Yhdyskuntalautakunta hyväksyi vuoden 2025 talousarvioesityksen

Yhdyskuntalautakunta hyväksyi 10.9.2024 omalta osaltaan Tampereen kaupungin vuoden 2025 talousarvioehdotuksen, jossa näkyy edelleen kaupungin kasvuun vastaaminen. Lautakunta hyväksyi myös lausunnon talousarvion yhteydessä käsiteltävään kuntalaisaloitteeseen.
Kuvassa puita ja kasvillisuutta, keskellä kivikkoinen oja ja penkki.
Ennallistettu Vuohenojan uoma Sandelininpuistossa Hakametsän eteläosassa.

Yhdyskuntalautakunnan talousarvioehdotuksen toimintatulot ovat 33,9 milj. euroa, toimintamenot -90,5 milj. euroa ja toimintakate -56,6 milj. euroa. Yhdyskuntalautakunnan nettoinvestointimenot ovat -78,8 milj. euroa sisältäen myös kehitysohjelmien investoinnit.

Yhdyskuntalautakunnan vuoden 2025 sitovissa toiminnan tavoitteissa painottuvat kaupungin kasvuun vastaaminen, kestävien liikkumismuotojen edistäminen sekä luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen. Lisäksi työntekijäkokemuksen parantaminen on asetettu tavoitteeksi kaikille lautakunnille.

Yhdyskuntalautakunnan tehtävänä on järjestää kaupunkirakenteen kehittämistä kokonaisuutena sekä kaupunkisuunnittelua, rakentamista ja ylläpitoa koskevat palvelut ja viranomaispalvelut.

Kaupunkiympäristön palvelualueen toimielimiä ovat yhdyskuntalautakunnan lisäksi sen ympäristö- ja rakennusjaosto sekä alueellinen ympäristöterveydenhuollon jaosto, seudullinen joukkoliikennelautakunta sekä alueellinen jätehuoltolautakunta.

Toiminnan painopisteitä

Kaupungin kasvun jatkuessa vahvana kaupunkisuunnittelun avulla pitää varmistaa yhdyskuntarakenteen laadukas, tasapainoinen ja kestävä kehitys kaupungissa. Kaavoituksen painopisteitä ja resurssien suuntaamista tehdään strategian, pormestariohjelman ja palvelusuunnitelman perusteella.

Kaupunkiympäristön laatu korostuu erityisesti viihtyisyyden, ihmisten hyvinvoinnin ja kaupungin pitovoiman kehittämisessä. Viihtyisyyden näkökulmasta keskeisiä ovat virkistys- ja liikunta-alueet, joita kehitetään yhdessä muiden kaupungin yksiköiden kanssa. 

Ilmastonmuutokseen varautuminen ja sen hillitseminen sekä luonnon monimuotoisuuden lisääminen sovitetaan laadukkaaseen kaupunkiympäristöön, mikä edellyttää kokeiluja ja uusia ratkaisuja.

Rakentamisen suhdannetilanne on epävarma. Rakennusvalvonnassa tilanne näkyy vähentyneinä rakennuslupamäärinä ja siitä johtuvina tulonmenetyksinä. Rakennusjärjestyksen päivitys valmistellaan vuoden 2025 aikana.

Tampereen henkilöratapihan perusparantamisen suunnittelu on käynnissä yhteistyössä Väyläviraston kanssa. Raitiotien jatkolinjojen suunnittelu Pirkkalaan ja Linnainmaalle, sekä siihen liittyvä muu suunnittelu kuten Teiskotien alueen asemakaavat sekä Nurmin asemakaavatyö. 

Hiedanrannan asemakaavoitus jatkuu muun muassa tehtaan, asuinkortteleiden ja liikennejärjestelyjen osalta yleissuunnitelman mukaisesti. 

Asemakeskuksen alueen kehittäminen sekä raideliikenteeseen tukeutuvien asuinalueiden suunnittelu jatkuu. Ojalan pientaloalueen asemakaavoituksen jatkaminen vastaa kaupunkitasolla monimuotoisen asumisen tavoitteeseen.

Yleiskaavoituksen osalta aloitetaan kantakaupungin kokonaisyleiskaavan valmistelu. Liikennesuunnittelussa painopisteenä ovat keskustan liikennejärjestelmäsuunnitelma, pysäköintipolitiikka ja liikenteen kehittämisohjelmien toimenpiteet.

Maankäytön hallinnan kokonaisprosessin digitalisaatio ja toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto jatkuu ja laajenee. Lakimuutoksiin sekä niihin liittyviin tietomallipohjaiseen kaavoitukseen, tonttijakoihin ja rakennuslupakäsittelyyn valmistaudutaan. 

Yhdyskuntalautakunnan budjettiesityksessä henkilötyövuodet kasvavat kuudella uusien rekrytointien vuoksi. Uusien rekrytointien rahoitus pyritään kattamaan lisätuloilla, ulkoisten hankintojen vähentämisellä ja priorisoimalla tarpeita palveluryhmien yli.

Asiakaspalvelun ja kaupunkilaisten kanssa käytävän vuoropuhelun laatua kehitetään digitalisaatiota hyödyntämällä.

Kaupungin talousarvioprosessi 2024

Talousarviokehys perustuu kaupungin toimintayksiköiden kanssa toukokuussa pitämään kehysinfoon ja kaupungin johtoryhmän linjauksiin. Lähtökohdan valmistelulle muodostavat Tampereen strategia 2030, pormestari Kalervo Kummolan pormestariohjelma, kaupungin vuoden 2024 talousarvion toteumaennuste sekä vuosia 2025–2028 koskevat taloudelliset ennusteet. Kuntatalouden heikkenevän nopeasti vuodesta 2024 lähtien ja pysyvän vaikeana koko taloussuunnitelmakauden 2025–2028.

Tampereen kaupungin vuoden 2024 talous on jäämässä talousarviota selvästi heikommaksi. Talousarviovalmistelun lähtökohtana oli pääosin nykyisten palvelujen taso. Vuoden 2025 talousarviokehyksessä vuosikate on 89,3 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos 42,9 miljoonaa euroa alijäämäinen. Talousarviokehyksessä on pidättäydytty menojen lisäyksistä. Talousarvion jatkovalmistelussa tavoitellaan tilikauden tuloksen parantamista.

Pormestarin talousarvioesitys voi sisältää muutoksia lautakunnan talousarvioesitykseen verrattuna. Kaupunginvaltuusto päättää Tampereen ensi vuoden budjetista 11.11.2024.

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Teksti: Anna-Leea Hyry
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa