Asunto- ja kiinteistölautakunta hyväksyi talousarvioesityksen vuodelle 2025 – työ asuntotuotannon monipuolistamiseksi jatkuu

Asunto- ja kiinteistölautakunta hyväksyi 12.9.2024 omalta osaltaan vuoden 2025 talousarvioesityksen. Lautakunta vastaa Tampereen kaupungin asunto- ja maapolitiikan valmistelusta ja toteutuksesta sekä tilaomaisuuden hallinnasta strategian tavoitteiden mukaisesti.

Kaupunginhallituksen kesäkuussa hyväksymän talousarviokehyksen lähtökohtana on pääosin nykyisten palvelujen taso. Asunto- ja kiinteistölautakunnalle kohdistuu vuonna 2025 yhteensä kuusi sitovaa toiminnan tavoitetta. Tavoitteissa painottuvat kaupungin kasvuun vastaaminen monipuolisella asuntotuotannolla, asunnottomuuden vähentäminen sekä kaupunginosien kehittäminen ja alueiden negatiivisen eriytymisen ehkäiseminen. 

– Työ asuntotuotannon monipuolistamiseksi ja laadun ohjaamiseksi jatkuu vuonna 2025. Edistämme yleisesti asuntotuotantoa haastavassa asuntomarkkinatilanteessa ja varmistamme osaltamme kohtuuhintaisen asuntotuotannon edellytykset. Teemme jatkuvaa yhteistyötä kaupunkikonserniin kuuluvien ja muiden vuokra-asuntotoimijoiden kanssa, kertoo apulaispormestari Ilkka Sasi. 

Vuoden 2025 talousarvio ja sen sisältämät vuosittaiset sitovat toiminnan tavoitteet perustuvat Tampereen strategiaan 2030 ja sen pohjana olevaan Kalervo Kummolan pormestariohjelmaan.

Tontteja tarjotaan myös jatkuvan haun menettelyllä

Vuonna 2025 uutta asumista Tampereen kaupunki mahdollistaa maankäytön kehittämiseen liittyvillä sopimuksilla sekä maanluovutuksella. Yritysten toimintaedellytyksiä parannetaan yritysalueita kehittämällä elinkeinoelämän tarpeisiin ja varmistamalla yritystonttitarjonnan riittävyys. Asuntomarkkinoiden taantumasta johtuen uusien asuntotonttien luovutustuotot ovat epävarmoja.

Kaupunki pyrkii edistämään asuntorakentamista tarjoamalla tontteja rakennuttajille jatkuvan haun menettelyllä erillishakujen lisäksi. Kaupungin maalta etsitään täydennysrakentamispaikkoja pientalorakentamiselle. Kasvavassa kaupungissa huolehditaan myös lähivirkistysmahdollisuuksista ja kehitetään kohteita sekä retkeilymahdollisuuksien viestintää.

Puurakentamisen edistäminen huomioidaan kaupungin talonrakennushankkeissa ja tontinluovutuksessa. Kaupungin palvelurakennusten talonrakennusinvestoinneissa sekä osana kaikkea kiinteistöt, tilat ja asuminen -palveluryhmän työskentelyä toteutetaan Hiilineutraali Tampere 2030-tiekarttaa. Vähähiilisten materiaalien käyttöä lisätään ja edistetään.

Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelma jatkuu vuonna 2025. Kaupunkitasoisen kaupunginosakehittämisen työryhmän toiminta etenee. Työ asunnottomuuden vähentämiseksi jatkuu yhteistyössä hyvinvointialueen, vuokranantajien ja järjestöjen kanssa. Myös asumisneuvontaa kehitetään sisällöllisesti.

Toimintakate kasvaa

Vuoden 2025 talousarviokehyksessä asunto- ja kiinteistölautakunnan toimintakate on 206,7 miljoonaa euroa. Toimintakate kasvaa kuluvan vuoden muutettuun talousarvioon verrattuna 18,7 miljoonaa euroa ja vuoden 2024 tilinpäätösennusteeseen verrattuna 42,0 miljoonaa euroa.

Toimintatulo 301,1 miljoonaa euroa muodostuu vuonna 2025 pääosin tilaomaisuuden vuokratuotoista, maa-alueiden vuokratuotoista sekä maa-alueiden ja rakennusten pysyvien vastaavien myyntivoitoista. Pysyvien vastaavien myyntivoitto on yhteensä 55,2 miljoonaa euroa. Maksutuloihin kirjautuvat muun muassa maankäyttösopimuskorvaukset.

Toimintamenot ovat yhteensä 94,4 miljoonaa euroa ja niihin sisältyvät muun muassa Tampereen Tilapalvelut Oy:ltä ostettavat tilojen ja kiinteistöjen hankejohtamis-, ylläpito- ja kunnossapitopalvelut (48,9 milj. €). Hiedanranta-kehitysohjelman asunto- ja kiinteistölautakunnan alainen toimintameno on ensi vuonna noin miljoona euroa.

Asunto- ja kiinteistölautakunnan nettoinvestointien esitys vuodelle 2025 on 109,2 miljoonaa euroa, joka muodostuu talonrakennusinvestoinneista (88,9 milj. €) maaomaisuuden investoinneista (12,3 milj.€) sekä erikseen sitovista kehitysohjelmien (Viiden tähden keskusta, Hiedanranta) investoinneista (8,0 milj.€).

Kaupunginvaltuusto päättää Tampereen ensi vuoden budjetista 11.11.2024. 

Lisätietoja

Pekka Salmi
Johtaja
Puhelin:
050 565 8898
Ilkka Sasi
Apulaispormestari
Puhelin:
040 186 8474
Teksti: Raija Lindell
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa