Kasvatus- ja opetuslautakunnan talousarvio keskittyy lakisääteisiin palveluihin ja varautuu tuen tarpeen kasvuun

Tampereen kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyi osaltaan vuoden 2025 talousarvioesityksen kokouksessaan 10. syyskuuta 2024.

Tampereen kaupungin talousnäkymät vuodelle 2025 ovat kuluvaa vuotta heikompia, ja talouden tasapainossa pitäminen näyttää pysyvän vaikeana koko taloussuunnitelmakauden 2025–2028. Kasvatus- ja opetuslautakunnan vuoden 2024 toimintakate-ennuste on 3,4 miljoonaa euroa muutettua talousarviota heikompi, ja palveluryhmät ovat ryhtyneet toimenpiteisiin ylitysuhkien pienentämiseksi. Talousarviossa on huomioitu myös lakisääteiset muutokset, kuten palkkojen korotukset ja indeksikorotukset.

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle kohdistuu vuonna 2025 yhteensä kahdeksan sitovaa toiminnan tavoitetta, jotka ovat lasten ja nuorten koetun hyvinvoinnin paraneminen, liikkumisen ja harrastamisen lisääntyminen, fyysisen toimintakyvyn vahvistuminen ja oppimistulosten parantuminen. Lisäksi tavoitteena on kiusaamisen ja yksinäisyyden vähentäminen sekä pienten lasten tuen saatavuuden parantuminen. Työntekijäkokemuksen parantaminen on asetettu tavoitteeksi kaikille lautakunnille.

Nettomenot kasvussa

Kasvatus- ja opetuslautakunnan talousarvioesityksen toimintatulot ovat 22,5 miljoonaa euroa, toimintamenot -423,5 miljoonaa euroa ja toimintakate -401,1miljoonaa euroa. Nettomenojen kasvu on 11,9 miljoonaa euroa eli 3,1 prosenttia kuluvan vuoden muutettuun talousarvioon verrattuna. Kaupungin yhteisiin eriin tehty palkankorotusvaraus huomioiden nettomenojen kasvu on noin 3,9 prosenttia. Investointimenot ovat -2,1miljoonaa euroa. Lautakunta antoi yksimieliset toivomusponnet monesta talousarviokehyksen eri osa-alueesta koskien muun muassa erityisopetuksen tarpeen lisääntymistä. Lautakunta myös edellyttää, että hallitusohjelman myötä tulevien uusien tehtävien valtionosuusrahoitus kohdennetaan täysimääräisenä kasvatus- ja opetuslautakunnalle uusien kustannusten kattamiseksi.

- Haastavan taloustilanteen takia lautakunnan menokehys on erittäin tiukka. Joitakin kriittisen tärkeitä kokonaisuuksia ei siten ole ollut mahdollista mahduttaa talousarvioon. Tarkan harkinnan jälkeen lautakunta kokosi näistä asioista yksimieliset toivomusponnet talousarvion jatkokäsittelyssä huomioitavaksi, sivistyspalveluista vastaava apulaispormestari Matti Helimo toteaa.

Vuoden 2025 talousarviossa on varauduttu tukea tarvitsevien lasten määrän kasvuun sekä varhaiskasvatuksessa että esiopetuksessa.

Palvelutarve kasvaa, uusia velvoitteita kouluille

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksessa varaudutaan palvelutarpeen kasvuun. Kaupungin omaan päiväkotitoimintaan arvioidaan 170 laskennallisen lapsen lisäys ja palvelusetelipäiväkotitoimintaan 200 laskennallisen lapsen lisäys. Alle kolmivuotiaiden ja vieraskielisten lasten määrä synnyttää resurssilisäystarvetta. Talousarvioesitys edellyttää varhaiskasvatuksen osalta muun muassa uusien päiväkotien rakentamista ja nykyisten tilojen peruskorjausta. Esimerkiksi Tahmelan uusi päiväkoti otetaan käyttöön elokuussa 2025.

- Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa kehittämisen painopisteinä ovat lapsen tuki ja leikki. Lisäksi panostetaan henkilöstön osaamisen kehittämiseen ja työhyvinvointiin, varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus sanoo.

Perusopetuksen toiminnan suurimmat velvoittavat muutokset vuonna 2025 koskevat oppimisen ja koulunkäynnin tuen lakiuudistusta sekä alaluokille lisättäviä äidinkielen ja kirjallisuuden sekä matematiikan vähimmäistuntimääriä. Muutokset lisäävät resurssitarvetta.  

Myös perusopetuksessa varaudutaan oppilasmäärän kasvuun. Vuoden 2025 painotetun oppilasmäärän vuosikeskiarvon arvioidaan kasvavan 137 oppilaalla. Lisäksi maahanmuuttajien valmistavan opetuksen ja pidennetyn oppivelvollisuuden oppilasmäärät kasvavat.

- Talousarvio ei mahdollista opetus- ja kasvatushenkilöstön määrän kasvua vaan henkilöstön määrä vähenee vuonna 2025. Talouden sopeuttamistoimista huolimatta tavoitteena on edelleen mahdollistaa turvallinen ja laadukas arkityö, perusopetuksen johtaja Kristiina Järvelä kommentoi.

Perusopetuksessa keskitytään ensi vuonna myös ekososiaaliseen sivistykseen ja yhteisopettajuuteen. Härmälän ja Kissanmaan koulujen perusparannukset valmistuvat vuonna 2025.

Talousarvion valmistelutilannetta ja talousarvioesitykseen tehtäviä muutoksia käsitellään kaupungin johtoryhmän talousarvioseminaarissa 17.9.2024. Muutokset huomioidaan pormestarin talousarvioesityksessä. Kaupunginvaltuusto käsittelee talousarviota 11. marraskuuta pidettävässä kokouksessaan.

Lisätietoja

Matti Helimo
Apulaispormestari
Puhelin:
040 513 8625
Kristiina Järvelä
Perusopetuksen johtaja
Puhelin:
040 800 4678
Elli Rasimus
Varhaiskasvatusjohtaja
Puhelin:
050 523 7386
Lauri Savisaari
Johtaja
Puhelin:
040 801 6081
Teksti: Aino Penttilä
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa