Tupsu ja Nöpö kutsuvat kulkemaan päiväkotimatkat lihasvoimin
Suomensaaren sauna, Lielahden kirkko, Hiedanrannan kartano, Kauppakeskus Like – tässä muutamia maamerkkejä, joita sinä saattaisit kysyttäessä luetella Luoteis-Tampereen alueelta.
Kun kysymys esitetään päiväkoti-ikäisille lapsille vastaukset ovat hyvin erilaisia: tutuiksi ja tärkeiksi paikoiksi lähiympäristöstä paljastuvat niin kivenheittopaikka, käpykeko kuin pulkkamäkikin.
Nämä Niemenrannan, Lielahden ja Peltovainion päiväkotilaisilta ja heidän vanhemmiltaan kerätyt mielipaikat on nyt koottu seikkailukartaksi, joka kannustaa perheitä liikkumaan päiväkotimatkat lihasvoimin ja ulkoilemaan lähiympäristössä myös vapaa-ajalla.
– Päiväkotimatkojen kulkeminen kävellen tai pyörällä kannustaa itsenäiseen liikkumiseen pienestä pitäen. Lähiympäristö tulee pyörän kyydissä tai rattaissa helpommin tutuksi kuin auton takapenkillä matkustaessa. Matkalla voi bongailla tuttuja paikkoja. Juuri tähän tarkoitukseen ollaan luotu seikkailukartta, ohjelmapäällikkö Tiina Leinonen Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelmasta kertoo.
Apuna on toiminut muotoilutoimisto Kolmas Persoona.
– Keväällä kerättiin päiväkotien työntekijöiden kokemuksia ja näkemyksiä siitä, mikä estää ja mikä kannustaa perheitä kulkemasta päiväkotimatkoja kestävästi. Tämän perusteella tehtiin perheille tehtäväpaketti, jota sitten useat perheet lähtivät kesän aikana testaamaan. Kommenttien perusteella kehitettiin karttaa ja sen tehtäviä, kertoo Anna Sutherland.
Syyskuussa Niemenrannan päiväkodin pihapäivässä lapsilla ja aikuisilla oli mahdollisuus kommentoida karttaluonnosta ja antaa myös uusia ideoita.
Kartan maskotteina seikkailevat puput Nöpö ja Tupsu. Myös heidät on valittu lasten toimesta.
– Puput saivat suoranaisen äänivyöryn. Muita ehdotuksia olivat muun muassa fasaanit, siilit ja peurat. Myös omia ehdotuksia sai jättää. Ratikkakin taisi saada ääniä, Sutherland naurahtaa.
Kesäkeleillä kävellään
Karttoja jaettiin perheille päiväkotien pihapäivissä syys-lokakuussa. Samalla lapset ja huoltajat pääsivät testaamaan sähköavusteisia tavara- ja kuormapyöriä.
Lielahden päiväkodin pihapäivässä riitti vilinää ja vilskettä koleasta säästä huolimatta.
Fereshtah ja Edris Ozbek kertovat, että neljävuotiaan Samerin ja kaksivuotiaan Samiarin kanssa tulee talviaikaan kuljettua autolla päiväkotiin, mutta syksyllä ja keväällä kävellään enemmän.
– Molemmilla lapsilla on pyörät, itselläni ei tällä hetkellä ole. Pyöräily olisi kyllä hyväksi, mutta sitä tehdään aika vähän. Pyöräily hiukan jännittää, Fereshtah Ozbek myöntää.
Miikka Kyllönen ja pian kaksi vuotta täyttävä Oskari kulkevat Lielahden päiväkotiin niin bussilla, autolla kuin polkupyörälläkin. Matkaa on parisen kilometriä.
– Töihin kulkemisen vuoksi ei niin usein tule pyöräiltyä tai käveltyä, mutta vanhempainvapaalla ollessani tultiin kävellen tai pyörällä joka aamu. Pyöräily on meillä muutenkin enemmän kesäajan juttu. Kylmemmillä keleillä ei olla tultu vielä pyörällä. Ehkä myöhemmin pyöräillään enemmän, Miikka Kyllönen pohtii.
