Yhteisöpuutarha Kaukajärvellä toi alueelle lisää yhdessä tekemisen iloa

Kaukajärven koulun pihalla oli kesäkauden 2024 väliaikainen yhteisöpuutarha, jossa isot ja pienet viljelijät pitivät huolta kuudestakymmenestä viljelylaatikosta. Yhteisöviljelmän laatikoista osa oli viljelijöiden henkilökohtaisessa käytössä ja osa yhteiskäytössä. Palautekyselyn vastauksissa yhteisöpuutarhaa pidettiin erinomaisena ja toimivana ideana.
Iso kukkalaatikko, jossa värikkäin irtokirjaimin teksti "Tervetuloa".
Osana Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusohjelma Taidekaarta Kaukajärven koulun eskarilaiset istuttivat 200 orvokin taimea ja koristelivat istutuslaatikot toivottamaan kävijät tervetulleiksi yhteisöpuutarhalle.

Yhteisöviljelmän kausi käynnistyi huhtikuun lopussa yhteisellä kylvötyöpajalla Kalevassa Kaupunkiviljelykulttuurikeskuksessa. Yhteisöpuutarhan avajaisia vietettiin Kaukajärven koulun pihalla toukokuun lopussa. Kesän aikana järjestettiin myös ohjattuja työpajoja, ja kausi huipentui syyskuussa yhteiseen sadonkorjuuseen ja illalliseen Kaukajärven vapaa-aikatalon kahviossa.

Koululaiset mukana viljelyssä

Osa Kaukajärven koulun 3.- ja 7. -luokkalaisista osallistui viljelyyn omilla laatikoillaan. Kaukajärven koulun esikoululaiset istuttivat puutarhalle 200 orvokintainta ja koristelivat niiden puutarhan sisäänkäynnin yhteydessä olevat istutuslaatikot. Yhteistyö koulun kanssa toi joillekin lapsille mahdollisuuden oppia ruoan viljelystä käytännön kautta osana opetusta ja aitiopaikan käydä halutessaan seuraamassa kesäloman aikana istutettujen taimien kasvamista. 

Yhteisöpuutarhalla käynti oli viikon odotetuin päivä

Yhteisöpuutarhan tavoitteena oli lisätä alueen viihtyisyyttä ja yhteisöllisyyttä, sekä edistää lasten ja nuorten osallisuutta. Viljelijöille tehdyn palautekyselyn mukaan tässä onnistuttiin erinomaisesti. Puutarha toimi paikkana yhdessä tekemiselle, ja yhteisöpuutarhan tuoma vehreys lisäsi myös viihtyisyyttä. Yhteisöpuutarha kasvatti osallistujien tietoutta kaupunkiviljelyn mahdollisuuksista ja luonnosta huolehtimisesta.

Yhteisöllinen kaupunkiviljely koettiin helpoksi, koska aiempaa kokemusta kasvattamisesta ei tarvinnut olla, vaan puutarhasta vastaavat puutarhurit opastivat ja tarjosivat työvälineet siihen. Yhteisöpuutarhalla kokoonnuttiin aina perjantaisin saamaan lisää vinkkejä kasvatukseen ja tapaamaan kanssaviljelijöitä. Kokemus yhteisöllisestä kaupunkiviljelystä oli osallistujien mukaan erittäin positiivinen ja vastaavaa toimintaa toivotaan alueelle lisää.

- Aivan mahtava koko kesän juttu. Odotimme aina jo alkuviikosta, että tulisi perjantai ja pääsisi yhdessä puutarhalle. Vietimme kaupunkijuhannuksen, jonka kohokohta oli yhteisöpuutarhalla käynti muiden kanssa. Näin muualta muuttaneena oli kiva tutustua muihin alueen ihmisiin. Opin tosi paljon kaupunkiviljelystä ja aiemmin utopistiselta tuntunut viljely on jo suunnitteilla kotipihalle ensi kesäksi, kertoo eräs yhteisöviljelijä kokemuksistaan palautekyselyssä.

Puutarhan sijainti jakoi mielipiteitä

Viljelijät kokivat yhteisöpuutarhan keskeisen sijainnin sekä hyväksi että huonoksi. Monilla viljelijöillä oli puutarhalle lyhyt matka, mikä teki paikan päällä käymisen helpoksi. Lisäksi koettiin, että puutarha toi lisää viihtyisyyttä muutoin hiekkakenttänä olevalle paikalle. Valitettavasti keskeisen paikan löysivät helposti myös satovarkaat, joiden matkaan osa sadosta lähti. Viljelijät pohtivat, olisiko hieman syrjäisempi sijainti pitänyt osan varkaista poissa. Puutarhan antimien vohkimisen lisäksi paikka säästyi kuitenkin suuremmalta ilkivallalta kokonaan.

Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelma yhteisöpuutarhan mahdollistajana

Kesäkaudella 2024 toteutettu Kaukajärven yhteisöpuutarha oli yksi Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelman toimenpiteistä. Kaupunginosaohjelma toteutetaan alueella vuosina 2023–2025. Sen avulla edistetään alueen asukkaiden ja toimijoiden kanssa luotua ”Elämää kuin pikkukaupungissa” -visiota alueen tulevaisuudesta. Visiolla tavoitellaan elävää, yhteisöllistä ja luonnonläheistä kaupunginosaa.

Lisätietoja

Sini Lempinen
Projektisuunnittelija
Puhelin:
041 730 8186
Teksti: Sini Lempinen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa