Tampere on vahvistanut henkilöstön osaamista nuorison rikoskäyttäytymisen ennaltaehkäisyssä
Tampereen kaupungin perusopetuksessa on toiminut elokuusta 2023 alkaen opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama kehittämishanke nuorten jengiytymisen ja rikollisuuden ehkäisemiseksi
Kuluvan vuoden loppuun saakka kestävässä hankkeessa keskeinen tavoite on ollut lisätä henkilöstön osaamista ja ymmärrystä nuorison rikoskäyttäytymisestä ja sen ennaltaehkäisystä. Jo yli 250 sivistyspalveluiden työntekijää on koulutettu nuorisorikollisuuden ajankohtaisista ilmiöistä sekä puheeksi ottamisen teemoista.
Koulutusten tarkoituksena on ollut auttaa rehtoreita, opettajia, nuoriso-ohjaajia, kouluvalmentajia ja opiskeluhuollon toimijoita hahmottamaan oman työnsä merkityksellisyyttä rikoskäyttäytymisen ennaltaehkäisyn osalta.
- Laadukas, lapset huomioiva perusopetus on rikostorjuntatyötä ja syrjäytymisen ehkäisyä parhaimmillaan. Lapset ja nuoret tarvitsevat aikuisilta epämuodollisia kohtaamisia. Ammattilaisilta vaaditaan kykyä pysähtyä lasten kokemusten ja ajatusten äärelle, kiteyttää Tampereen kaupungin turvallisuuspäällikkö Henri Rikander.
Nuoret janoavat aikuisen läsnäoloa
Hankkeessa on valmistettu nuoruuden ilmiöiden puheeksi ottamisen materiaali, jonka tarkoituksena on helpottaa aikuisen ja nuoren välisiä keskusteluja. Hankkeen työryhmä on ideoinut kuvia ajankohtaisista nuoruuden ilmiöistä. Kuvittaja Elina Tuomi herätti ideat henkiin.
- Kuvien ympärillä on mahdollista käydä neutraalia keskustelua hankaliltakin tuntuvista aiheista. Materiaalia ei ole tehty valistusmateriaaliksi tai väärin tehneen nuoren kasvatuskeskusteluja ajatellen, vaan tilanteisiin, joissa nuoren ajatuksia halutaan kuulla ilman tuomitsemista tai haastamista, sanoo projektipäällikkö Riikka Nopanen.
Lisäksi ajankohtaisista ilmiöistä keskustellaan kaikissa Tampereen 6. luokissa, kun niissä pidetään syyslukukauden aikana oppitunti nuorten välisen kaupankäynnin lieveilmiöistä. Nämä toteutetaan yhdessä nuorisopalveluiden kanssa. Samansisältöinen koko kaupungin vanhempainilta järjestetään myöhemmin syksyllä.
Turvallinen koulu tehdään yhdessä
Hankkeen tukemana arvioidaan ja tarkennetaan myös yhtenäisiä toimintaohjeita kaikille kouluille esimerkiksi kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ehkäisemiseksi. Arviointityötä toteutetaan tapaamalla kaikkien koulujen turvatiimit ja rehtorit syyslukukauden aikana.
- Koulun perustoiminnan laadukkuus ja varsinkin eri toimijoiden välinen tehokas sekä avoin yhteistyö on paras tapa rakentaa kaikille turvallista koulua, toteaa opetusjohtaja Ville Raatikainen.
Tämän lisäksi hanketyössä on kiinnitetty huomiota väkivaltatilanteisiin ja muihin arjen häiriötilanteisiin, kuten kouluun kohdistuviin uhkauksiin tai seksuaalirikosepäilyihin. Lisäksi luokkakohtaista varautumista väkivaltatilanteisiin pilotoidaan vaativan erityisen tuen luokissa.
Ongelmaa ei ratkaista yhden ammattiryhmän keinoin
Tehokas ennaltaehkäisevä työ on kaikkien toimijoiden yhteinen tehtävä. Hankkeen myötä Tampereen kaupungin yhteistyötä Pirkanmaan hyvinvointialueen, Sisä-Suomen poliisin ja järjestötoimijoiden kesken on entisestään vahvistettu. Syksyn aikana järjestetään esimerkiksi YAD -järjestön päihdekoulutus koulujen henkilöstölle.