Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan talousarvioesityksessä panostetaan kulttuurisisältöihin ja liikuntapaikkoihin

Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyi kokouksessaan 11.9.2024 omalta osaltaan vuoden 2025 talousarvioesityksen.
Jalkapallokenttä, taustalla rakennuksia ja metsää.
Kaupin jalkapallostadionin kehittäminen jatkuu. Kuva vuodelta 2022.

Tampereen kaupungin talousnäkymät ovat vuonna 2024 heikentyneet arvioidusta, ja tilanne jatkuu ennusteiden mukaan vaikeana koko taloussuunnitelmakauden 2025–28. Tämän takia vuoden 2024 talousarviokehys ei sisällä menojen lisäyksiä. 

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalla on vuonna 2025 yhteensä seitsemän sitovaa toiminnan tavoitetta: kasvattaa kävijämääriä keskeisissä kulttuurikohteissa, parantaa Tampereen yleisarvosanaa tapahtumia ja kulttuuria tukevana ja edistävänä kaupunkina, lisätä tamperelaisten liikkumista ja harrastamista, vähentää yksinäisyyttä, parantaa kokemusta oman asuinalueen vaikuttamismahdollisuuksista sekä vähentää nuorten päihteidenkäyttöä. Kaikille lautakunnille yhteinen tavoite on työntekijäkokemuksen parantaminen.

Sitova on myös lautakunnan toimintakate, joka on määritelty vuoden 2025 talousarviokehyksessä. Sen tulisi olla -119,1 miljoonaa euroa. Lautakunnan talousarviokehyksen nettomenojen kasvu on kolme miljoonaa euroa (+2,6 %). Talousarviovalmistelussa on otettu huomioon vuoden 2024 palkankorotusten palkkaperintö sekä uusien ja peruskorjattujen tilojen vuokrat. 

Palvelutarpeen kasvu on sen sijaan rahoitettava joko lautakunnan talousarviokehyksen sisäisin siirroin tai lisäämällä tuloja. Tämä voi tarkoittaa muutoksia nykyiseen palvelutasoon. Lautakunta kokosi yksimieliset toivomusponnet etsivän nuorisotyön säilyttämisestä nykyisellä tasolla, Vuoreksen kirjaston avaamisesta vuonna 2025 ja uimahallien lippu-uudistuksen muuttamisesta pysyväksi järjestelyksi. Lippu-uudistukseen sisältyy yli 65-vuotiaiden päiväaikojen maksuttomuus ja kausirannekkeen käyttö.

- Haastavasta taloustilanteesta johtuen lautakunnan menokehys on erittäin tiukka, eikä tarvittavia palvelulisäyksiä ole siten ollut mahdollista sisällyttää talousarvioon. Huolellisen priorisoinnin ja harkinnan jälkeen lautakunta kokosi näistä asioista yksimieliset toivomusponnet talousarvion jatkokäsittelyssä huomioitavaksi, sivistyspalveluista vastaava apulaispormestari Matti Helimo kertoo.

Amurin museokortteli ja Tampere Filharmonia täyttävät tasavuosia

Kulttuurin palveluryhmässä keskitytään perustoiminnan turvaamiseen ja laadukkaaseen työhön sisältöjen ja asiakkaiden parissa. Tavoitteena on yhdenvertaisuuden ja kulttuuritoimijoiden toimintaedellytysten vahvistaminen ja kulttuurin tilahaasteiden ratkaiseminen. 

Palveluryhmä on tiiviisti mukana kaupungin kehittämisohjelmien toteutuksessa, joihin kuuluvat muun muassa Haiharan taidekeskuksen kehittäminen osana Kaukajärvi-Annalan kaupunginosaohjelmaa, sekä Elämystalouden -, Viiden tähden keskusta- ja Älykaupunki kaupunkilaisille- kehitysohjelmat.

Amurin museokortteli täyttää 25 vuotta ja Tampere Filharmonia 95 vuotta. Filharmonian juhlavuoden toiminnassa kehitetään erityisesti saavutettavuutta ja osallisuutta. Museokorttelia puolestaan kehitetään edelleen elämyksellisenä ja vaikuttavana museokohteena, samoin kuin Milavidaa ja Museokeskus Vapriikkia. Museoiden kokoelmakeskuksen tilakysymyksessä edetään kohti pitkäaikaista ratkaisua.

Palveluverkon kehittämistä jatketaan palveluverkkosuunnitelman mukaisesti. Hiedanrannan kulttuuritilakokonaisuuden suunnittelu etenee. Härmälän kirjasto avautuu jälleen koulutalon remontin valmistuttua keväällä 2025.

Palveluryhmässä on muutos- ja kehittämistarpeita, joiden toteuttaminen ilman lisärahoitusta edellyttää muun muassa tapahtumien vähentämistä, aukioloaikojen lyhentämisiä, asiakasmaksujen korottamista tai muun toiminnan vähentämistä.

Kaupin liikuntapaikkarakentaminen jatkuu ja Hakametsän alkaa

Liikuntaolosuhteita parannetaan vuoden 2025 aikana merkittävästi. Kaupin alueen kehittäminen jatkuu jalkapallon olosuhteita parantamalla. Katsomo- ja huoltorakennukset valmistuvat, samoin Kalevan ja Lielahden liikuntapuistojen huoltorakennukset. Hakametsän Sport Campuksen rakennustyöt käynnistyvät. Mustavuoren alueen kehittäminen jatkuu kriketin ja baseballin osalta ja Härmälän uimarannan rakentaminen käynnistyy.

- On erittäin tärkeää ja merkityksellistä, että Kaupin urheilupuiston olosuhteiden kehittäminen jatkuu. Odotettu uusi jalkapallostadion palvelee paitsi tietysti junioreita, niin myös alempien sarjatasojen edustusjoukkueita, jotka eivät pelaa Tammelan stadionilla. Kriketin ja baseballin olosuhteiden parantaminen tuo jälleen lisää vaihtoehtoja Tampereen laajaan lajikirjoon. Uusissa olosuhteissa pääsee harrastamaan aamusta iltamyöhäiselle, iloitsee apulaispormestari Helimo.

Alueellista liikunnallista nuorisotyötä lisätään. Liikunnan ja nuorison matalan kynnyksen harrastustoiminnan määräraha yhdistetään yhdeksi ympärivuotiseksi avustuskokonaisuudeksi. Kohderyhmänä ovat 13–29-vuotiaat.

Vuoden 2025 merkittävimmät urheilutapahtumat Tampereella ovat frisbeegolfin MM-kilpailut ja koripallon EM-kilpailut. Tapahtumissa palveluryhmän vastuulla on laadukkaiden olosuhteiden luominen kisajärjestäjien käyttöön. Erilaiset konsertit myös monipuolistavat kaupungin liikuntapaikkojen käyttöä.
 

Lisätietoja

Matti Helimo
Apulaispormestari
Puhelin:
040 513 8625
Lauri Savisaari
Johtaja
Puhelin:
040 801 6081
Jukka Etu-Seppälä
Liikunta- ja nuorisojohtaja
Puhelin:
050 342 2812
Sampo Terho
Kulttuurijohtaja
Puhelin:
040 750 5254
Teksti: Ismo Lehtonen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa