Tamperelaiset elämystalouteen kytkeytyvät innovaatiot esillä Barcelonan älykaupunkitapahtumassa

Tamperelaiset teknologiaa ja elämyksiä yhdistävät ratkaisut saivat näkyvyyttä Barcelona Smart City Expo & World Congressissa. Tapahtumassa kuultiin muun muassa tamperelaisista suurtapahtumaratkaisuista, uudenlaisia tapahtumakokemuksia mahdollistavista citiverse-piloteista sekä kurkistettiin museokeskus Vapriikin virtuaaliseen Tampere 1918-sisällissotamuseoon.
Ihmisiä seisoo messuosastolla.
Tampereen messupisteellä esiteltiin erilaisia citiverse-ratkaisuja yhdessä paikallisten yritysten kanssa.

Maailman suurimpiin älykaupunkitapahtumiin kuuluvassa Barcelona Smart City World Expo & Conferencessa kuultiin esimerkkejä Tampereen tavoista tukea elämystaloutta uusien teknologisten innovaatioiden avulla. 

Tampereen konferenssipuheenvuoroissa ja messupisteellä korostuivat elämystalous ja tamperelaiset ratkaisut esimerkiksi tapahtumaturvallisuuden saralla, virtuaalisten tapahtumaelämysten ja museonäyttelyiden merkeissä. 

Tampereen kaupungin Kilpailukyky ja innovaatiot -ryhmän johtaja Teppo Rantasen mukaan Barcelonan älykaupunkitapahtuma ja muut kansainväliset tapahtumat tukevat Tampereen elinvoimaa sekä tapaa tehdä ja innovoida yhdessä. 

– Tampereella on aktiivinen rooli globaaleissa älykaupunkiverkostoissa. Tamperelaiset ratkaisut ovat monistettavissa maailmalle, ja nämä tapahtumat ovat oivallinen alusta yhteiselle keskustelulle ja uuden suunnittelulle – kuten tässä tapauksessa elämystalouden tarpeiden ympärille. Meillä oli Barcelonassa esillä hyviä esimerkkejä tästä, Rantanen toteaa.

Digitaalinen ja fyysinen kaupunki yhdistyvät uudenlaisissa elämyksissä

Tampereen kaupungin älykaupunkikehitys tiivistyy ihmiskeskeiseen citiverseen, eli fyysisen ja virtuaalisen kaupunkitilan yhteensulautumiseen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi parempia palveluita, joita tehdään kaupungista saatavan datan ja älykkäiden teknologioiden avulla. 

Tampereen kaupungin elämystalouden kehitysohjelman projektipäällikkö Maiju Viiki esitteli Barcelonassa Olemmeko valmiita uusille teknologiaratkaisuille? -puheenvuorossa citiverse-innovaatioita elämystalouden näkökulmasta:

– Uudet teknologiat avaavat aivan uusia kerroksia tapahtumille. Tampereella on lähdetty rohkeasti kokeilemaan teknologiaa kulttuuripalvelujen ja elämystalouden puolella. Esimerkiksi viime kesänä hyödynsimme Nokian RXRM-teknologiaa ja vierailimme Imagine the Metaverse -tapahtumasta käsin reaaliaikaisesti Vapriikin livekonsertissa. Kokeilujen herättämästä kiinnostuksesta päätellen tämä on vasta alkua, Viiki visioi paneelissa.  

Panelistit keskustelemassa lavalla.
Maiju Viiki (keskellä) esitteli Barcelonassa Tampereen tapoja hyödyntää citiversen mahdollisuuksia elämystaloudessa. Vasemmalla Tomaz Lanisek ja oikealla Kaveh Vessali.

Tampereella parannetaan tapahtumaturvallisuutta teknologioiden avulla

Suurten tapahtumien järjestäminen vaatii kaupungeilta toimivat puitteet ja varautumista eri tilanteisiin. Muun muassa tapahtumapaikan lisäksi yrityksille testialustana toimiva Nokia Arena ja Tampereelle suurtapahtumien yhteyteen kehitetyt älykkäät ratkaisut kiinnostivat Barcelonassa muita kaupunkeja ja yrityksiä. Teppo Rantanen esitteli Microsoftin järjestämässä paneelikeskustelussa Tampereen suurtapahtumaratkaisuja kaupungin infran ja ennakoinnin näkökulmasta. 

– Otamme Tampereelle vain tapahtumia, jotka sopivat infraamme ja joihin ehdimme huolella valmistautua. Tampereelle kehitettiin esimerkiksi jääkiekon MM-kisojen yhteydessä SURE-hankkeen myötä kaupunkikameroiden avulla turvallisuutta parantavaa systeemiä, sekä tuettiin kaupungin ennakointivalmiutta ja kävijäkokemusta uusien teknologioiden avulla, Rantanen kertoo paneelissa.

Panelistit keskustelemassa lavalla, taustalla lukee Microsoft.
Kuvassa vasemmalta oikealle: Tim Schock, Douglas Gilmour, Brenda Walker, Teppo Rantanen, Stephen Zoegall ja Jeremy Goldberg.

Museokeskus Vapriikin virtuaalinen sisällissotamuseo esillä Tampereen messuosastolla

Tampereen messuosastolla kävijät pääsivät tutustumaan kaupungin citiverse-ratkaisujen lomassa museokeskus Vapriikin virtuaaliseen Tampere 1918-sisällissotamuseoon, jossa sodan tapahtumiin voi tutustua vastapuolten näkökulmista. 

– Saimme palautetta, että 1918-näyttely erottautui museokulmallaan raikkaalla tavalla tapahtuman sisältöjen joukosta. Virtuaalinen museo on kaikille avoin, ja mahdollistaa historian kokemisen uudella tavalla. Tämä on hyvä esimerkki siitä, millaisia mahdollisuuksia citiverse ja teknologioiden kehittyminen tarjoaa esimerkiksi museoille. Näyttely herätti kiinnostusta ympäri maailmaa saapuneissa messukävijöissä, kertoo Vapriikin näyttelypäällikkö Maj Meriluoto. 
 

Teksti: Elina Uusitalo
Kuvat: Antti Hannunen ja Elina Uusitalo
Jaa sosiaalisessa mediassa