Kaupunginhallitus esittää Pirkkala–Linnainmaa-raitiotien rakentamista vaiheittain, ensin Niihamaan ja Partolaan

Pirkkala–Linnainmaa-raitiotietä esitetään rakennettavaksi vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa rakennettaisiin osuudet Sorin aukiolta Partolaan ja Kaupin kampukselta Niihamaan, näin päätti Tampereen kaupunginhallitus 7.10.2024. Tampereen osalta rakentamisesta päättää valtuusto kokouksessaan 21.10.2024.
Kuvassa vasemmalla metsää, rakennusten hahmoja raitiotien ja kadun kahdella puolen, raitiovaunuja.
Havainnekuvassa on hahmoteltu Niihamaan suunniteltua raitiotiepysäkkiä. Kuva: Tampereen Ratikan Pirkkala-Linnainmaa -allianssi

Nyt valtuustolle esitettävässä, niin kutsutussa vaihtoehdossa C, rakentaminen ajoittuu vuosille 2024–2028 ja siinä rakennetaan ensin eteläisellä ratahaaralla osuus Sorin aukio–Partola ja itäisellä ratahaaralla osuus Kaupin kampus–Niihama. Toisessa vaiheessa rakennettaisiin Pirkkalassa osuus Partola–Suuppa ja itäisellä ratahaaralla Tampereen alueella osuus Niihama–Linnainmaa, tämä rakennusvaihe ajoittuisi vuosille 2028–2032. 

–    Vaiheittain toteuttaminen perustuu siihen, että saamme valtionavustusta 54,5 miljoonaa euroa, jolloin avustuksen osuus on 26-27 prosenttia. Tampereen kaupungin laskennallinen osuus Pirkkala–Linnainmaa-raitiotien ensimmäisen vaiheen toteutuskustannuksesta on 170,53 miljoonaa euroa, sanoo pormestari Kalervo Kummola.

Radan rakentaminen kahdessa vaiheessa maksaa arviolta noin 12 miljoonaa euroa enemmän kuin jos rata rakennettaisiin yhtenä kokonaisuutena.

Valtuusto hyväksyi Pirkkala–Linnainmaa-raitiotien hankesuunnitelman 24.4.2023 ja valtuutti Tampereen Raitiotie Oy:n laatimaan hankkeen toteutussuunnitelman. Valtuusto asetti tuolloin aikataulutavoitteeksi, että lokakuussa 2024 tulee olla mahdollista päättää raitiotien rakentamisesta. Valtuusto asetti myös rakentamispäätöksen ehdoksi, että valtion tuki raitiotien rakentamiseen tulee varmistua ennen investointipäätöksentekoa. Pirkkalan valtuusto teki samana päivänä vastaavan sisältöiset päätökset.
 

Lisätietoja

Kalervo Kummola
Pormestari
Puhelin:
+358 40 543 5412 / erityisavustaja Neea Loimuvirta, [email protected]
Mikko Nurminen
Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Kuvat: Tampereen Ratikan Pirkkala-Linnainmaa -allianssi
Jaa sosiaalisessa mediassa