Tampereen Liikkuva Näyttämö tuo teatterin ikäihmisten ja siirtymävaiheessa olevien nuorten aikuisten luokse

Tampereen Teatteri ja Tampereen Työväen Teatteri tuovat yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa teatterin ikäihmisten ja siirtymävaiheessa olevien nuorten aikuisten luokse. Tampereen Liikkuvan Näyttämön uusi esitys on Juhani Ahon Rautatie, jonka on näytelmäksi sovittanut Auvo Vihro. Muissa rooleissa nähdään Vihron lisäksi Annuska Hannula (TT) ja Minna Hokkanen (TTT).

Rautatie kertoo suuren tarinan pienten ihmisten elosta muutoksen äärellä. Matti ja Liisa saavat kuulla, että Lapinlahdelle on rakennettu rautatie. Vaikka uuden vekottimen kohtaaminen pelottaa, päättävät he lähteä sitä katsomaan ja tuumaavat: ”Joka mökkiin se semmoinen taitaa vielä jonakin päivänä tulla.”

Juhani Aho on kirjoittanut Rautatie-romaanin 140 vuotta sitten, ollessaan vasta 22-vuotias. Yli sata vuotta vanha tarina kuvailee ihmisten ajatuksia maailman muutoksesta. Ahon teema on edelleen ajankohtainen, joten romaanin teksti elää ja hengittää 2020-luvullakin. Matkapuhelimet, internet ja tekoäly ovat tuoneet ihmiset muutoksen ääreen, aivan kuten Matin ja Liisan rautatietä hämmästelemään.

”Samaan aikaan on jännittävää ja kiinnostavaa kuulla, miten Rautatie otetaan vastaan. – sanoo esityksen dramatisoinut ja siinä Mattia esittävä Auvo Vihro – ”Meidän mielestä tämä liki 150 vuotta vanha teksti on kiinni tämän päivän muuttuvan maailman ilmiöissä. Toivottavasti myös yleisö löytää esityksestä samastumiskohtia omaan elämäänsä.”

Rautatie sai ensi-iltansa torstaina 24. lokakuuta TTT:n Kellariteatterissa, josta kuuden julkisen esityksen jälkeen Rautatie lähtee kiertueelle. Kiertuenäytökset järjestetään tämän vuoden lopulla ja ensi vuoden keväällä ikäihmisten ja siirtymävaiheessa olevien nuorten aikuisten toimintaympäristöissä. Tampereen Liikkuvan Näyttämön ansiosta tamperelaiset pääsevät näkemään Rautatie-teatteriesitystä loppuvuoden ajan 12 kertaa muun muassa Tampereen lähitoreilla sekä eri ikäryhmien kohtaamispaikoissa, ja näyttelijät lupaavat 16 esitystä lisää ensi kevääksi.

”Rautatie-esityksen tekeminen ja tuleva kiertue poikkeaa paljon teattereiden perusarjesta. Esitys on tehty ilman ohjaajaa ja se on sovitettu alle tunnin mittaiseksi, kiertueella esitystilat vaihtuvat ja esitys sopeutetaan monenlaisille yleisöille sopivaksi” – kommentoi näyttelijä Minna Hokkanen - ”Me ollaan seikkailulla, aivan kuten esityksen päähenkilöt Matti ja Liisakin ovat!”

Tampereen kaupunki toimii Liikkuvan Näyttämön tärkeänä yhteistyökumppanina ja mahdollistajana. Teatterien ja kaupungin yhteistyön taustalla ovat ajatukset jokaisen ihmisen oikeudesta taiteeseen sekä kulttuurin mahdollisuudesta toimia osana kaikenikäisten ihmisten hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden edistämistä.

Näytelmä: Rautatie, perustuu Juhani Ahon romaaniin
Sovitus: Auvo Vihro
Ohjaus: Työryhmä
Rooleissa: Matti - Auvo Vihro (vieraileva), Liisa - Minna Hokkanen (TTT), kertoja, muusikko, useita rooleja - Annuska Hannula (TT), työryhmän taiteellinen vastaava Riikka Papunen (TTT)

Kaikille avoimet näytökset:
Ke 6.11. klo 18.00 Pappilanpuiston lähitori
Ke 13.11. klo 18.00 Lielahden lähitori
To 14.11. klo 10.30 Vilusen kartano, Nauha ry. Katsomon koon vuoksi yleisömäärä on rajoitettu, ennakkoilmoittautumiset pyydetään lähettämään etukäteen osoitteeseen [email protected].
Ke 20.11. klo 10.00 Ysti ry
Ke 20.11. klo 13.30 Keinupuiston lähitori
La 14.12. klo 13.00 Tammelan lähitori

Lisäksi muun muassa Sopimusvuoren Verstaassa, Tammenlehvänkeskuksessa, Kulttuuripaja Virrassa ja Ohjaamossa järjestetään yhteisön sisäisiä näytöksiä.

Lisätietoja

Arttu Haapalainen
Hankekoordinaattori ja -tuottaja
Puhelin:
050 469 7879
Teksti: Andrea Frondelius
Kuvat: Tampereen Työväen Teatteri
Jaa sosiaalisessa mediassa