkaantunut viimeisten viiden vuoden aikana merkittävästi aiempaa vähemmän henkilöitä.  Vuonna 2023 onnettomuuksissa loukkaantui 90 henkilöä ja yksi henkilö kuoli.

Miehet (66,4 %) ovat onnettomuuksissa naisia useammin osallisina. Ikäryhmistä korostuvat 15–24- ja 25–34-vuotiaat. Onnettomuuksia on eniten liittymäalueilla. Niiden turvallisuutta seurataankin vuosittain onnettomuusindeksillä.
Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuus on parantunut henkilövahinkoon johtaneiden onnettomuuksien määriä tarkasteltaessa. Etenkin suojatiellä tapahtuneet henkilövahinko-onnettomuudet ovat vähentyneet.

Asukaslukuun suhteutettuna Tampere on muihin Suomen suuriin kaupunkeihin verrattuna kolmanneksi turvallisin kaupunki henkilövahinkoon johtaneiden onnettomuuksien osalta.

Myös omaisuusvahinkoon johtaneet onnettomuudet ovat vähentyneet merkittävästi, ja onnettomuuksista kunnalle aiheutuneet kustannukset ovat puolittuneet 20 vuodessa.

Liikenneturvallisuuden parantaminen jatkuu

Tampereen kaupunki tekee joka vuosi kymmeniä toimenpiteitä parantaakseen liikenneturvallisuutta. Vuonna 2023 liikenneturvallisuutta parannettiin 38 kohteessa. Esimerkiksi Talvitien koulun läheisyyteen rakennettiin korotettu liittymä ja useisiin suojatiekohteeseen toteutettiin tyynyhidasteita. Näiden lisäksi tehtiin pieniä kohennuksia. Esimerkiksi suojateiden havaittavuutta parannettiin 92 paikassa. 

Liikenneturvallisuuden parantamista odottavia kohteita on kuitenkin jonossa edelleen noin 300, joten työ on jatkuvaa.

Myös sillä, miten ihmiset käyttäytyvät liikenteessä, on merkittävä vaikutus.  Autoilijoiden nopeusrajoitusten noudattamista edistetään siirrettävillä nopeusnäyttötauluilla ja automaattivalvonnalla.

Liikenteen kehitys Tampereella vuonna 2023 -raportti esiteltiin yhdyskuntalautakunnalle 27.8.2024.  
 

Lisätietoja

Jarno Hietanen
Erikoissuunnittelija
Puhelin:
040 806 2343
Heljä Aarnikko
Liikenneinsinööri
Puhelin:
040 806 4917
Kuvat: Jarno Hietanen
Jaa sosiaalisessa mediassa