Suomalais-ugrilaisilla markkinoilla tekee löytöjä
Suomalais-ugrilaisilla markkinoilla on myynnissä esimerkiksi kirjoja, koruja, vaatteita, asusteita ja herkkuja. Esiintyjinä markkinoilla kuullaan komilaista Lolav-lauluporukkaa sekä marilaista ja lyydiläistä ohjelmaa aina Musiikkisalin ohjelman ollessa tauolla. Markkinat järjestetään Luentosalissa Laikun 2. kerroksessa klo 10–16.
Luentojen aiheina unkarilainen Petőfi-kultti ja pohjois-Norjan kveenit
Musiikkisalin ohjelman aloittaa yleisen historian professori (emeritus) Anssi Halmesvirta kertoen Petőfi-kultista Unkarissa. Sándor Petőfi (1823–1849) oli Unkarin kansallisrunoilija ja vallankumoussankari, jonka ihailu on saanut uskonnollisia piirteitä. Seuraavaksi folkloristi-tietokirjailija Lassi Saressalo esitelmöi kveeneistä, jotka ovat päätyneet Ruijaan Pohjois-Norjaan 1700–1800-luvuilla Suomen pohjoisosista.
Perinnevisassa kisataan suomalais-ugrilaisten perinnesanojen tuntemuksessa. Kilpailuun voi osallistua yksin tai joukkueena, paikan päällä on mahdollisuus löytää joukkuekavereita. Voittajille on luvassa palkintoja.
Iltapäivällä on virolaista ohjelmaa, kun Kylli Kell Tartosta kertoo leipään liittyvistä perinteistä. Luvassa on myös virolaisen ruisleivän maistiaiset. Ohjelmaosuuden päättää tamperelais-porilainen Vingerpussid, joka tanssii ja tanssittaa virolaisia kansantansseja.
Sisääntuloaulassa (Laikun infon vieressä) on Pekka Lehtosen valokuvanäyttely suomalais-ugrilaisista kansoista. Näyttely on avoinna 1.–13.10. Laikun aukioloaikoina.
Värikkääseen kansallispukutuuletukseen voi osallistua matalalla kynnyksellä
Kansallispukutuuletus kokoaa Sugrifestissä vuosittain värikkään joukon suomalais-ugrilaisia kansanpukuja Suomesta ja ulkomailta. Mukana on myös harvemmin nähtyjä, esimerkiksi komilaisten ja marilaisten kansanpukuja. Kansallispukutuuletuksesta otetaan myös komea yhteiskuva. Viime vuoden kuvassa mukana oli jo liki 50 erilaista pukua. Tapahtuman osallistujat voivat laittaa ylleen oman kansallispuvun tai sen osia ja tulla osaksi väriloistoa.
Elektronista folkia karjalaksi
Päivän huipentaa Petroskoista Tampereelle muuttanut ILMU-yhtye, jonka musiikki ammentaa luonnonilmiöistä ja tunteista, joita luonnon tarkkailu synnyttää. Muusikot yhdistävät perinteisiä soittimia, kuten kanteletta, jouhikkoa, bassojouhikkoa ja puupuhaltimia uudempiin soittimiin, kuten koskettimiin, sähkökitaraan ja viuluun. Soittimien äänet sekoittuvat elektroniseen musiikkiin, jonka täydentää livvinkarjalankielinen eli aunuksenkarjalainen laulu.
Sugrifestin ohjelma
Luentosali 2 krs.
klo 10–16 Suomalais-ugrilaiset markkinat sekä ohjelmaa (mm. komilainen Lolav-lauluporukka, marilaista ja lyydiläistä ohjelmaa)
Musiikkisali 3. krs
10–10.45 Luento: Petőfi-kultti Unkarissa, Anssi Halmesvirta, yleisen historian professori (emeritus)
11–11.45 Luento: Kveenit - suomalaisten kansanvaellus Pohjois-Norjaan, Lassi Saressalo, folkloristi-tietokirjailija
12–12.45 Kansallispukutuuletus ja ryhmäkuva
13–14 Perinnevisa – kansanperinteen sanojen arvailua
14.15–15.15 Virolaista ohjelmaa: Kylli Kellin leipätarinoita, Vingerpussid tanssittaa
16–17 ILMU – elektronista folkia karjalaksi
Tapahtumaan on vapaa pääsy!
Aika: Lauantaina 5.10.2024 klo 10–17
Paikka: Kulttuuritalo Laikku, Keskustori 4, Tampere
Tapahtuman järjestävät Pirkanmaan elokuvakeskus, Pirkanmaan Tuglas-seura, Rahvaanmusiikin kerho, Sisä-Suomen Saamelaisyhdistys Bárbmu, Suomi–Venäjä-seura, Taivaannaula, Tampere Eesti klubi, Tampere-Tartto seura, Tampereen Kalevalaiset, Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikkö, Tampereen Suomi-Unkari Seura ja Tampereen Suomi–Venäjä-Seura.
Päivitetty 3.10.2024. Pekka Lehtosen valokuvanäyttelyn sijainniksi vaihdettu sisääntuloaula. Aiemmin tekstissä luki, että näyttely on Aulagalleriassa.