Ikiliikkujat Hilkka ja Kirsti kutsuvat senioreita nauttimaan liikkumisen monista hyödyistä
Kun liikuntaluotsitoiminnan suunnittelu alkoi Tampereella kymmenen vuotta sitten, Hilkka Riihivuori ilmoittautui oitis vapaaehtoiseksi liikuntaluotsiksi Lamminpään alueelle. Idea toteutui, ja Hilkan vauhtiin polkaisema kävelyryhmä on toiminut jo seitsemän vuoden ajan viikoittain.
– Lamminpään sauvakävelyryhmämme kokoontuu poikkeuksellisesti kesät talvet, koska ryhmässä riittää siihen innostusta. Talvellakin nämä reitit ovat erittäin hyviä kulkea. Talvinen upea maisema ja puut vahvassa lumessa - ei se ole vaan fyysistä, vaan myös psyykkistä kuntoilua. Ja keväällä katsotaan, kuinka luonto herää, kuvailee Hilkka.
– Lenkille lähtijöitä on yleensä noin viisitoista, iältään 65–80-vuotiasta kävelijää. Ihmiset ovat todella innokkaita osallistumaan, ja he ovat huomanneet, kuinka kunto on kohentunut ja he jaksavat paremmin - he ovat saaneet liikunnan kipinän ja käyvät lenkillä muulloinkin kuin ryhmässämme torstaisin.
– Se, että hoidetaan omaa kuntoa ja terveyttä, on avainasia. Kannustan ihmisiä liikkumaan ainakin sen verran, mikä itsestä tuntuu mukavalta. Silloin on jo voiton puolella, kun nousee tuolista, avaa ulko-oven ja menee ulos, vaikka vartiksi kävelemään ja liikkumaan ja sen voi tehdä useampaan kertaan päivän aikana, Hilkka neuvoo.
Hyvän mielen luotsikävelyä
84-vuotiaan Kirsti Kulmalan harrastuksiin kuuluu niin vesijumppaa kuin luotsitoimintaakin. Hyväkuntoinen leidi on hieno esimerkki siitä, miten elämänmittainen liikkuminen pitää mielen virkeänä ja kropan kunnossa.
– Kävelylenkkiä tulee nykyään viikon aikana tehtyä noin 50 kilometriä, ja syyskuussa aion osallistua myös kävelykisaan. Jatkan liikkumista niin kauan kuin jalka nousee, nauraa syksyllä 85 vuotta täyttävä Kirsti.
Kirsti luotsaa toisen luotsin parina Lielahden ja Lentävänniemen luotsikävelyitä, ja Lamminpään kävelyryhmään hänet houkutteli mukaan tuttu naapuri Riihivuoren Hilkka, joka tarvitsi luotsiparia apuun pikkuhiljaa isoksi kasvaneen ryhmän vetämiseen. Ryhmän kasvaessa kasvoivat tasoerotkin, ja erilaisille kävelijöille haluttiin taata mahdollisuus omantasoiseen kulkemiseen.
Luotsikävelylle ovat kaikki tervetulleita kuntoon katsomatta. Rivakampaan menoon tottuneilla on mahdollisuus tarvittaessa mennä omaa tahtiaan, ja leppoisammasta vauhdista nauttivat pääsevät ihailemaan maisemia omassa ryhmässään.
– Samalla ehditään vaikkapa pohtia viikon tapahtumia. Sosiaalinen kanssakäyminen on myös tärkeää, Hilkka muistuttaa.
Ryhtiä sauvakävelystä
Hilkka tunnetaan kovakuntoisena entisenä urheilijana, mutta yhteisellä lenkillä mennään ryhmän tahtiin.
– Kävelyryhmässä ei liikuta hikipäässä tai pipa kireällä, vaan tehdään yhdessä hyvän mielen lenkki liikkuvuutta ja notkeutta lisäävine voimisteluineen ja venyttelyineen, ja voidaan kaikki lenkin ja loppuvenyttelyn jälkeen todeta, että yksi tämän päivän hyvä työ tuli taas tehtyä. Ajatukset ovat kirkkaat, ja olet kuin uusi ihminen.
Lamminpään 5–6 kilometrin lenkki tehdään yleensä sauvojen kanssa, koska siitä on hyötyä mäkisessä maastossa.
– Selkä pysyy suorana ja ryhdikkäänä. Pientä kiertoa tulee kropalle kävellessä, ja sauvojen käyttö lisää voimaa käsiin. Samalla se on niskalle ja hartiaseudulle hyväksi, kuvailee Hilkka.
– Ja talviaikaan meillä on pääsyvaatimuksena lenkille nastalenkkarit, huikkaavat luotsirouvat vielä metsän siimeksestä lenkkipolun varrelta.
Luotsin kanssa kävelemään ja kuntosalille 2. syyskuuta alkaen
Luotsien luotsaamat kuntosali- ja kävelyryhmät alkavat jälleen, kesätauon jälkeen, pyöriä syyskuun alusta alkaen. Kävelyryhmät ovat maksuttomia, mutta kuntosalille tarvitaan sisäänpääsymaksu. Luotsitoimintaan ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.
Syksyn uutuutena aloittaa Hakametsän jäähallin sisäkävelyryhmä, joka kokoontuu 1. lokakuuta alkaen tiistaisin klo 10–11. Sisäänkäynti jäähalliin löytyy on Tampereen harjoitusjäähallin eli tutummin Hakametsä 2:n kulman kohdalta. Hakametsän kävelyryhmää vetävät liikuntaluotsit Anne ja Tuula.
Liikkeelle luontoon luotsien kanssa -retket ovat monipuolisia luotsien vetämiä tapahtumia eri puolilla kaupunkia. Luontoretket ja pyöräilytapahtumat ovat maksuttomia ja kaikille avoimia. Kävelyretket ovat kestoltaan 1–2 tuntia ja pyöräilytapahtumat 2–3 tuntia, ja retkille voi ottaa mukaan eväitä sekä juomista.
Liikkeelle luontoon luotsien kanssa -retkien kausi pyörähtää käyntiin pyöräretkellä Niihaman majalle maanantaina 30. syyskuuta ja Tesoman luontoon ja historiaan tutustutaan 7. lokakuuta. Kaikki syksyn luotsiretket ja ryhmät sekä lisätietoa luotsitoiminnasta löytyvät luotsien omalta verkkosivulta.