Kohtaantokoordinaattorit auttavat tamperelaisia työnhakijoita työllistymään nopeammin

Kohtaantokoordinaattorit ovat henkilöitä, jotka auttavat työnhakijoita saamaan töitä nopeammin. Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut ovat ottaneet käyttöön uuden kohtaantokoordinaattoritoiminnan, jonka tavoitteena on nopeuttaa työnhakijoiden työllistymistä. Kohtaantokoordinaattorit keskittyvät henkilökohtaisiin haastatteluihin ja työnvälitykseen, tarjoten työnhakijoille kohdennetumpaa palvelua.
Ihmiset hymyilevät ja taustalla on kukkiva syreenipensas.
Kohtaantokoordinaattorit Emilia Peltola (vas.) ja Katariina Penttilä ovat iloisia siitä, että he voivat tarjota työnhakijoille kohdennetumpaa palvelua.

Kohtaantokoordinaattorien tehtävänä on auttaa työnhakijoita työllistymään mahdollisimman nopeasti, huomioiden hakijoiden kokemus, tilanne ja edellytykset erilaisiin työtehtäviin.

– Kohtaantokoordinaattoritoiminta on Tampereen kaupungin oma innovaatio, joka käynnistyi syksyllä 2023. Kaupunki uskaltaa tehdä isoja siirtoja. Tässä työssä voimme keskittyä puhtaasti työnvälitykseen, kertoo kohtaantokoordinaattori Katariina Penttilä.

Työvoimaviranomaisiin liittyy erilaisia ennakkoluuloja. Osa ajattelee, ettei työvoimaviranomaisen kautta voi löytää töitä. Onkin hienoa, että kohtaantokoordinaattorit voivat esimerkiksi järjestää työnhakijalle mahdollisuuden päästä suoraan työhaastatteluun.

– Se, että voi tarjota tällaisia mahdollisuuksia, on jotain todella konkreettista, iloitsee Penttilä.

Rekrytointitapahtumat keräävät kiitosta

Työllisyyspalvelujen järjestämät eri työnantajien vierailut ja henkilöstöpalveluyritysten haastattelupäivät ovat vakiintuneet nopeasti uusiksi toimintamalleiksi. Tapahtumat ovat saaneet kiitosta niin työnhakijoiden kuin työnantajienkin suunnalta.

– Rekrytointitapahtumissa työnhakija pääsee suoraan työnantajien juttusille. Joillekin työnhakijoille on haastavaa kirjoittaa työhakemus. He voivat kuitenkin loistaa kasvokkain kohtaamisessa työnantajan kanssa, kohtaantokoordinaattori Emilia Peltola sanoo. 

Kohtaantokoordinaattorit tekevät myös tiivistä yhteistyötä työllisyyspalvelujen rekrytointikoordinaattorien kanssa. Rekryntointikoordinaattorit kontaktoivat yrityksiä ja selvittävät niiden mahdollisia rekrytointitarpeita. Näin työpaikkoja voidaan tarjota työnhakijoille entistä asiakaslähtöisemmin.

Kohtaantokoordinaattorien työn painopiste on tämän vuoksi siirtynyt entistä enemmän työnhakijoiden henkilökohtaisiin haastatteluihin. Niissä tavoitteena on esitellä hakijoille sopivia työpaikkoja ja kartoittaa hakijoiden soveltuvuutta myös myöhemmin tarjolle tuleviin paikkoihin. Suureen osaan avoimista paikoista saadaankin nyt nopeasti useampia soveltuvia ehdokkaita ja alkuvuoden aikana työnantajille on esitelty yli 500 hakijaa. Haastattelujen myötä kohtaantokoordinaattoreilla on parempi kuva työnhakijoiden tilanteista, joten hakijoille pystytään tarjoamaan kohdennetumpaa palvelua lyhyelläkin varoitusajalla.

Ihminen hymyilee ja taustalla on lehteviä koivuja ja puuaita.
Kohtaantokoordinaattori Heli Lahtinen.

Apua ja tukea erilaisessa tilanteessa oleville työnhakijoille

Jotkut kohtaantokoordinaattorit auttavat erityisesti haastavassa työllistymistilanteessa olevia. Heli Lahtinen on yksi heistä ja hänelle pidempään työttömänä olleiden auttaminen on sydämen asia.

– Kevään aikana olemme nähneet, miten prosessit alkavat toimia ja ajatus paperilta siirtyy käytäntöön. Olemme saaneet hyvää palautetta. Eräs työnantaja sanoi, ettei muista, milloin heillä olisi ollut kesän alussa näin hyvä tilanne työntekijöiden osalta, kertoo kohtaantokoordinaattori Heli Lahtinen.

Hän jatkaa, että on hienoa nähdä asiakkaiden menevän eteenpäin elämässään.

– Työ on iso asia, joka tuo elämään toimeentulon lisäksi myös työyhteisön ja arkirytmin.

Lahtisen mukaan työllistymisen esteenä on moninaisia syitä, jotka pyritään ottamaan yksilöllisesti huomioon.

– Näen tärkeänä tiedonvaihdon ja moniammatillisen yhteistyön etenkin pidempään työtä hakeneiden kohdalla. Tampere on hyvä paikka tehdä tätä työtä, koska vaihtoehtoja on. On erilaisia hankkeita ja yhdistyssektorin toimijoita.

Lisätietoja

Saaga Härkönen
Tiimiesihenkilö
Puhelin:
040 663 4750
Teksti: Saara Kallio
Kuvat: Saara Kallio
Jaa sosiaalisessa mediassa