Suomen 10 suurimman kaupungin johtajat sitoutuvat luontokadon pysäyttämiseen
Kaupunkien luontofoorumi kokosi kuntien, yritysten ja kansalaisjärjestöjen päättäjiä ja asiantuntijoita keskustelemaan kaupunkien kasvun ja luonnon yhteensovittamisesta sekä kaupunkiluonnon ja ihmisten hyvinvoinnin yhteydestä.
Luonnon tila heikkenee nopeasti niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti. Esimerkiksi Suomen metsissä elävistä lajeista jopa 833 on uhanalaisia. Juuri kaupunkien toimia tarvitaan, koska kaupungit kuluttavat 75 prosenttia luonnonvaroista ja tuottavat 60–80 prosenttia ilmastopäästöistä.
Luontofoorumin pääpuhuja, Maailman talousfoorumin luonto- ja biodiversiteettijohtaja Akanksha Khatri kiteytti puheessaan kaupunkien yhteistyön merkityksen luontokadon torjumiselle.
— Kaupunkien koordinoitu toiminta luonnon hyväksi on paitsi elintärkeää myös strategisesti välttämätöntä, kun otetaan huomioon kaupunkien ilmastoon, terveyteen ja infrastruktuuriin liittyvät haasteet.
Kaupungit korostavat voimien yhdistämistä
10 suurimman kaupungin johtajat allekirjoittivat Luontofoorumissa historiallisen julkilausuman luontokadon pysäyttämiseksi ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi. Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun, Turun, Jyväskylän, Kuopion, Lahden ja Porin kaupunkien johtajat tunnistavat luonnon monimuotoisuuden tärkeyden ihmisten hyvinvoinnille, terveydelle, taloudelle ja kaupunkien elinvoimalle sekä luontokadon ratkaisemisen vakavuuden ja kiireellisyyden.
Kaupunkien johtajat sitoutuvat:
- Sitoudumme kehittämään ja ylläpitämään kaupunkiemme siniviheralueita luonnon monimuotoisuuden tukemiseksi ja kaupunkilaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Lähiluonnon turvaamisen lisäksi huomioimme myös toimintamme globaalit luontovaikutukset.
- Haluamme nostaa luontopositiivisuuden tavoittelun ilmastonmuutoksen hillinnän rinnalle kaupunkiemme strategiaan. Huomioimme luontopositiivisuutta koskevat tavoitteet seuraavan strategiapäivityksen yhteydessä, ellei niitä ole vielä kaupungissamme asetettu. Selvitämme, mitä luontokadon pysäyttäminen vuoteen 2030 mennessä kaupungiltamme vaatii. Lisäksi asetamme kaupungeillemme konkreettiset, mitattavat luontotavoitteet.
- Tuemme ja kiritämme sekä EU:ta että Suomen valtiota niiden luonnon monimuotoisuuteen liittyvän sääntelyn laadinnassa ja toimeenpanos sa. Näemme, että toteutettavan ja alueiden erityispiirteet huomioivan tuloksen aikaansaamiseksi myös kasvukeskusten osalta kaupunkien tulee olla vahvasti mukana toimeenpanon suunnittelussa.
- Yhdistämme voimavarojamme luonnon monimuotoisuustyössä ja EU:n ennallistamisasetuksen toimeenpanosuunnitelman laadintaan Suomessa. Toimimme esimerkkeinä Suomessa ja kansainvälisesti jakamalla parhaita käytäntöjämme ja tekemällä yhteistyötä muiden kaupunkien ja sidosryhmien, kuten yritysten, tutkimuslaitosten, kansalais- ja asukasjärjestöjen kanssa. Kiritämme luontotoimien kunnianhimoa kansainvälisissä verkostoissamme nostamalle esiin konkreettisia, mitattavia toimia.
- Kokoonnumme kerran vuodessa kaupunkien luontofoorumiin arvioidaksemme edistystä ja päivittääksemme yhteistyöagendaamme luontokadon torjumiseksi. Vuonna 2025 tapaamme Espoossa.