Jätehuollon palvelutasosta valmistui luonnos nähtäville
Jätemaksut halutaan pitää kohtuullisella tasolla
Palvelutason määrittelyssä lähtökohta on se, että jätehuolto on välttämättömyyspalvelu, jonka on toimittava kaikkialla, kaikkina aikoina ja kaikissa oloissa.
Palvelutason määrittelyssä on jätelainsäädännön lisäksi huomioitu kuntien yhteinen jätestrategia, jätehuollon ympäristövaikutukset sekä palveluiden kustannukset. Tavoitteena on, että jätemaksut pysyisivät jatkossakin kohtuullisella tasolla.
Jätehuollon palvelutasossa on esitetty vähimmäistasot muun muassa kiinteistöjen jäteastioista noudettavien sekajätteen ja kierrätettävien jätteiden jätteenkuljetukselle, jätteiden aluekeräykselle, saostus- ja umpilietteiden kuljetukselle ja vastaanotolle, vaarallisten jätteiden sekä puutarhajätteiden vastaanotolle ja jätteen synnyn ehkäisyn palveluille.
Jätteiden syntyä pyritään ehkäisemään tarjoamalla tietoa korjauspalveluista, ruokahävikin vähentämisestä ja edistämällä tavaroiden uudelleenkäyttöä erilaisilla kokeiluilla.
Joustavampia tyhjennysvälejä ja parempaa asiakasviestintää
Luonnoksen mukaan kiinteistöltä haettavien jätteiden asiakasviestintää pyritään tulevina vuosina parantamaan esimerkiksi astiatyhjennyksen viivästyessä. Myös hyvityskäytäntöjen käyttöönottoa selvitetään, jos jäteastian tyhjennys viivästyy kiinteistöllä. Vuoden 2029 loppuun mennessä asiakkaille pyritään myös tarjoamaan aiempaa joustavampia jäteastian tyhjennysvälejä.
Aluejätepisteitä vähennetään – niiden siisteyttä ja ilmettä kohennetaan
Aluejätepisteitä käyttävät ne haja-asutusalueiden asukkaat ja mökkiläiset, joilla ei ole pihassa jäteastiaa. Kiinteistökohtainen keräys laajenee vuosina 2024–2029, minkä takia nykyinen aluejätepisteverkosto vähenee. Aluejätepisteiden yhtenäiseen ilmeeseen ja siisteyteen satsataan tulevina vuosina. Keräyspisteiden roskaantumista ja väärinkäyttöä ehkäistään ja siihen puututaan. Toimien riittävyyttä myös seurataan vuosittain.
Palvelutasoluonnoksessa esitetään myös, että Pirkanmaan Jätehuollon täydentävä ekopisteverkosto lopetetaan lukuun ottamatta haja-asutusalueen aluejätepisteiden yhteydessä olevaa metallin ja lasin keräystä. Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n järjestämiä ekopisteitä löytyy jo kattavasti kaikista toimialueen kunnista. Palvelutasossa sitoudutaan lisäksi kehittämään haja-asutusalueen jätteiden lajittelua ja kierrätystä.
Lisää itsepalvelua ja kiertävää jätekeräystä
Jäteasemille ja jätekeskuksiin asiakas voi tuoda esimerkiksi isokokoisia jätteitä kuten huonekaluja, sähkölaitteita ja kodin vaarallisia jätteitä. Toimialueella on tällä hetkellä kaksi jätekeskusta sekä 20 jäteasemaa. Lisäksi alueella kiertävät Repe, Romu & Riepu -autot, ja asiakas voi tilata Repsikka-kuljetuksen.
Asiakkaalla tulee jatkossa olla korkeintaan 30 minuutin ajomatka lähimmälle palvelupisteelle. Jäteasemaverkoston kehittämiseksi toimialueella pilotoidaan kiertävää jäteasemapalvelua. Suunnitelmissa on, että jos kiertävä keräys tavoittaa enemmän asiakkaita, sillä korvattaisiin pysyvä jäteasema.
Palvelutasoluonnoksen mukaan jäteasemien aukioloaikoja aiotaan yhtenäistää tulevina vuosina samankokoisilla jäteasemilla ja jätekeskuksissa. Lisäksi itsepalveluasiointia pyrittäisiin lisäämään.
Lietteiden tyhjennysten tiedonkulkua parannetaan
Saostus- ja umpisäiliölietteiden osalta sitoudutaan parantamaan tiedonkulkua lietetyhjennyksistä. Myös tyhjennysten hinnoittelua kehitetään, jotta se kannustaisi tilaamaan säännöllisen tyhjennyspalvelun tai tilaamaan tyhjennykset muuhun kuin sesonkiaikaan.
Jätehuollon viranomaispalveluissa on parannuksia luvassa muun muassa asiakasyhteydenottojen ja ilmoitusten käsittelyaikoihin.
Jätehuollon palvelutaso määritellään nyt ensimmäisen kerran
Jätehuollon palvelutaso määritellään nyt ensimmäistä kertaa toimialueella. Valmistelusta ovat vastanneet alueellinen jätehuoltoviranomainen sekä Pirkanmaan Jätehuolto Oy yhteistyössä toimialueen kuntien kanssa. Toimialueeseen kuuluvat Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala entisten Mouhijärven ja Suodenniemen osalta, Tampere, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi. Näiden kuntien omistama Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n vastaa jätehuoltopalveluista toimialueella.
Toimialueen kuntien asukkaille järjestettiin kysely jätehuollon palveluista kesällä 2024. Työssä on hyödynnetty myös aikaisempien asiakastyytyväisyyskyselyjen tuloksia. Kunnilla on ollut mahdollisuus antaa palautetta luonnoksesta kuntien jätehuollon kehittämispalavereissa.
Kuntalaiset saavat antaa palautetta luonnoksesta 9.10.-7.11.2024. Aineisto on nähtävillä kuntien sähköisillä ilmoitustauluilla sekä osoitteessa www.tampere.fi/jatehuoltolautakunta. Myös kunnilta, kuntien ympäristönsuojeluviranomaisilta, Pirkanmaan ELY-keskukselta, pakkausalan tuottajayhteisöltä ja Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:ltä pyydetään lausunto luonnoksesta.
Lisätietoja
Anu Toppila
Alueellinen jätehuoltolautakunta: JätehuoltopäällikköSähköpostiosoite on muotoa [email protected]
Sanna Eklund
Pirkanmaan Jätehuolto Oy: AsiakkuuspäällikköSähköpostiosoite on muotoa [email protected]