Turvallisemman tilan periaatteet käyttöön kirjastoissa
Kirjaston turvallisemman tilan periaatteet ovat ohjeita siitä, millä tavoin kirjastossa pyritään olemaan huomaavaisia ja arvostavia kaikkia kohtaan. Yhdessä määritellyillä turvallisemman tilan periaatteilla on merkitystä erityisesti niille vähemmistöryhmille, jotka ovat kokeneet syrjintää ja jotka pelkäävät, että heitä kohdellaan uudelleen epäasiallisesti.
Turvallisemman tilan periaatteet koskevat kaikkia kirjaston tiloissa toimivia: asiakkaita, työntekijöitä sekä kirjastossa järjestettävien tapahtumien esiintyjiä ja osallistujia. Periaatteet on laadittu kirjaston henkilökunnan ja asiakkaiden yhteistyönä.
- Turvallisempi kirjasto on meidän kaikkien yhteinen asia, ja sekä asiakkaat että kirjaston työntekijät ovat kokeneet turvallisemman tilan periaatteet tärkeiksi. Projektin aluksi toteutimme asiakkaille ja henkilökunnalle kyselyt turvallisemman tilan periaatteista. Osallistimme muotoiluun myös yläkoululaisia ja nuorten vaikuttamisryhmä Aktoreita, ennen kuin periaatteet hiottiin valmiiksi yhdessä asiakkaiden kanssa pidetyssä työpajassa. Lisäksi henkilökunnan kanssa on käsitelty haastavia tilanteita ja niihin puuttumista kehittämispäivässä, kirjastopalvelupäällikkö Taina Sahlander sanoo.
Pohjana kirjaston turvallisemman tilan periaatteille ovat Tampereen kaupungin yleiset turvallisemman tilan periaatteet. Kirjaston omien periaatteiden räätälöintiin on saatu asiantuntija-apua yhdenvertaisuuskoordinaattori Mikko Ala-Kapeelta.
Kirjaston turvallisemman tilan periaatteet
Kirjasto kuuluu kaikille
• Jokaisella on oikeus asioida kirjastossa rauhassa omana itsenään. Kiusaaminen, rasismi ja syrjintä eivät kuulu kirjastoon.
• Kunnioitamme toistemme koskemattomuutta. Olemme huomaavaisia kaikkia kohtaan. Luomme yhdessä viihtyisän ja turvallisen kirjaston.
Kuuntelemme ja opimme
• Keskustelemme muut huomioiden. Emme käytä loukkaavaa kieltä. Voimme olla rakentavasti myös eri mieltä.
• Voimme erehtyä ja kysyä. Kunnioitamme sitä, mitä henkilö kertoo itse itsestään.
Henkilökunta on sinua varten
• Jos jokin huolestuttaa, kerro henkilökunnalle. Henkilökunta puuttuu epäasialliseen käytökseen ja vastaa kirjaston turvallisuudesta.
Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta seuraavista henkilöön liittyvistä asioista: ikä, etninen alkuperä, kansalaisuus, kieli ja kulttuuri, uskonto, vakaumus, mielipide, poliittinen näkemys, perhemuoto, sukupuoli-identiteetti, seksuaalinen suuntautuminen, terveydentila, vammaisuus, sosiaalinen asema, taloudellinen asema, ja muut yksilölliset tekijät, kuten kehon koko ja neurokirjoon kuuluminen.
Turvallisemman tilan periaatteet ovat esillä kirjastoissa sekä kirjaston verkkosivuilla. Tampereen kaupunginkirjasto on sitoutunut yhdenvertaisuuteen, saavutettavuuteen ja tilojen esteettömyyteen.