Ilmansaasteiden kulkeutumista sisäilmaan tutkitaan kahdessa tamperelaisessa päiväkodissa

Messukylän ja Kissanmaan päiväkodeissa mitataan ilmanlaatua marras-joulukuun aikana GIANT-hankkeessa. Mittauksissa tutkitaan, kuinka ulkoilman pienhiukkaset kulkeutuvat sisäilmaan. Molemmat päiväkodit sijaitsevat vilkasliikenteisten katujen lähellä.
Tutkija asentamassa mittalaitteita päiväkodin kuistilla.
Väitöskirjatutkija Ville Silvonen asentaa mittalaitteita Kissanmaan päiväkodin pihassa. Kuva: Laura Salo

Päiväkodeissa mitataan sekä sisä- että ulkoilman hiukkas- ja kaasupitoisuuksia. Tulokset auttavat ymmärtämään, miten eri lähteet, rakennusten ominaisuudet kuten ilmanvaihto ja tiiveys sekä sääolosuhteet vaikuttavat sisäilman laatuun päiväkotiympäristöissä. Mittauksiin valitut mittalaitteet ovat pieniä ja hiljaisia, ja ne on sijoitettu lasten ulottumattomiin. Mittausten tuloksista tiedotetaan kevään 2025 aikana.

Tampere sopiva kaupunki päiväkotimittauksille

Tampere soveltuu mittausten kohdekaupungiksi, koska ilmanlaatu on keskimäärin erinomaista, joten erilaiset päästölähteet erottuvat hyvin datasta. Kohteiksi valitut Kissanmaan ja Messukylän päiväkodit ovat molemmat lähellä vilkkaasti liikennöityjä teitä. Jos mittausten ajalle sattuu kylmiä päiviä, voi myös takkojen ja saunojen puulämmitys näkyä kohonneina mustan hiilen pitoisuuksina.

GIANT-hanke perehtyy vähemmälle huomiolle jääneisiin ilmansaasteisiin

Kolmivuotisessa GIANT-hankkeessa tutkitaan erityisesti ultrapieniä hiukkasia, mustaa hiiltä, haihtuvia orgaanisia yhdisteitä ja sekundäärisiä hiukkasia eli hiukkasia, jotka muodostuvat vasta ilmakehässä, kun alun perin kaasumaiset päästöt muuntuvat kemiallisesti. Tavoitteena on selvittää hiukkasten lähteitä ja kulkureittejä ja siten tunnistaa tapoja parantaa ilmanlaatua.

Projektia rahoittaa Business Finland ja siinä on mukana useita yrityksiä, kaupunkeja ja tutkimusorganisaatioita ja yliopistoja. Projektin johtaja on aerosolifysiikan professori Topi Rönkkö Tampereen yliopistosta, ja projektia koordinoi Tamlink.

Heikko ilmanlaatu on maailmanlaajuisesti valtava ongelma ja aiheuttaa Suomessakin vuosittain yli tuhat ennenaikaista kuolemaa ja sairauksia moninkertaisesti. Ilmassa leijuvat pienhiukkaset ovat merkittävä ilmansaaste. Niiden lähteitä kaupungeissa ovat esimerkiksi liikenne ja puun pienpoltto.

Uusien suositusten mukaan on mitattava myös ultrapieniä hiukkasia ja mustaa hiiltä

Ilmanlaadun valvonnassa on pitkään mitattu hiukkasten massaa ilmassa, mutta uusimpien tietojen mukaan massapitoisuus yksinään ei riitä kuvaamaan hiukkasten aiheuttamaa vaaraa. Maailman terveysjärjestö WHO antoi vuonna 2021 suositukset mitata ultrapieniä hiukkasia ja mustaa hiiltä eli nokea. Autojen moottoreiden hiukkaspäästöt ovat suurilta osin ultrapieniä hiukkasia. Lisäksi moottoreista tulee mustaa hiiltä.  Liikenteen päästöjä ja niiden kulkeutumista ja muuntumista tutkitaan juurikin näistä syistä.

Mittalaitteita Kissanmaan päiväkodin sisätiloissa.
Mittalaitteita Kissanmaan päiväkodissa. Mittalaitteet ovat hyllyn päällä, noin kahden metrin korkeudessa. Kuva: Mohamed Elsayed.

Lisätietoja

Laura Salo
GIANT-hanke:
Puhelin:
050 337 2801
Jaa sosiaalisessa mediassa