Välkyt valtaavat Tampereen – muista heijastin ja pyöränvalot! 

Vuoden pimeimmän ajan alkaessa on tärkeää tehdä itsensä näkyväksi. Tampereen kaupunki kannustaa kaikkia heijastimen käyttöön. Valtakunnallista heijastinpäivää vietetään 1.10.2024 – kaiva siis heijastimet esiin viimeistään nyt.

Heijastinpuu

Perinteiseen tapaan Laikun lavan viereen avataan 1.10.2024 heijastinpuu, jonne toivotaan runsaasti heijastinlahjoituksia esimerkiksi yrityksiltä tai muilta yhteisöiltä. Puuhun saa tuoda tai siitä saa ottaa heijastimen. 

Heijastimen ja pyöränlampun käytössä parannettavaa

Pimeän ajan alkaessa heijastin on halpa henkivakuutus. Liikenneturvan seurantojen mukaan lähes joka toinen jalankulkija ei kuitenkaan käytä heijastinta. 

Pyöräiltäessä  tulee lain mukaan käyttää sekä valkoista tai vaaleankeltaista etuvaloa että punaista takavaloa. Pyörässä etuvaloa käyttää pimeällä 63 % ja punaista takavaloa 53 %, selviää Liikenneturvan vuonna 2023 tekemästä pyörän valojen seurannasta.  

Heijastin tuo turvaa liikenteessä

Kaikista jalankulkijoiden kuolemaan johtaneista onnettomuuksista lähes puolet tapahtui pimeällä tai hämärässä Onnettomuustietoinstituutin Jalankulkuraportin 2023 mukaan. Kyseisissä onnettomuuksissa kuolleista jalankulkijoista suurin osa eli 77 % ei käyttänyt heijastinta. 

Autoileva erottaa heijastinta käyttävän jopa seitsemän kertaa niin kaukaa kuin ilman heijastinta kulkevan. Tutkijalautakunnat arvioivat, että heijastimen käyttö olisi mahdollisesti pelastanut useamman ihmisen hengen viime vuonna.   
 

Lisätietoja

Heljä Aarnikko
Liikenneinsinööri
Puhelin:
040 806 4917
Kuvat: Liikenneturva, Nina Mönkkönen
Jaa sosiaalisessa mediassa