Sugrifest tuo suomalais-ugrilaista ohjelmaa Kulttuuritalo Laikkuun

Suomalais-ugrilainen sukukansapäivä Sugrifest on muodostunut jo vakiintuneeksi syksyn tapahtumaksi. Kulttuuritalo Laikussa lauantaina 5.10.2024 klo klo 10–17 järjestettävässä tapahtumassa on luvassa tanssia, musiikkia, luentoja ja suomalais-ugrilaiset markkinat. Kansallispukutuuletus kokoaa värikkään joukon kansanpukuja Suomesta ja ulkomailta. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Suomalais-ugrilaisilla markkinoilla tekee löytöjä

Suomalais-ugrilaisilla markkinoilla on myynnissä esimerkiksi kirjoja, koruja, vaatteita, asusteita ja herkkuja. Esiintyjinä markkinoilla kuullaan komilaista Lolav-lauluporukkaa sekä marilaista ja lyydiläistä ohjelmaa aina Musiikkisalin ohjelman ollessa tauolla. Markkinat järjestetään Luentosalissa Laikun 2. kerroksessa klo 10–16.

Luentojen aiheina unkarilainen Petőfi-kultti ja pohjois-Norjan kveenit

Musiikkisalin ohjelman aloittaa yleisen historian professori (emeritus) Anssi Halmesvirta kertoen Petőfi-kultista Unkarissa. Sándor Petőfi (1823–1849) oli Unkarin kansallisrunoilija ja vallankumoussankari, jonka ihailu on saanut uskonnollisia piirteitä. Seuraavaksi folkloristi-tietokirjailija Lassi Saressalo esitelmöi kveeneistä, jotka ovat päätyneet Ruijaan Pohjois-Norjaan 1700–1800-luvuilla Suomen pohjoisosista.

Perinnevisassa kisataan suomalais-ugrilaisten perinnesanojen tuntemuksessa. Kilpailuun voi osallistua yksin tai joukkueena, paikan päällä on mahdollisuus löytää joukkuekavereita. Voittajille on luvassa palkintoja.

Iltapäivällä on virolaista ohjelmaa, kun Kylli Kell Tartosta kertoo leipään liittyvistä perinteistä. Luvassa on myös virolaisen ruisleivän maistiaiset. Ohjelmaosuuden päättää tamperelais-porilainen Vingerpussid, joka tanssii ja tanssittaa virolaisia kansantansseja.

Kolmannen kerroksen Aulagalleriassa on Pekka Lehtosen valokuvanäyttely suomalais-ugrilaisista kansoista. Näyttely on avoinna 1.–13.10. Laikun aukioloaikoina.

Värikkääseen kansallispukutuuletukseen voi osallistua matalalla kynnyksellä

Kansallispukutuuletus kokoaa Sugrifestissä vuosittain värikkään joukon suomalais-ugrilaisia kansanpukuja Suomesta ja ulkomailta. Mukana on myös harvemmin nähtyjä, esimerkiksi komilaisten ja marilaisten kansanpukuja. Kansallispukutuuletuksesta otetaan myös komea yhteiskuva. Viime vuoden kuvassa mukana oli jo liki 50 erilaista pukua. Tapahtuman osallistujat voivat laittaa ylleen oman kansallispuvun tai sen osia ja tulla osaksi väriloistoa.

Elektronista folkia karjalaksi

Päivän huipentaa Petroskoista Tampereelle muuttanut ILMU-yhtye, jonka musiikki ammentaa luonnonilmiöistä ja tunteista, joita luonnon tarkkailu synnyttää. Muusikot yhdistävät perinteisiä soittimia, kuten kanteletta, jouhikkoa, bassojouhikkoa ja puupuhaltimia uudempiin soittimiin, kuten koskettimiin, sähkökitaraan ja viuluun. Soittimien äänet sekoittuvat elektroniseen musiikkiin, jonka täydentää livvinkarjalankielinen eli aunuksenkarjalainen laulu.

Sugrifestin ohjelma

Luentosali 2 krs.
klo 10–16 Suomalais-ugrilaiset markkinat sekä ohjelmaa (mm. komilainen Lolav-lauluporukka, marilaista ja lyydiläistä ohjelmaa)

Musiikkisali 3. krs
10–10.45 Luento: Petőfi-kultti Unkarissa, Anssi Halmesvirta, yleisen historian professori (emeritus)

11–11.45 Luento: Kveenit - suomalaisten kansanvaellus Pohjois-Norjaan, Lassi Saressalo, folkloristi-tietokirjailija

12–12.45 Kansallispukutuuletus ja ryhmäkuva

13–14 Perinnevisa – kansanperinteen sanojen arvailua

14.15–15.15 Virolaista ohjelmaa: Kylli Kellin leipätarinoita, Vingerpussid tanssittaa

16–17 ILMU – elektronista folkia karjalaksi 

Tapahtumaan on vapaa pääsy!

Aika: Lauantaina 5.10.2024 klo 10–17
Paikka: Kulttuuritalo Laikku, Keskustori 4, Tampere

Tapahtuman järjestävät Pirkanmaan elokuvakeskus, Pirkanmaan Tuglas-seura, Rahvaanmusiikin kerho, Sisä-Suomen Saamelaisyhdistys Bárbmu, Suomi–Venäjä-seura, Taivaannaula, Tampere Eesti klubi, Tampere-Tartto seura, Tampereen Kalevalaiset, Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikkö, Tampereen Suomi-Unkari Seura ja Tampereen Suomi–Venäjä-Seura.

Lisätietoja

Riku Savonen
Puhelin:
+358 40 120 6950
Teksti: Riku Savonen ja Pia Keltti
Kuvat: Teemu Keskinen
Jaa sosiaalisessa mediassa