Music x Mediassa kurkistettiin öisen kaupungin taloudellisiin mahdollisuuksiin Shain Shapiron vinkeillä
Music x Media -tapahtuma kokosi Tampereelle luovan talouden asiantuntijoita 4.–7.10. Kanadalaissyntyinen Shain Shapiro on kirjoittanut kaupunkien yöelämää tutkivan kirjan 'This Must Be The Place – How Music Can Make Your City Better' (toim. suom. Tämä on se paikka – miten musiikki voi parantaa kaupunkiasi). Shapiro puhui tapahtumassa musiikin ja yöelämän taloudellisesta ja sosiaalisesta merkityksestä kaupungeille.
Shapiro muistutti kuulijoita puheenvuorossaan siitä, että kaupunki ei nuku toimistotyöläisten työaikojen ulkopuolella, vaan ilta- ja yöelämä ovat tärkeitä kaupungin elämystalouden kannalta. Shaphiron mukaan musiikilla ja muilla luovilla aloilla on tärkeä rooli kaupungin vetovoiman ja yhteisöllisyyden tunteen luomisessa.
Shapiro kannustaa kaupunkeja hyödyntämään dataa yöelämästrategian tekemisessä
Tällä hetkellä maailmankiertueella oleva Shapiro konsultoi kaupunkeja, auttaa yöelämästrategioiden luomisessa sekä puhuu musiikkialan tapahtumissa. Shapiro piti yksityisen puheenvuoron Tampereen kaupungin elämystalouden tekijöille.
Shapiron mukaan kaupungeilla on vaikutusvaltainen rooli ilta- ja yöajan talouden mahdollistajina. Tähän liittyy muun muassa julkisen liikenteen tuoma tapahtumavenueiden saavutettavuus, turvallisuus ja selkeä viestintä. Shapiro painotti yöelämästä saatavan datan keräämisen ja mittaamisen tärkeyttä.
– Kaikki lähtee datasta: kaupunkien on mahdollista suunnitella oikein yöelämän tukitoimenpiteiden kohdistaminen, kun on esimerkiksi tarkkaan selvillä, mille alueille yöelämä keskittyy, Shapiro totesi puheenvuorossaan.
Tampereella kehitetään datalähtöisiä ratkaisuja, jotka hyödyttävät myös ilta- ja yöelämän taloutta. Tästä esimerkkinä keskustan ihmisvirtoja ennakoiva Pulssi-sovellus, joka on suunniteltu vastaamaan keskustan alueen yrittäjien tarpeita.
Shapiron puheessa korostui musiikin ekosysteemin ymmärtämisen tärkeys kaupunkitasolla. Musiikin ekosysteemillä Shapiro viittaa musiikin ympärillä pyörivän taustakoneiston ymmärtämiseen ja musiikin hyötyjen monipuoliseen hyödyntämiseen.
Tampereella elämystaloutta kehitetään systemaattisesti myös ilta-ajan tapahtumat huomioiden
Tampereen kaupungilla elämystaloutta työstetään systemaattisesti. Valtuustokaudella 2022–2025 toimiva elämystalouden kehitysohjelma kehittää luovia aloja kuten muitakin teollisuuden aloja. Ohjelman päätavoite on, että Tampere tunnetaan kansainvälisen tason luovien alojen keskittymänä.
– Tampereella on tunnistettu yöajan merkitys elämystaloudelle. Shapiron kaltaiset kansainvälistä näkökulmaa tuovat puhujat antavat meille tavoitteidemme kannalta arvokasta näkökulmaa toimiemme kehittämiseen, kiittelee Maiju Viiki, elämystalouden kehitysohjelman projektipäällikkö.
Esimerkkeinä Tampereen kaupungin toimista ilta- ja yöajan aktiviteettien tukemiseksi on julkisten liikennevälineiden tapahtumalippu-kokeilu sekä SURE-hanke, jolla on tuettu tapahtumaliikenteen sujuvuutta ja tapahtumaturvallisuutta datan ja valaistuksen avulla.
– Shapiroa kuunnellessa oli ilo huomata, että meillä tehdään jo monia toimenpiteitä, joihin Shapiro viittasi. Saimme hyviä vinkkejä yöelämästrategian rakentamiseen, ja esimerkiksi datatalouden tarkastelu yöelämän tarpeiden näkökulmasta on varmasti kaupungille hyödyllistä. Shapiron ajatusta musiikin ekosysteemistä pystyy hyödyntämään moneen luovien alojen tukemisessa, Viiki toteaa.