Tammelan kolmea täydennysrakentamisen asemakaavamuutosta esitellään suunnittelupäivystyksessä 30.9.

Tammelasta on nähtävillä kolme täydennysrakentamiseen tähtäävää asemakaavamuutosta, joiden luonnoksiin voi tutustua asemakaavojen yhteisessä suunnittelupäivystyksessä maanantaina 30.9.2024. Kohteet sijaitsevat osoitteissa Mäkipäänkatu 39–41, Vellamonkatu 8 ja Peltokatu 15 ja 19. Asemakaavaluonnokset ja niihin liittyvät valmisteluvaiheen aineistot havainnekuvineen ovat nähtävillä 19.9. - 10.10.2024.
Asemakaavamuutokset koottuna ilmakuvaan. Kohteet sijaitsevat osoitteissa Mäkipäänkatu 39–41 (asemakaavan numero 8901), Vellamonkatu 8 (nro 8955) ja Peltokatu 15 ja 19 (nro 8841). Taustan kuva: Suomen Ilmakuva Oy

Asemakaavamuutosten tavoitteena on kaupunkirakenteen tiivistäminen ja asumisen lisääminen alueen kaupunkikuvallista laatua ja viihtyisyyttä samalla kehittäen. Keskustan täydennysrakentamisella mahdollistetaan uusien asuntojen rakentaminen palvelujen ja hyvien kulkuyhteyksien välittömään läheisyyteen, mikä lisää mahdollisuuksia kaupunkimaiseen ja kestävään elämäntapaan.

Mäkipäänkadun muutos koskee yhtä korttelin tonttia, joka rajautuu pohjoisessa Vellamonkatuun, lännessä Mäkipäänkatuun, etelässä Tammelankatuun ja idässä korttelin muihin tontteihin.Tontilla on vuonna 1967 valmistunut 8-kerroksinen asuinkerrostalo. Asemakaavamuutoksella mahdollistetaan kyseisen asuinkerrostalon purkaminen ja korvaaminen uudella aiempaa suuremmalla asuinkerrostalolla.

Vellamonkadun muutos koskee myös yhtä korttelin tonttia, jolla tutkitaan uuden kerrostalon täydennysrakentamista tontin eteläreunalle. Tontti rajautuu pohjoisessa Vellamonkatuun ja lännessä Pinninkatuun ja koko kortteli rajautuu etelässä Itsenäisyydenkatuun ja idässä Tammelan puistokatuun.Tontilla sijaitsee vuonna 1971 valmistunut 8-kerroksinen asuinrakennus, joka säilytetään asemakaavamuutoksessa.

Suunnittelualueiden läheisyydessä on maakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä. Asemakaavamuutoksissa sovitetaan täydennysrakentamisen tavoitteet alueen tunnistettuihin kulttuurihistoriallisiin arvoihin.

Peltokadun muutosalue

Peltokadun muutos koskee yhden korttelin kahta tonttia. Alueen pinta-ala on yhteensä 7945 neliömetriä. Asemakaavamuutoksen hakijan tavoitteena on tonttien täydennysrakentaminen alueelle laaditun korttelisuunnitelman mukaisesti. 

Suunnittelualue rajautuu idässä Peltokatuun, pohjoisessa Ainonkatuun Osmonpuiston etelälaidalla, etelässä Kullervonkatuun ja idässä korttelin muihin tontteihin.   Tonteilla on 1970-luvulla rakennettuja 8-kerroksisia asuinkerrostaloja. Suunnittelualueesta on jätetty aloitusvaiheen jälkeen pois tontit Kullervonkadun eteläpuolella. 

Asemakaavassa on asetettu rakennukset kiinni katutilan rajaan, millä tavoitellaan kaupunkimaisuutta. Asemakaavamääräyksillä ohjataan myös liike- ja palvelutilojen sijoittumista kadun varteen. Tontin pysäköinti on tarkoitus toteuttaa tonttikohtaisessa pysäköintihallissa. Tavoitteena on,että kaupunkikuvallinen laatu ja viihtyisyys paranevat.

Osallistuminen ja tulevia vaiheita

Suunnittelijat ovat tavattavissa maanantaina 30.9.2024 kaupunkikehittämisen ja -suunnittelun esittelytila Siluetissa (linja-autoaseman rakennus, Hatanpään valtatie 7) kahden tunnin ajan kello 16– 18. Paikalle voi tulla tutustumaan nyt nähtävillä oleviin aineistoihin ja keskustella niistä suunnittelijoiden kanssa kullekin sopivan hetken verran.

Mielipiteen näistä valmisteluvaiheessa olevista asemakaavoista voi toimittaa kaupungin kirjaamoon 10.10.2024 mennessä. Mielipide voi olla vapaamuotoinen, ja siinä tulee olla kaavan nimi ja numero tai diaarinumero, jotta mielipide osataan ohjata juuri oikealle asemakaavalle.

Kaikista asemakaavoista tehdään valmisteluvaiheen nähtävillä olon sekä palautteen käsittelyn jälkeen asemakaavaehdotukset, jotka tulevat yhdyskuntalautakunnan kautta nähtäville ennen asemakaavojen hyväksymiskäsittelyä. Yhdyskuntalautakunta päättää aikanaan Mäkipäänkadun ja Vellamonkadun asemakaavamuutoksista ja Peltokadun muutos etenee kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Lisätietoja

Nella Rajala
Mäkipäänkadun ja Vellamonkadun suunnitelmat /
Puhelin:
044 431 4478
Altti Moisala
Peltokadun suunnitelmat/ Kaavoitusarkkitehti
Puhelin:
044 431 4369
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa