Tamperelaiset nuoret menestyivät kesäyrittäjinä

Yrittäjän päivänä on hyvä hetki juhlistaa tamperelaisia nuoria, jotka työllistivät itsensä kesäyrittäjinä. Tampereen kaupungin ja yhteistyökumppaneiden järjestämä Oma kesäduuni yrittäjänä -kampanja tarjosi jälleen tamperelaisille nuorille mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä kesän ajan. Kampanja huipentui kesäyrittäjien päätöstapahtumaan Finlaysonin Kohtaamisia-tilassa, jossa nuoret jakoivat kokemuksiaan ja tulevaisuudensuunnitelmiaan.
Livia Jokinen myy koruja ständillä. Asiakas kokeilee korvakoruja.
Livia Jokinen Artesiilista teki ja kauppasi koruja kesäyrittäjänä.

Oma kesäduuni yrittäjänä -kampanja tarjosi sadalle vuonna 1995–2009 syntyneelle nuorelle mahdollisuuden saada 350 euron arvoisen kesäyrittäjyyssetelin erilaisiin yrittäjyyskokeiluihin. Seteliä pystyi hyödyntämään esimerkiksi työvälineiden hankintaan.

Yrittäjyydestä monipuolisia onnistumiskokemuksia

–  Nuorten yritysideat olivat monipuolisia ja niissä oli käytetty luovuutta ja kekseliäisyyttä. Ideoita olivat esimerkiksi mattojen ja autojen pesupalvelut, pihatyöt, kauneuspalvelut, taidetuotteiden ja vaatteiden myynti sekä kesäkahvilat. Yrittäjyysideoita löytyi myös videopelin kehittämiseen, erilaisten paikkojen virtuaalikierroksiin ja uudenlaiseen digitaaliseen varmennuspalveluun, kertoo työllisyys- ja kasvupalvelujen palvelupäällikkö Elina Wallin

Pienpaahtimoyrittäjä Mikko Reinikainen kahvipaahtimo Siemasucoffeesta, korujen tekijä Livia Jokinen Artesiilistä ja Kaius-vaatteen Tommi Riikonen kannustavat muita yrittämään. 

–  Jos on haave jostain yrityksestä, niin kannattaa lähteä ehdottomasti toteuttamaan unelmia. Ikinä ei tiedä mitä menettää, jos ei sitä tee, pohtii Mikko Reinikainen.

–  Jos on intohimoa yrittäjyyteen, niin sitä fiilistä kannattaa seurata. On tosi paljon matalan kynnyksen juttuja, mitä yrittäjänä voi alkaa kokeilemaan, muistuttaa taas Livia Jokinen.

–  Rohkeasti vaan tekemään ja kokeilemaan omia ideoita, jatkaa Tommi Riikonen.

Katso heidän videotarinansa kesäyrittäjyydestä alla.

Oma kesäduuni yrittäjänä -kampanjan aikana oli apua ja tukea tarjolla

Kevään aikana on järjestetty yhteistyössä työpajoja ja valmennuksia, joista nuorille tarjottiin ideoita ja tietoa yrittäjänä toimimiseen. Esimerkiksi 4H Tampere ry:n Tuunaa sun kesäduuni -valmennuksessa nuoret pystyivät perustamaan myös oman 4H-yrityksen.

Nuorten käytössä oli koko kesän ajan WhatsApp-keskusteluryhmä sekä Ensimetrin nuorille suunnattu sometili, joissa jaettiin vinkkejä muun muassa myyntiin ja markkinointiin videoiden muodossa. Keskusteluryhmä tarjosi tapahtumien lisäksi matalan kynnyksen paikan kysyä vinkkejä ja apua sekä verkostoitua muiden kesäyrittäjien kanssa.

–  Kesän ehdoton kohokohta oli kesäyrittäjien myyntitapahtuma, joka järjestettiin Kalevan Prismalla. Tapahtumasta nuoret saivat arvokasta myyntikokemusta”, hehkuttaa nuorten yrittäjyysvalmentaja Jenna Korpi Ensimetriltä.

– Nuorten ammatillinen itsevarmuus on tuntunut kasvavan tässä kesän aikana. Se antaa paremmat eväät ottaa tulevaisuudessa vastaan suurempia haasteita, jotka kehittävät kyvykkyyttä entisestään. Se on ollut ilahduttavaa nähdä kesätyöllistymisen rinnalla, pohtii työllisyys- ja kasvupalvelujen erityisasiantuntija Joni Ramu.

Kampanjassa on mukana Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen lisäksi yhteistyökumppaneita tukemassa ja kannustamassa nuoria kesäyrittäjyyteen. Mukana ovat Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut, Ohjaamo Tampere, Pirkanmaan uusyrityskeskus ry, Tampereen 4H-yhdistys ry, Tredu ja International House Tampere. Kampanjan suojelijana toimii Pirkanmaan Yrittäjät.

Lisätietoja

Elina Wallin
Palvelupäällikkö
Puhelin:
041 730 2919
Joni Ramu
Erityisasiantuntija
Puhelin:
040 578 8338
Teksti: Heini Jalovaara
Kuvat: Robert Karhi, Kari-Mikko Karjalainen ja Henri Mäenpää
Jaa sosiaalisessa mediassa