Leena Kainulainen sai World Skills -kisoista virtaa ja uusia ideoita
World Skills -kilpailut ovat ehkä jääneet suurelle yleisölle hieman tuntemattomiksi, suotta. Kyseessä on nuorten kansainvälinen ammattitaitokilpailu, joka järjestetään joka toinen vuosi eri maissa ja mittakaava on todella iso. Lisäksi suomalaisten menestys niissä on ollut hyvä.
- Lyonissa tänä vuonna kilpailut pidettiin Eurexpo-konferenssikeskuksen kuudessa suuressa hallissa ja päättäjäisseremoniat jalkapallostadionilla. Jokaisessa hallissa uurasti eri lajien taitajia muurareista hiusmuotoilijoihin ja laborantteihin. Kisat kestävät neljä päivää ja kilpatehtäviä on sinä aikana lajista riippuen yhdestä useampaan. Esimerkiksi puusepät tekevät yhden projektin neljän päivän aikana ja laboranttien kilpailu voi koostua kuudesta kemiallisesta analyysistä. Lajeja on 60–70, esimerkiksi Lyonissa 62. Osallistujia on maksimissaan 89 maasta, joka on kansainvälisen WorldSkills International (WSI) -järjestön jäsenmäärä, Leena Kainulainen kuvailee mittakaavaa.
Suomalaiset saivat peräti yksitoista kunniamainintaa ja yhden hopeamitalin, jonka voitti kemian laborantti Toivo Särkkinen.
Kilpailuissa riittää tehtäviä ja tehtävää
Vaikka Särkkinen on ollut Kainulaisen opiskelija, hän ei tätä kuitenkaan kisoihin valmentanut, tai edes saanut olla tämän kanssa tekemisissä. Syynä on se, että Kainulainen oli kisojen Skill Competition Manager eli lajivastaava, joka vastaa oman aihealueensa toteutuksesta, arviointikriteereistä ja tehtävien suunnittelusta.
- World Skillsissä on monenlaisia tehtäviä. Ensimmäisissä kisoissani Kazanissa 2019 olin ekspertti. Ekspertit ovat sekä kisatuomareita että kilpailijoiden valmentajia kotimaissaan. Omia valmennettaviaan he tietenkään eivät saa tuomaroida. Kisatehtävät ovat kylläkin salaisia myös eksperteille ja paljastetaan yksi kerrallaan kilpailun aikana, hän kertoo.
Vuoden 2022 jaetuissa kisoissa Kainulainen oli Salzburgin kisojen pääekspertti, jonka toimenkuva on laajempi. Pääekspertti suunnittelee ja ohjaa kilpailujen aikana eksperttien ja kilpailijoiden toimintaa ja osallistuu myös itse kilpailijoiden arviointiin.
Vuoden 2024 kisoissa Lyonissa Kainulainen vastasi kilpailujen kokonaisuudesta. Esimerkiksi vaikkapa kilpailulaboratorioiden rakentaminen kisapaikoille on jo melkoinen urakka, johon tarvitaan yhteistyökumppaneita ja paikallisia työnjohtajia.
- Valmistelut kestävät pari vuotta ja vaativat paljon matkustelua kisapaikalle ja etäkokouksia. Sain sinä aikana myös koulutusta tehtävää varten, hän kertoo.
Kisakokemukset auttavat omassa opetuksessa
Kainulainen kertoo päätyneensä World Skills -kisoihin aikoinaan kotimaisten Taitaja-kisojen kautta, joissa hän aloitti valmentajana ja huoltajana vuonna 2010. Vuoden 2017 Taitaja-kilpailujen jälkeen kysyttiin oppilaitoksilta kiinnostusta osallistua WS-kilpailuihin lajiin Chemical Laboratory Technology. Tredu ilmaisi olevansa kiinnostunut ja kolme opettajaa mietti keskenään, kuka lähtisi. Se oli lopulta Kainulainen.
- Totesin laboranttikoulutuksen sisällön vastaavan Worldskills-kilpailujen ammattitaitovaatimuksia. Suomen ammattitaitojen maajoukkueen kilpailuun kokoaa ja lähettää WSI:n jäsen Skills Finland ry yhteistyössä ammatillisten oppilaitosten kanssa. Vuoden 2019 Worldskills kilpailuihin valmistautuminen alkoi Skills Finlandin ohjauksessa. Lähdin ekspertiksi ja oma Taitaja-kilpailuihin osallistunut laboranttiopiskelija kilpailijaksi. Näistä kisoista saatiin hopeaa, Kainulainen muistelee.
Valmentaminen ja tuomarointi imaisivat hänet nopeasti mukaansa. Kainulaista viehättää eniten se, miten kisoissa tuomari voi arvioida tehtävät paloittain vaihe vaiheelta, mikä auttaa myös omassa opetustyössä. Kisoissa myös näkee koko muun maailman osaamisen tason. Kiina pärjää hyvin, mutta ei Suomellakaan ole koulutuksessaan mitään häpeämistä.
- Toiminta kisatehtävissä auttaa kilpailijoitakin hahmottamaan toimintaansa myös myöhemmin työelämässä. En ole vielä nähnyt kilpailuihin osallistunutta opiskelijaa, joka olisi katunut osallistumistaan, Kainulainen naurahtaa.
Kuten palkintojen määrästäkin voi päätellä, Suomella on ollut kisoissa edustajia useilta koulutusaloilta. Kemia on tällä hetkellä kuitenkin Suomen vahva ala.
World Skills saa jäädä, mutta kisatuomarointi jatkuu Suomessa
Nyt kuitenkin Kainulaisen World Skills -takki alkaa olla tyhjentynyt. Kisojen tuomaroiminen ja johtaminen ja osallistujien valmentaminen kisojen välissä on antoisaa, mutta myös vie aikaa ja energiaa. Suomesta löytyy kuitenkin jatkajia WS-työskentelyyn.
- Aion edelleen olla mukana Taitaja-kisojen tuomarina. Myös kaksi entistä valmennettavaani on niissä tuomaroimassa, Kainulainen iloitsee.
Päätyötään opettajana Kainulainen on tehnyt vakinaisena vuodesta 2000 ja sijaisuuksia jo sitä ennen. Kemia tuntui aikoinaan tuoreesta ylioppilaasta parhaalta opiskeluvaihtoehdolta ja opettajaksi ryhtyessään hän hankki myös opettajan pätevyyden.
- Opettaessa oppii itsekin. Opiskelijoiden kysymykset auttavat tunnistamaan, minkälaisia asioita heille tulee jatkossa opettaa ja mitkä ovat heille ongelmakohtia, Kainulainen kuvailee.