Tampere ja Pirha etsivät rakennuttajaa kehitysvammaisten yksikölle ja vuokratalolle Ikuriin

Tampereen kaupunki ja Pirha etsivät yhdessä rakennuttajaa Ikurissa sijaitsevalle tontille, johon sijoittuisi valtion pitkän korkotuen vuokra-asuntojen lisäksi kehitysvammaisten yksikkö sekä muun asumisen joukkoon sijoitettuja tukiasuntoja.
Katu, jonka takana metsän ympäröimä aukio. Keskellä katutyöpuomeja ja niiden takana kuorma-auto.
Taimelan alueen tontit ovat metsäisessä ympäristössä.

Tampereen ja Pirhan yhteisessä konseptissa tontin saanut rakennuttaja rakentaa vuokra-asuntojen lisäksi kehitysvammaisten yhteisöllisen asumisen yksikön, johon tulee 13–14 asuntoa. 

Tukiasuntoja tulee 10–12 ja ne sijoitetaan vapaasti muun asumisen joukkoon. Pirha valitsee asumisyksikköön ja tukiasuntoihin asukkaat, joille rakennuttaja puolestaan vuokraa asunnot.

Pirha vuokraa henkilökunnan käytössä olevat palvelutilat käyttöönsä. Muiden yhteiskäyttötilojen kustannukset sisällytetään asukkaiden vuokriin.

Yhteisöllistä ja tuettua asumista tavallisessa kerrostalossa

Uusi kehitysvammaisten yksikkö integroituu osaksi tavallista vuokra-asumista. Asuinyksikkö ja tukiasunnot hyödyntävät rakennuksen yhteistiloja. Sijainti on luonnonläheinen, mutta mahdollistaa myös lähialueen palveluiden käyttämisen.

Yhteisöllistä asumista järjestetään henkilöille, jotka tarvitsevat jonkin verran apua, tukea ja ohjausta päivittäisissä toiminnoissaan, mutta ovat taidoiltaan melko omatoimisia. Yhteisöllinen asuminen sisältää henkilöstön toteuttaman ohjauksen, tuen ja hoivan kodikkaassa turvallisessa ympäristössä. Asumispalvelua järjestetään yksilöllisesti, huomioiden asiakkaan tarpeet ja elämäntilanne. 

Tukiasuntojen asukkaat saavat asumiseensa tarvittavaa ohjausta ja tukea. Tukiasunnot ovat normaaleja vuokra-asuntoja, joissa on otettu huomioon asukkaiden erityistarpeet.

Ei pelkkiä vuokrayksiöitä

Tontinluovutuksen yhtenä ehtona on vuokra-asuntojen tasainen asuntojakauma, eli pelkkiä yksiöitä ei tontille haluta. Vähintään 25 prosenttia asunnoista tulee olla kahden tai useamman makuuhuoneen asuntoja, joiden keskipinta-alan tulee olla vähintään 65 neliömetriä. 

Toiveena ovat myös vähintään kolmen makuuhuoneen asunnot. Kaikkien asuntojen keskipinta-alan tulee olla vähintään 45 neliömetriä.

Asumisyksikköä ja tukiasuntoja kokorajoitukset eivät kuitenkaan koske. 

Projektin aikataulu on vielä osittain avoin. Tontti varataan rakennuttajalle loppuvuoden aikana, mutta ARA-tuetun kohteen varausta voidaan jatkaa puoli vuotta kerrallaan korkeintaan kahdeksi vuodeksi. 

Taimiston alueelle täydennysrakentamista

Tesoman jää- ja uimahallien pohjoispuolella on asemakaavalla mahdollistettu täydennysrakentaminen noin neljän hehtaarin alueelle, jossa tällä hetkellä on metsää ja kaupungin taimisto. 

Kortteleihin etsittiin kilpailulla kaupunkikuvallisesti ja arkkitehtonisesti laadukasta kokonaisuutta kohtuuhintaiselle asumiselle. Alueelle toivottiin erityyppisiä rakennuksia kerrostaloista kaupunkivilloihin. Haettavana oleva tontti sijoittuu tälle alueelle.

Lisätietoja

Aila Taura
Tonttipäällikkö
Puhelin:
050 351 8256
Teksti: Ismo Lehtonen
Kuvat: Satu Laine
Jaa sosiaalisessa mediassa