Vuoden 2024 vapaaehtoisen palkitsemisen teemaksi kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti liikkumisen edistämisen. Vuoden aikuinen -palkinnon ja Hyvä haltija -kunniamaininnan teemoiksi lautakunta puolestaan päätti mielenterveyden edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön.
Romaninuorten ja tesomalaisten tukemista, liikunta- ja toimintaesteisten auttamista
Vuoden aikuinen -palkinnon saa Keijo Svart. Svart on auttanut, tukenut ja ohjannut romaninuoria selviytymään arjen vaikeuksista kotona, koulussa ja vapaa-ajalla.
Hyvä haltija -kunniamaininnan saavat Jelena Saldukene, Minna Leponiemi ja Raija Kotilainen Setlementti Tampereesta. He ovat palkintoperusteiden mukaan Tesoman sydän ja syli ja ovat toimineet vuosikausia alueen lasten, nuorten ja perheiden hyväksi. He kuuntelevat ja ovat läsnä tesomalaisten elämässä ja ovat auttaneet monet yli haastavien elämänvaiheiden.
Perusteiden mukaan Saldukene, Leponiemi ja Kotilainen ovat valoisia persoonia, joilla on hyvät vuorovaikutustaidot. He kiittävät, kannustavat ja patistavat, eivätkä jätä ketään yksin. Leponiemi ei enää työskentele Tesomalla, mutta hänen työnsä jälki elää yhä alueella vahvasti.
Vuoden vapaaehtoinen on Katja Metsävainio. Palkintoperusteissa mainitaan, että Metsävainio on tehnyt kauan itseään säästämättä vaikuttavaa jälkeä vapaaehtoisena liikunta- ja toimintaesteisten asialla. Hän on toiminut muun muassa Reumayhdistyksessä ja -liitossa, Tampereen vammaisneuvostossa ja esteettömyystyöryhmässä sekä Taysin potilasfoorumissa.
– On merkityksellistä ja mieltä lämmittävää, että tänäkin vuonna saimme monia erinomaisia ehdokkaita palkittavaksi hyvän tekemisestä toisille ihmisille. Kun pääsee valitsemaan erittäin hyvistä ehdotuksista perusteluineen, niin valinta on aina vaikea. Lautakunta oli päätöksissään yksimielinen. Haluan tässä yhteydessä kiittää kaikkia vapaaehtoistyötä tekeviä koko lautakunnan puolesta, kiittelee apulaispormestari Matti Helimo.
Lampun henki -palkinto pitkään toimineille nukketeattereille
Vuoden 2024 Lampun henki -palkinnon saa kaksi pirkanmaalaista nukketeatteria. Nukketeatteri on erityinen esittävän taiteen muoto, joka voi tuoda näyttämölle mitä erilaisimpia maailmoja ja hahmoja. Nukketeatterin hallitseminen vaatii erityisiä taitoja, joiden ylläpitäminen ja esiin nostaminen on tärkeää. Lastenkulttuurissa nukketeatteri on yksi kaikkein parhaiten eri ikäisille sopivista ja helpoimmin lähestyttävimmistä taidemuodoista ja sillä on Pirkanmaalla vankat perinteet.
Tamperelainen ammattinukketeatteri Mukamas on toiminut taiteellisesti korkeatasoisen kansainvälisen nukketeatterifestivaalin järjestäjänä 25 vuoden ajan. Vaihteleva ja tasokas ohjelmisto houkuttaa katsojikseen niin lapsia kuin aikuisiakin. Festivaali rikastuttaa Pirkanmaan tapahtumatarjontaa ja on ainoa alueen nukketeatterifestivaali.
Kangasalla toimiva Nukketeatteri Hupilainen palkitaan mittavasta 40 vuoden työstä nukketeatterin ja lastenkulttuurin saralla. Pitkälti vapaaehtoisvoimin toimivalla Hupilaisella on kattava lapsille suunnattu ohjelmisto, ja teatteri kiertää paljon Pirkanmaan pienemmissä kunnissa. Nukketeatteri Hupilainen pitää esimerkillisesti yllä nukketeatterin taito- ja taideperinnettä myös tarjoamalla nukketeatterikoulutusta, missä otetaan aina huomioon myös nukketeatterin pedagogiset mahdollisuudet.