Viinikankadun uuden maanalaisen ajoyhteyden ja P-Hämpin pysäköintilaitoksen laajennusosan yhteishankinnan toteutussopimus hyväksyttiin kaupunginhallituksessa

Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 2.9.2024 Tampereen kaupungin ja Finnpark Parkisto Oy:n välisen toteutussopimuksen, joka mahdollistaa P-Hämpin maanalaisen pysäköintilaitoksen laajennusosan ja Viinikankadun uuden ajoyhteyden yhteishankinnan. Valtuustolle esitetään hyväksyttäväksi Tampereen kaupungin kustannusosuutta P-Hämpin pysäköintilaitoksen laajennuksen ja uuden ajoyhteyden kustannuksista.
Grafiikkakartta suunnittelualueesta.
Suunniteltu Viinikankadun uusi maanalainen ajoyhteys.

Tampereen keskustaa kehitetään yhtenäisenä kokonaisuutena, jonka keskeisenä osana on maanalaisen liikenteen, pysäköinnin ja huollon verkoston ratkaisujen edistäminen. Ensimmäisiä toimenpiteitä ovat olleet Rantaväylän tunnelin ja P-Hämpin rakentaminen. Kehittämistä on tavoitteena jatkaa siirtämällä vaiheittain keskustan maanpäällistä pysäköintikapasiteettia maanalaiseen pysäköintiverkostoon, joka on sujuvasti saavutettavissa keskustan ulkopuolelta. Samanaikaisesti maanpäällistä kaupunkia on tavoitteena kehittää viihtyisänä ja sujuvana liikkumisen ympäristönä liikennemäärien kasvaessa myös tulevina vuosikymmeninä.

 

Uusi ajoyhteys mahdollistaa kehittämisen tulevaisuudessa

Seuraavaksi on tavoitteena toteuttaa Viinikankadun uusi maanalainen ajoyhteys, joka toimii maanalaisten pysäköintilaitosten sujuvana sisäänajona etelä- ja itäsuunnasta sekä tekee mahdolliseksi maanalaisen katuverkoston kehittämisen jatkamisen. Keskustan liikenneverkon ja maanalaisten pysäköintilaitosten toimivuuden ja saavutettavuuden edellytyksenä liikennemäärien kasvaessa on, että Viinikankadun maanalainen ajoyhteys toteutetaan samanaikaisesti P-Hämppiin suunnitteilla olevan ensimmäisen laajennuksen kanssa.

Selvitysten perusteella maanalaisen verkoston kehittämistä tehdään toteutusmallilla, jossa kaupunki ja konserniyhtiö Finnpark edistävät kaupunkikehityksen edellyttämien pysäköintilaitosten toteuttamista, jos ne eivät markkinaehtoisesti toteudu. Tätä varten perustettu yhteisyhtiö Finnpark Parkisto Oy osallistuu Viinikankadun maanalaisen ajoyhteyden ja liikenneympyrän toteutuskustannuksiin ja saa näin oikeuden jatkaa liikenneympyrän ajohaarasta ajoyhteyden omaan pysäköintilaitokseensa. Toteutusmalli on kustannuksiltaan kaupungille edullisempi kuin pysäköinnin toteuttaminen suoraan omana toimintana.

 

Lisätiedot:

Tero Tenhunen
hankejohtaja
[email protected]
puhelin: +358 50 540 2860

Mervi Huhtelin
hankekehityspäällikkö
[email protected]
puhelin: +358 40 354 0560

Antti Marttila
toimitusjohtaja
Finnpark Parkisto Oy
[email protected]
puhelin: +358 3 387 800

Jaa sosiaalisessa mediassa