Pihapäivissä perheet pääsivät myös äänestämään, mitkä toimet parhaiten kannustaisivat kulkemaan päiväkotimatkat lihasvoimin. Ideat äänestykseen kerättiin perheiltä ja varhaiskasvatuksen väeltä.
Helga, 6, Elvira, 5, ja Saku Eljaala kokevat, että etenkin päiväkodista mukaan napattavat retkieväät voisivat helpottaa perheen ulkoilua iltapäivällä, kun ei tarvitsisi kiirehtiä kotiin syömään. Myös pyöräily- ja kävelyhaasteita päiväkotimatkoille he pitävät monien muiden tavoin kannustavana ideana.
– Me kuljemme matkat kävellen, sillä asumme hyvin lähellä. Jos asuisimme kauempana, äänestäisin ehdottomasti pyörien säilytystilaa päiväkodilla. Voisi sitten suoraan jatkaa töihin bussilla, Saku Eljaala pohtii.
Helga ja Elvira kertovat pyöräilevänsä vapaa-ajalla. Parhaita pyöräretkikohteita ovat muun muassa Sahavainionpuisto sekä "muurahaispenkki", joka osoittautuu Hiedanrannan puistossa sijaitsevaksi muurahaisin koristelluksi penkiksi.
Molemmilta tytöiltä pyöräily jo sujuu. Elviran mukaan pyöräilyssä parasta ovat alamäet.
– Seikkailupiiri on laajentunut, kun päästään liikkumaan pyörällä. Ei olla sidottuja vain kotinurkkiin, Saku Eljaala sanoo.
Liikunnan iloa Liikennepuistosta ja koulumatkahaasteesta
Myös Tampereen neljäsluokkalaiset ovat saaneet oman liikkumiseen kannustavan karttansa. Lähiympäristön sijasta matkakohteena on koko maailma.
Parin viikon koulumatkahaasteeseen osallistui syys-lokakuussa noin 1600 koululaista. Liikkumalla lihasvoimin koulumatkoja oppilaat keräsivät pisteitä ja etenivät kaupungista toiseen pelilaudalla.
– Opettajan oppaaseen kerättiin pienet kuvaukset kaikista kaupungeista ja tehtiin niihin liittyvät liikunnalliset pienet tehtävät, joilla saatiin taukoliikuntaa oppitunneille. Opettajat sovelsivat haastetta ja tehtäviä todella kivasti ja he pystyivät huomioimaan myös kyytioppilaat, sanoo Sanna Ovaska liikennejärjestelmän suunnittelusta.
Päiväkoti-ikäisten seikkailukartta ja neljäsluokkalaisten koulumatkahaaste on tehty osana Tampereen kaupungin liikennejärjestelmän suunnittelun, varhaiskasvatuksen, nuorisopalveluiden, perusopetuksen ja Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman yhteistä Traficomin rahoittamaa hanketta, jossa keskiössä ovat lapsien ja perheiden rohkaiseminen aktiivisiin koulu- ja päiväkotimatkoihin.
Keskeisin toimi hankkeessa on ohjattujen oppituntien tuominen vuonna 2023 uudistuneeseen Kalevassa sijaitsevaan liikennepuistoon. Syksyllä noin 20 eri-ikäisistä koostuvaa varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen ryhmää ovat päässeet ohjatulle käynnille liikennepuistoon tekemään toiminnallisia tehtäviä, joilla tuetaan itsenäistä liikkumista ja kannustetaan omin voimin liikkumiseen.
Ideat oppituntien sisällöstä kootaan opettajille käyttöön myös omatoimisia vierailuja varten.
– Lasten liikkumattomuus ja vähentynyt arkiliikunta ovat todellinen haaste. Päiväkoti- ja koulumatkat ovat usein myös aikuisten työmatkoja – kyse on perheiden liikkumisen kokonaisuudesta. Tärkeää on kannustaa pienestä pitäen liikkumaan omin voimin, jotta siitä tulee normaali tapa liikkua ja kulkea. Kun koulun ja päiväkodin saattoliikennettä saadaan vähennettyä, se lisää turvallisuutta koulujen ja päiväkotien ympäristössä. Yhdessä liikkuminen on myös hyvä tapa viettää aikaa perheen kesken, Sanna Ovaska kannustaa.