Ehkäisevän päihdetyön viikolla puhutaan vapeista ja avataan päihdetilannekysely
Sähkötupakointi eli vapettaminen on ollut nouseva ilmiö nuorten ja jopa lasten keskuudessa. Tietoa vapeista alkaa verkosta löytyä monipuolisesti, sillä ehkäisevän päihdetyön parissa toimivat järjestöt sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat koonneet kattavasti luotettavaa tietoa näistä tuotteista.
Viime viikkoina on uutisoinnissa noussut keuhkoterveysongelmia, joiden ajatellaan olevan yhteyksissä vapen käyttöön. Ehkäisevän päihdetyön viikolla lisätään tietoisuutta näistä tuotteista ja pyritään lisäämään nuorten ja lasten parissa työskentelevien osaamista ehkäisevässä työssä.
Nikotiinipussien käyttö lisääntynyt
Vapen lisäksi nikotiinipussit ovat tulleet nikotiinituotemarkkinoille. Pusseja käytetään suussa nuuskapussien tavoin. Ne eivät sisällä ollenkaan tupakkaa. Nikotiinipussit sisältävät nikotiiniin lisäksi muun muassa erilaisia maku- ja hajuaineita, joilla pyritään lisäämään niiden houkuttelevuutta. Pakkausten ulkoasu- ja makumaailmasta löytyy runsaasti erityisesti nuoria houkuttelevia tuotteita.
Tilastojen mukaan nikotiinipussien käyttö on lisääntynyt. Katukuvassa käytetyt pussit näkyvät tupakantumppien rinnalla. Nikotiinipussien lisääntyvästä käytöstä heränneeseen huoleen erityisesti lasten ja nuorten parissa on pyritty vastaamaan lakimuutoksella, joka vielä odottaa vahvistamista.
Alkoholi on edelleen päihteistä käytetyin, ja uutiset sen verkkokaupan ja kotiinkuljetuksen mahdollistavan lainmuutoksen valmistelusta saavat ehkäisevän päihdetyön tekijän huolen heräämään.
– Madallammeko helpomman saatavuuden avulla kynnystä alkoholin liikakäytölle? Aiempien kokemusten pohjalta muutokset päihteiden saatavuudessa tai sääntelyssä näkyy myös väestön päihdehaittojen esiintyvyydessä, pohtii Tampereen kaupungin ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Johanna Heine.
Päihdetilannekyselyllä kartoitetaan asukkaiden näkemyksiä nykytilanteesta
Ehkäisevän päihdetyön viikolla käynnistetään alueellinen päihdetilannekysely yhteistyönä Pirkanmaan hyvinvointialueen, Tampereen kaupungin ja alueen muiden kuntien ja kaupunkien kanssa.
Päihdetilannekyselyssä kerätään Pirkanmaan asukkaiden näkemyksiä ja mielipiteitä alkoholista, muista päihteistä, tupakka- ja nikotiinituotteista, rahapelaamisesta ja näihin liittyvistä huolista, ennaltaehkäisyn keinoista sekä valvonnasta. Kysely on avoinna 4.11.–24.11.2024. Nuorille 13–17-vuotiaille vastaajille on oma heille suunnattu kyselynsä.
– Käytäthän ehkäisevän päihdetyön viikolla hetken aikaasi vastaamalla kyselyyn. Vastauksia hyödynnetään ehkäisevän päihdetyön suunnittelussa sekä toimenpiteissä, Heine kannustaa.