Ennallistamispolton tavoite on lisätä metsäluonnon monimuotoisuutta ja tuottaa lämpimiä ja avoimia alueita metsäympäristöön. Polton jälkeen puusto uudistuu luontaisesti ja alueelle jää myös vanhempien sukupolvien puuyksilöitä. Lehtipuusto runsastuu sekä puulajisto monipuolistuu. Palossa syntyy hiiltynyttä pysty-, laho- ja maapuuta esimerkiksi kolopesijöille, kääväkkäille ja hyönteisille, mikä parantaa paloriippuvaisten ja uhanalaisten lajien elinmahdollisuuksia. Myös linnusto hyötyy alueen monipuolistumisesta ja lisääntyneestä ravinnosta.
Reilun kolmen hehtaarin kokoisella polttoalueella kasvaa nyt noin 65-vuotiasta tasaikäistä männikköä. Alueelle jää eritasoisesti palaneita ja palamattomia kohtia, suopainanteita, kallioita ja niille ominainen eliöstö.
Männikkö sijaitsee Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueella Keltolahdentien varrella. Se on valittu ennallistamispolttoalueeksi maaston ja sijainnin sopivuuden sekä monimuotoisuudelle saavutettavan hyödyn vuoksi. Alueelta ei ole havaintoja rauhoitetuista kasvi- tai eläinlajeista.
Kintulammilla tehtävä ennallistamispoltto on yksi Tampereen kaupungin luonnon monimuotoisuusohjelman 112 toimenpiteestä. Polton vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen alueella seurataan esimerkiksi puustokokeilla ja selvittämällä hyönteisten esiintymistä ja vesistön tilaa Kortejärvestä Keltolammiin laskevassa purossa.
Kortejärvelle kulkua rajoitetaan polton aikana
Liikennöintiä Kortejärvelle johtavalla Keltolahdentiellä rajoitetaan polton aikana. Tien avaamisesta polton jälkeen ilmoitetaan kaupungin some-kanavilla. Polttoalueen sammutusta ja jälkivartiointia jatketaan polton jälkeen.
Paloalueella voi kulkea noin viikon kuluttua poltosta. Jos siellä havaitsee esimerkiksi savuavan muurahaispesän, siitä on ilmoitettava välittömästi TeMePa Infra Oy:lle.
Ennallistamista tehdään KuntaHelmi-rahoituksella
Poltettavan alueen omistaa Tampereen kaupunki, ja ennallistamispoltto on osa kaupungin kiinteistötoimen ja ympäristönsuojeluyksikön yhteistä hanketta luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi. Polttoon on saatu Uudenmaan ELY-keskukselta rahoitusta KuntaHelmi-ohjelmasta.
Kaupunki on tilannut polton Teollisuuden Metsäpalvelut Oy, TeMePa Infra Oy:ltä, joka suunnittelee ja toteuttaa sen. Polttoa valmisteleviin ja polton aikaisiin töihin sekä polttoalueen jälkisammutukseen ja jälkivartiointitehtäviin osallistuu myös Tampereen Infra Oy:n metsureita. Polton toteuttaja TeMePa Infra Oy tekee uusintapolton takuutyönä.
Kuntaomisteisten metsien ennallistamispoltot ovat harvinaisia. Metsähallitus tekee ennallistamispolttoja valtion omistamilla mailla. Kintulammin polttoalue näkyy Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueen Kortejärven puoleisessa päässä retkeileville, mikä lisää polton ja siten ennallistamisen tunnettuutta ja yleisön mahdollisuutta tutustua kohteeseen polton jälkeen. Lähistöllä on ollut 1950-luvun alussa paloalue, jonka tarkka sijainti ei ole tiedossa.
Sääolot voivat siirtää tiistaiksi 10.9. suunnitellun polton
Ennallistamispoltto on suunniteltu tehtäväksi tiistaina 10.9.2024. Poltto on riippuvainen sääolosuhteista, joten polttoa siirretään, jos polttopäivänä on kova myrsky. Päätös toteutuksesta tehdään edeltävänä sunnuntaina 8.9.2024.