Muumimuseo on suljettu 9.–20.9.2024 – uutta nähtävää 21.9. alkaen

Muumimuseo vaihtaa kaikki esillä olevat Tove Janssonin paperipohjaiset kuvitukset uusiin teoksiin syyskuussa. Museo on tämän vuoksi kokonaan suljettu 9.–20.9.2024. On siis vielä hetki aikaa nähdä omat lempikuvitukset nykyisessä muuminäyttelyssä.
Piirros puutarhasta, jossa Muumilaakson asukkaat viettävät juhlaa illan hämyssä.
Tove Janssonin kansikuvapiirros kirjaan Moumine le Troll (Taikurin hattu), 1968. Muumimuseo © Moomin CharactersTM

Muumimuseo avautuu yleisölle uusin teoksin lauantaina 21.9. Uusitussa muuminäyttelyssä pääsemme näkemään Tove Janssonin aivan ensimmäisen Muumilaakso-aiheisen tussilaveerauksen. Miten kauniilta näyttääkään Muumitalo paratiisinomaisessa ja eksoottisessa hedelmä- ja kukkalaaksossa. Esille tulee myös Tove Janssonin alkuperäisiä karttoja, kuvitettuja alkukirjaimia, seppeleitä ja tietenkin vauhdikkaita tapahtumia muumien seikkailuista vuosien varrella. Yksityiskohtia pursuavat muumikuvaelmat pysyvät tutuilla paikoillaan. Samoin Toven Janssonin urasta ja elämästä kertova näyttely Taiteilijaelämää jatkuu museon Observatoriossa.

Museon avautumista juhlistetaan tapahtumapäivällä 21.9. Juhlinta jatkuu ensi vuonnakin Muumi 80 -juhlavuoden merkeissä, sillä Tove Janssonin ensimmäisen muumikirjan Småtrollen och den stora översvämningen (Muumit ja suuri tuhotulva) julkaisemisesta tulee kuluneeksi 80 vuotta.

Paperipohjaiset muumikuvitukset ovat valonarkoja, ja Muumimuseon hämäryydessäkin ne voivat olla esillä vain muutaman vuoden kerrallaan. Sen jälkeen teokset siirretään varastoon lepäämään. Muumimuseon perusnäyttely uusitaan noin kolmen vuoden välein.

Suosittu ja helppolukuinen Muumimuseon lainattava opaskirja ilmestyy uusittuna painoksena ja tulee yleisön pyynnöstä vihdoin myös myyntiin eri kielillä.

Teksti: Marina Catani
Kuvat: Jari Kuusenaho / Tampereen taidemuseo
Jaa sosiaalisessa mediassa